1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Piaggio dobio pravnu bitku protiv kineskih plagijatora modela Vespa Primavera
Piaggio dobio pravnu bitku protiv kineskih plagijatora modela Vespa Primavera
0

Piaggio dobio pravnu bitku protiv kineskih plagijatora modela Vespa Primavera

635
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač legendarnih motocikala iz Italije, Piaggio Group je dočekao afirmativnu presudu suda u pravnoj stvari protiv kineskog entiteta koji je zloupotrebio intelektualnu svojinu i bespravno proizvodio i tržištu nudio repliku italijanskom mopeda Vema Primavera.

Rukovodstvo kompanije Piaggio Group je izdalo saopštenje za javnost u kom se navodi da je dizajnersko rešenje koje je Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Evropske unije (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) podnela kineska strana, praktično odbačeno.

EUIPO je poništio inicijalno izvršenu registraciju pošto „stručnjaci nisu bili u stanju da steknu utisak da je prijavljeno dizajnersko rešenje različito od onog što je zaštićeno u registru pod nazivom Vespa Primavera“. Pored toga, iz ovog tela je naglašeno da je pokušaj Kineza zapravo protivzakonit trzaj s ciljem da se legalizuje „krađa estetskih elemenata“.

Vespa Primavera – ilegalna replika iz Kine

Kineska marka je navikla da nakon pokretanja proizvodnje motocikala „pozajmljenog stila“, legalizuje izvršeno (zlo)delo. Tako su se Kinezi našli i pod svodovima sajamskih hala u Milanu namanifestaciji EICMA iz 2019. godine, gde su odstranjeni nakon iz izložbenog centra Fiera, nakon usvajanja primedbe uložene od strane pravnog tima kompanije Piaggio.

Inače, moped Vespa Primavera je italijanska grupacija zaštitila još 2013. godine, u smislu dizajnerskih rešenja. Pored toga, još od 1946. godine je na snazi opšta pravna zaštita ikoničnog stila koji sa svojim skuterima neguje Vespa.

Pravne akcije nalik ove, deo su šire ofanzive italijanske grupacije koja se fokusira na zaštitu intelektualne svojine koja je kroz godine podložna kloniranju, odnosno zloupotrebi. To podrazumeva permanentni nadzor nad svim međunarodnim bazama podataka koje čuvaju informacije o registraciji dizajnerskih rešenja i robnih marki.

Italijani su, sprovodeći sličnu pravnu strategiju ishodovali poništenje oko 50 robnih marki koje su zadirale u „dizajnersku intimu“ Vespe. Podatak se odnosi samo na poslednje dve godine!

AutoRepublika

(635)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments