1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesova glavobolja zvana EQC
Mercedesova glavobolja zvana EQC
7

Mercedesova glavobolja zvana EQC

19.67K
7
Podelite sa prijateljima:

Mercedes se susreće sa sličnim problemima kao i svojevremeno Tesla.

Velike je planove imala germanska marka sa svojim električnim SUV modelom. Želeli su da u toku tekuće godine proizvedu čak 60.000 jedinica. No, nakon novih problema odlučili su se da racionalizuju svoje prognoze.

Tako će tokom 2020. godine Mercedes napraviti 30.000 primeraka EQC-a, a razlog je jednostavan – nemaju dovoljno baterija. Nemačka kompanija za ove promene optužila je partnera i dobavljača baterija LG Chem koji nije u stanju da obezbedi dovoljno baterija za najavljena vozila.

EQC iako je velika nada Mercedesa u segmentu električnih automobile, polako postaje i velika glavobolja za rukovodstvo marke. Koliko su prodali primeraka ovog modela na matičnom, nemačkom tržištu u prošloj godini još nije poznato.

Ono što znamo, jeste da je Mercedes obećavao da će u 2019. godini isporučiti oko 25.000 jedinica EQC-a. To obećanje nisu ispunili, jer su u prethodnoj godini uspeli da naprave samo 7.000 vozila, što je daleko ispod planiranog.

Mercedes nastavlja da krivi LG Chem za usko grlo u proizvodnji i ostaje da se vidi kako će se dalje situacija razvijati. Svakako, velika odlaganja isporuka idu na štetu i kupcima i samom proizvođaču.

AutoRepublika

(19665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto kako će cena baterija „padati“ …

s mile

Stara kaže, Lanac je jak koliko i najslabija karika…
A u svetu EV vozila svi proizvođači koji nisu „obezbedili ceo lanac“ …ima da pucaju po šavovima….

BojanNeki

Istina je to što kažeš ali ne bih se baš kladio da nemačke fabrike automobila ne rade na tome da imaju svoje baterije ili da bar imaju obezbeđenu isporuku.
Mercedes je izgleda stavio šapu na najavljene baterije IBM-a koje ne sadrže teške metale odnosno materijali se dobijaju iz morske vode. U laboratoriji su navodno boljih svojstava od postojećih li-ion i sličnih, kraće vreme punjenja, veći kapacitet, nisu (jako) zapaljive, jeftinija proizvodnja i sl.
Ono što nije sigurno je koliko proizvođača automobila na svetu, sem Tesle, direktno radi na poboljšanju baterija.

Moee

Evropljani se spremaju za EV, tj. baterije. Northvolt gradi svoju prvu „Gigafactory“, za baterije u Svedskoj, a vec se pripremaju i za drugu, u Njemackoj.
Neki poznanici rade kod njih i pricaju kako tu veliku lovu upumpava EU, kako bi se eliminisala ovisnost o Kini/ostatku svijeta.
Jos samo da smisle kako proizvesti el.energiju za sva ta EV ???

Boki

Ma, nema ništa od električnih automobila u ovom obliku. Vodonik ima potencijal, za sad ne vidim drugi pogon u budućnosti osim možda energije iz jonosfere… Nafta će svakako nestati jednog dana pa treba tražiti alternstive.

igi

Već 40 godina slušamo kako će nafta nestati za 20-30 godina. A ne da nije nestale, nego se potrošnja enornmno uvećala (i to ne samo za gorivo, oko 40% svetske proizvodnje nafte ide za goriva) a pritom se stalno otvaraju nova nalazišta. Pritom ni sama cena nije „nebu pod oblake“. Tako da nafte ima sasvim dovoljno, bez brige.

BojanNeki

Što je još jedna od laži nafnih konglomerata odnosno njihovih vlasnika globalista kako bi uticali na cenu iste.

A volim kako se moji balkanjerosi plaše struje, nešto nevidljivo a može i da ubije, ili se frljaju sa vodonikom a ne znaju da su FCEV u osnovi električna vozila i da je goriva ćelija baterija.
Gde je tu još matematika koliko treba utrošiti energije za proizvodnju i (opasno) skladištenje.