1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tavarez ne vidi prepreke na putu ka spajanju PSA i FCA
Tavarez ne vidi prepreke na putu ka spajanju PSA i FCA
0

Tavarez ne vidi prepreke na putu ka spajanju PSA i FCA

184
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa i FCA, podnele su 14 od 24 aplikacije antimonopolskim organima, u cilju kompletiranja spajanja u narednih 12 do 15 meseci, rekao je šef PSA, Karlos Tavarez.

Dve oblasti vezane za potencijalnu antimonopolsku zabrinutost se tiču tržišta lakih kormercijalnih automobila i prodaje malih automobila u južnoj Evropi.

Marke u okviru PSA grupe imaju udeo od 25,1 odsto na evropskom tržištu „dostavnjaka“, dok FCA poseduje oko 10 odsto tog tržišnog „kolača“. Inače, francuska i italo-američka kompanija već sada zajednički proizvode vanove srednje veličine u Italiji.

A segment vozila, koji je posebno raširen u Italiji, vode dva Fiatova modela, Panda i 500, a PSA ima tri modela u prvih 10.

Zajednički, ove dve  kompanije su u segmentu najmanjih automobila imale tržišni udeo od 46 odsto u Evropi 2019. U prevodu, to se odnosi na prodaju od 510.000  od ukupnog 1,1 miliona, sudeći po podacima JATO Dynamicsa.

Tavarez je izjavio da još uvek nije bilo povratne informacije od strane zakonodavaca, kao i da nisu identifikovane bilo kakve problematične oblasti.

„Nemamo razloga da verujemo da će biti bilo kakvih problema, uključujući i sektor lakih komercijalnih vozila“, rekao je on. „Ipak, naš stav je veoma jasan: o čemu god treba da prodiskutujemo ili modifikujemo, mi ćemo to uraditi.“

Dok se spajanje ne kompletira, PSA i FCA će ostati konkurenti, s veoma ograničenom razmenom informacija.

Novi entitet će pod svojim krovom imati 14 marki, s Peugeotom, Citroenom, Opelom i Fiatom koji se takmiče na tržištu velikoserijskih automobila, uz Alfu Romeo, Maserati, Jeep i DS u premijum sektoru.

Tavarez je saopštio da nema neposrednih planova da se ukine bilo koja od postojećih marki. „Ono što možemo da vidimo je da ćemo imati fantastičan portfolio koji će da pokrije tržište.“

Nakon završetka procesa spajanja, „odlučićemo koji je najbolji način da idemo na tržište, mapiramo ga, pokrijemo i redukujemo kanibalizaciju, ukoliko ona i postoji.“

Električni automobili

Jednu oblast u okviru koje je kolaboracija pojačana čine električni automobili i usklađivanje s CO2 standardima.

PSA grupa je „na putu“ da ispoštuje evropsku ekološku regulativu za 2020-2021., osvrnuo se Tavarez, dok se Fiat Chrysler delimično oslanja na kupovinu kredita od prodaje Tesle u Evropi, jer nema mnogo elektrifikovanih modela u gami.

PSA sarađuje s naftnom kompanijom Total na projektu izgradnje dve fabrike baterija, koje bi u pogon trebalo da se stave 2023. Tavarez je izjavio da će one snabdevati proizvode novoformirane kompanije.

„Nameravamo da zaštitimo našu novu kompaniju od bilo kakvih strateških problema koji bi se javili u snabdevanju baterijama“, rekao je on.

Tavarez je takođe izdvojio Opel kao model za snižavanje emisije Fiat Chryslera, primećujući da je Opelova prosečna flotna emisija smanjena za 20 grama u 2019., kada su modeli poput Corse prebačeni na efikasnije PSA platforme, uz ukidanje GM-ovih modela koji su bili poprilični zagađivači.

PSA i FCA su na putu da kreiraju 4. po veličini automobilsku kompaniju na svetu, a kompletno spajanje bi trebalo da bude završeno početkom 2021.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments