1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se policijski Ferrari 250 GTE
Prodaje se policijski Ferrari 250 GTE

Prodaje se policijski Ferrari 250 GTE

606
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena nije retkost da vidimo egzotične modele Ferrarija i Lamborghinija u „policijskim uniformama“, posebno u gradovima kao što su Dubai i Abu Dabi. Čak i neki italijanski i nemački s(p)retnici su u stanju da provozaju Lamborghini Gallardo i Porsche 911, ali nekada davno, nikome nije padalo na pamet da tako skup primerak završi u policijskoj upotrebi.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, većina policajaca u Italiji je vozila model Alfa Romeo Giulia, a kako se baš u navedenom periodu snaga motora počela otimati kontroli, jedan policajac je predložio nečuveno rešenje.

Reč je o čoveku po imenu Armando Spatofora, kome je dosadilo da neuspešno juri kriminalce sa sporom (barem za svrhe u koje je korišćena) Giulijom, pa je svojim šefovima predložio da kupe i jedan Ferrari.

Izbor je pao na model 250 GTE sa brojem šasije 3999, a kao što je poznato ovaj automobil je jedan od najvrednijih u dugogodišnjoj istoriji firme iz Modene.

Da bi im bilo dozvoljeno da upravljaju ovim automobilom, Spatofora i još trojica kolega su prvo morali proći duge časove vožnje. 250 GTE je ipak za svoj period pružao izuzetno moćan 3,0-litarski motor s 12 cilindara i 250 konjskih snaga, i bio je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.


Automobil je bio kompletiran u novembru 1962. godine, a školjku za njega je razvila čuvena dizajnerska kuća Pininfarina. Sa izuzetkom sirene i poveće antene na krovu, nije se mnogo razlikovao od bilo kog drugog modela s oznakama 250. Policijski primerak je ofarban u crnu boju.

Policija ga je koristila svega šest godina, pre nego što ja parkiran u skladište, a prvog privatnog kupca je pronašao na aukciji 1972. godine.

Novi vlasnik Alberto Kapeli je odlučio da zadrži originalno stanje i narednih nekoliko decenija, Ferrari je bio čest gost na skupovima klasičnih automobila. Do današnjeg dana, to je jedini privatni automobil u Italiji kome je dozvoljeno da koristi policijsku sirenu.

Takođe je pozvan na promotivnu vožnju tokom proslave pedesete godišnjice Ferrarija, koja je upriličena 1997. godine. Iz kompanije su nedavno potvrdili da su šasija, motor, menjač i sistem ogibljenja, identični onim sklopovima koji su izvorno montirani, odnosno isti su kao u trenutku kada je vozilo napustilo fabriku.


Vlasnik je sada spreman da ovaj legendarni automobil prosledi novom vlasniku, a eksperti nagađaju da je njegova realna vrednost oko 500.000 američkih dolara. Ipak, za klasične modele Ferrarija uvek važi ova rečenica: „Ako morate da pitate koliko košta onda ga verovatno ne možete priuštiti“.

AutoRepublika

(606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments