1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Alpina predstavila D3 S u limuzinskom i karavanskom izdanju
Alpina predstavila D3 S u limuzinskom i karavanskom izdanju
3

Alpina predstavila D3 S u limuzinskom i karavanskom izdanju

366
3
Podelite sa prijateljima:

Ko je rekao da je dizel mrtav? Alpina se očigledno ne slaže sa ovom tvrdnjom. 

U Alpini ističu da su glavna tržišta za njihove potentne dizel modele zemlje nemačkog govornog područja. Njihov D3 S nastao je na osnovu BMW-a M340d koji je još uvek svež proizvod na tržištu novih automobila.

No, razlike u odnosu na fabrički model i nisu preterano velike. Trolitarski biturbo šestocilindarski agregat standardno razvija 340 ks i 700 Nm, dok u Alpininom izdanju isporučuje 355 ks i 730 Nm. Ipak, Alpinini inženjeri obavili su odličan posao kada je reč o razlivenosti obrtnog momenta.

Naime, standardni motor doživljavao je svoj maksimum na ovom polju u rasponu od 1.750 do 2.250 o/min, dok tjunirana verzija ima šire polje od 1.750 do čak 2.750 o/min.

Alpina D3 S je prvi model kuće koji koristi sistem starter-generatora. On omogućava dodatnih 11 ks u trenucima kada je potrebna dodatna „pomoć“ prilikom ubrzavanja, a deluje i kao deo start-stop sistema. Zadržan je osmostepeni automatski menjač koji snagu šalje na sve točkove.

Ogibljenje kod Alpininih dizel modela isto je kao i kod benzinskih varijanti. U pitanju je adaptivno vešanje, sa Eibach oprugama i stabilizatorima povećane debljine. Kada je reč o kočnicama, napred su četvoroklipne sa diskovima prečnika 395 mm, dok su pozadi jednoklipne sa diskom promera 345 mm.

No, razna unapređenja donela su i veću masu. Tako Alpina D3 S sedan veću masu za 55 kg od standardnog BMW M340d. Tako da je u suštini ubrzanje do 100 km/h isto – ovaj sprint se obavlja za 4,6 sekundi, dok se kod karavana do „stotke“ stiže za 4,8 sekundi.

Ipak, za razliku od fabričkih modela, Alpina ne postavlja limiter maksimalne brzine, pa je D3 S limuzina u stanju da stigne do maksimalne brzine od 273 km/h, dok karavan može dobaciti do 270 km/h.

 

Stilske razlike su suptilne. Alpinini modeli imaju drugačiju rešetku i odbojnike, i naravno atraktivnije točkove od fabričkih verzija. Što se tiče cene, očekuje se da će ona za bazni model Alpine D3 S sedan iznositi oko 70.500 evra u Nemačkoj, dok bi karavansko izdanje trebalo da bude skuplje za nekih 1.500 evra.

Tjunerska kuća već prima narudžbine, a prvi primerci trebalo bi da budu isporučeni u novembru ove godine.

AutoRepublika 

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ove Multispoke felne su fantastične!

Balkanboj

Porn
comment image

s mile

karavan + multispoke = i tata bi sine … 😉