1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i Mercedes nastavljaju dugogodišnju biznis romansu
Renault i Mercedes nastavljaju dugogodišnju biznis romansu
1

Renault i Mercedes nastavljaju dugogodišnju biznis romansu

563
1
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da su se Renault i Mercedes zbližili tokom vladavine Karlosa Gona i njemu bliskih saradnika. Zato je s pravom postojala bojazan, pre svega s francuske strane, da će s odlaskom legendarnog šefa grupacije (mislimo na anale krivičnog prava), doći do prekida u razmeni znanja i informacija među proizvođačima. Ali, novi glavešina Renaulta, Žan-Dominik Senard, je izašao u javnost s najavom „veoma dobrih vesti“ na ovu temu.

Mora biti naglašeno da je situacija, kako u Renaultu, pa tako i u celoj alijansi, u finansijskom smislu poprilično tužna nakon što je Libanac uhvaćen „s rukama u medu“, a kriza je još produbljena njegovim bekstvom iz zatočeništva. Afera je imala zaista razarajuć uticaj i na projekte koji su u trenutku hapšenja Gona bili zamisli u razvoju.

Poslednji zajednički projekat između nemačkog i francuskog entiteta je bio onaj koji se ticao razvoja benzinskih motora za mališane s oznakama Smarta i Twinga, a odmah nakon kompletiranja te misije, došlo je do pogoršanja situacije među stranama. To je uslovilo da partneri naglase da će se sastati i razgovarati o eventualnoj daljoj saradnji između marki Mercedes i Renault.

Očigledno je od tada dosta vode proteklo Dunavom. Ni Diter Ceče više nije u fotelji u kojoj je godinama sedeo, tu je sada Ola Kelenijus, a nema ni osramoćenog Karlosa Gona. Zato će se sada sa situacijom nositi pomenuti dvojac Senar / Kelenijus, koji su pokrenuli ili pak upravo pokreću program ozbiljne štednje. Strategija podrazumeva i odustajanje od projekata koji nemaju perspektivu da izazovu „eksploziju tražnje na tržištu“.

Bilo kako bilo, Žan-Dominik Senar je juče obradovao naciju, i to ne samo prezentacijom značajnog modela kakav je svakako i Captur E-Tech, već i najavom nastavka saradnje s planetarno cenjenim Švabama. O kakvim se tačno modalitetima kolaboracije radi, ostaje da čujemo u narednim nedeljama.

AutoRepublika

(563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Najbolje bi im bilo da izbace Mercedes A-RS, sa kompletnim pogonom i mehanikom iz Megana. Ušteda u razvoju ogromna, zarada još veća.
Amg nek ostave modelima sa zadnjim pogonom.