1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Fordov kompaktni pikap kamionet će se zvati Maverick
Novi Fordov kompaktni pikap kamionet će se zvati Maverick
0

Novi Fordov kompaktni pikap kamionet će se zvati Maverick

377
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je Ford na putu da u potpunosti eliminiše ponudu putničkih vozila u Americi, s izuzetkom popularnog Mustanga. Neki modeli, kao što su Fiesta, Focus i Taurus, su već nestali sa tržišta, dok je i limuzina Fusion na istom putu. U medijima se najviše mogla čuti vest da će takvi modeli biti zamenjeni novim krosoverima i terencima, ali Ford ne želi da zaboravi svoju najprofitabilniju kategoriju proizvoda, to jest pikap kamionete.

Američki proizvođač vozila je prošle godine, „preko bare“ prodao preko milion jedinica modela Ranger i F-Series, a ponuda će uskoro biti proširena još jednim modelom. Javnost ga je prethodnih meseci nazvala Courier po čuvenom Fordovom kompaktnom pikapu iz sedamdesetih godina, ali kako prenosi sajt The Fast Lane, zvanično ime bi moglo da bude Maverick.

Kompanija je nekoliko puta koristila takvu oznaku u svojoj istoriji. Najpoznatiji je slučaj sportskog kupea iz sedamdesetih godina, koji mnogi smatraju za duševnog naslednika originalnog Mustanga, a ime je zatim korišćeno i u Evropi i Australiji za razne verzije Nissanovih terenaca pod Fordovom oznakom.

Novi Maverick će biti jedan od retkih pikapa na samonosećoj karoseriji i pružaće pogon na prednje točkove. Poslednji takav Fordov proizvod je bio model Courier, koji možete videti na priloženim slikama. On se proizvodio u Brazilu sve do 2013. godine, nakon čega ga je zamenio popularni Ranger. S obzirom na činjenicu da je razlika u dimenzijama između dva modela velika, proizvođač smatra da gubi veliki broj kupaca koji žele manji komercijalni proizvod.

Maverick će takođe biti najjeftiniji Ford u Americi i koštaće manje od 20.000 dolara. Da bi tako niska cena bila moguća, proizvodnja će se odvijati u Meksiku, a očekivanja su da bi godišnja isporuka mogla dostići cifru od 100.000 vozila.

Amerikanci takođe nagađaju da će se mehanička ponuda zasnivati na dva turbo benzinca zapremine 1,5 litara sa 180 konjskih snaga i 2,0 litara sa 250 „grla“ kao što je to slučaj i kod modela Escape i Bronco Sport s kojima će deliti platformu.

Američki predsednik Donald Tramp sigurno neće biti oduševljen proizvodnjom u Meksiku, ali Fordovo ime je dovoljno jako u svetu pikap kamioneta da svaki model bude osuđen na uspeh. Maverick će postati jedini kompaktni pikap na tržištu barem dok novi Hyundai Santa Cruz ne debituje, a nije isključena ni mogućnost da ga vidimo i u ostatku sveta.

AutoRepublika

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments