1. Home
  2. Vesti
  3. Opel pokušava da se oslobodi (fatalne) zavisnosti od evropskog tržišta
Opel pokušava da se oslobodi (fatalne) zavisnosti od evropskog tržišta
0

Opel pokušava da se oslobodi (fatalne) zavisnosti od evropskog tržišta

268
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko se zna da je od ukupne globalne realizacije Opela, koja je na nivou od 977.130 primeraka, lavovski deo vezan za isporuke evropskim kupcima (940.020 vozila), glatko se može reći da je ova nemačka marka fatalno zavisna od tržišta na Starom kontinentu. Situacija u kojoj Opel na prekookeanskim tržištima plasira samo 3,79% vozila (37.110 jedinica) se mora brzo menjati, a upravo to i jeste jedna od važnih Tavarezovih odluka.

Dugo godina je međunarodni razvoj Opela bio usporavan od strane, tada matične kompanije, General Motorsa, koji je jednostavno preferirao američku marku Chevrolet. Počev od 2018. godine i faktičkog pripajanja Opela francuskoj PSA grupi, kreće i primena PACE strategije koja predviđa ponovni globalni vaskrs „Polomljene munje“.

Dugoročan plan nameće pojavljivanje Opela na oko 25 neevropskih tržišta. Na taj način se veruje da bi vanevropski udeo u realizaciji marke, porastao na 10% do 2025. godine. Tako sada Opel, nakon povratka na rusko tržište, merka i procenjuje situaciju za upliv u izložbeno-prodajne salone Južne Amerike.

Proizvođač iz Riselshajma će po svemu sudeći uspostaviti, možda bolje reći, ojačati svoje prisustvo u latinoameričkoj regiji, s obzirom na činjencu da se već nudi u Čileu. Sledeće države na listi su Kolumbija i Ekvador, koje će primiti Opel tokom ovog leta, zahvaljujući uvozničkim ugovorima koji su sklopljeni s kompanijama SKBerge i Nexumcorp, kao ekskluzivnim distributerima.

Ofanzivu na nova tržišta predvode četiri modela kompanije: Crossland X i Grandland X iz SUV postave, kao i multifunkcionalna vozila Combo Cargo i kombi Vivaro. Opelov bestseler, nova Corsa će brzo pojačati tim, nakon prvih modela. Inače, (pre)dugo su vozila Opela na tom tržištu bila reklamirana kao preimenovane kreacije Chevroleta, pa će ovog puta biti zanimljivo videti kako će se kupci prema njima odnositi kada budu poneli znak munje na haubi.

“Kolumbija i Ekvador su veoma interesantna tržišta i kao takva će nam dati ozbiljan prodajni zamah. Očigledno je to što je Opel nemačka marka veoma moćan alat u proboju na ova tržišta gde se nemački inženjering smatra obeležjem odličnog kvaliteta. Mi, kao Opel, ćemo takođe profitirati po osnovu korišćenja maloprodajne i servisne mreže PSA grupe, kao i po osnovu dobrog imidža ostalih marki iz naše poslovne grupacije,” kaže Mihael Lošeler, izvršni direktor kompanije Opel Automobile GmbH, koji je istovremeno i član upravnog odbora PSA grupe „Kao što je to slučaj i na ostalim tržištima, naš vrhunski priroritet će i u Južnoj Americi biti održiv razvoj uz ostvarenje profita i visokog nivoa zadovoljstva kupaca.“

Ahilova peta Opela je istovremeno i slaba tačka cele PSA grupe. Prisustvo grupacije na tržištu Latinske Amerike je slabašno. Jedino je u Argentini (44.000 isporuka) i Brazilu tržišni udeo Peugetoa vredan pomena i iznosi 1,8% (41.000 isporuka). Ono što je sasvim očigledno jeste da ako Peugeot želi penetrirati severnoameričko tržište, prvo mora osnažiti svoj uticaj u južnom delu američkog (dvo)kontinenta).

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments