1. Home
  2. Vesti
  3. Osvežena Lada 4×4 ima bočni vazdušni jastuk za vozača?
Osvežena Lada 4×4 ima bočni vazdušni jastuk za vozača?
14

Osvežena Lada 4×4 ima bočni vazdušni jastuk za vozača?

4.01K
14
Podelite sa prijateljima:

Ruski stručni mediji su u rebusu nakon predstavljanja restilizovane Lade 4×4. Da li zvanične fotografije ukazuju na to da je ovaj automobil dobio bočni vazdušni jastuk za vozača? 

Ladin legendarni automobil nedavno je prošao kroz tretman zatezanja bora, a najviše novina odigralo se upravo unutar kabine. Na fotografijama koje je ruski proizvođač uputio medijima za promociju modela vidi se da se na boku vozačevog sedišta nalazi nekakva etiketa.

Obično su ovakve etikete pokazatelj da se tu nalazi bočni vazdušni jastuk. Uprkos opširnijem noveliranju Lade 4×4, ovaj model je ipak ostao bez prednjih vazdušnih jastuka, a u zvaničnim dokumentima se nigde ne navodi ni bočni airbag.

Enterijer osveženog modela

U međuvremenu stižu nezvanične informacije. Лада.Онлине javlja da je u planu da se uskoro u model 4×4 počnu ugrađivati vazdušni jastuci za vozača i suvozača. Tvrdi se da AvtoVAZ u vreme premijere ažuriranog SUV-a nije imao budžet za razvoj i nove armaturne table i novog upravljača. Tako da su umesto toga prikazani samo nova armaturna tabla, sa starim volanom.

Prema njihovim informacijama AvtoVAZ traži dobavljača koji će ponuditi novi upravljač sa mogućnošću za instalaciju vazdušnog jastuka, i čim se pronađe odgovarajuća kompanija sa adekvatnom cenom, Lada 4×4 dobiće i napredniju pasivnu zaštitu putnika.

AutoRepublika 

 

(4007)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Prednji protivpožarna zid Nive je pravljen prije mnogo decenija i njen putnički kavez se previše deformiše za današnje standarde tako da bilo koji vazdušni jastuk ne pomaže bez prethodnog ojačava karoserije u dijelu namijenjenom putnicima.

Don

Tačno tako. Da ne bi morona, podjoh napisati muflona kad se sjetim Nika u zadnji trenutak :), i njegovog komentara, ne bi bilo ni ove vijesti.
Ne znam kako ovo prometalo dobija dozvolu za prometovanje bez osnovnih elemenata sigurnosti, kad se najnovija vozila ne smiju prodavati bez recimo mjerača tlakova u gumama, a da neće bez zračnih jastuka.

lola

a kako može biciklo prometovati? valjda je niva bezbednija. izgubili ste repere logike gospodo draga. niva je nekome život i spas baš ovakva kakva i jeste

Don

Lolo sine, zakonodavac kaže da svaki novi auto mora biti opremljen sistemom mjerenja tlaka u gumama, što valjda znači ako ga nemaš ne možeš tako vozilo ni prodavati tj takvo auto. Znači, ne može na tržište. Vjerujem da je zakonodavac isto postupio i kod kudikamo važnijeg sistema a to je sistem zračnih jastuka.
Biciklo nije auto.

Rade

Ni drugi nemaju merače pritiska u gumama. Ne svi. Koriste onaj indirektni sistem „merenja“ preko ABS-a, koji je zapravo na ivici ilegalnog sistema.

moron

Što je taj „indirektni“ sistem praćenja pritiska (skoro) „ilegalan“?

moron

Pa, ja sam uvek tvrdio da je indirektni TPMS čisti „djoka“ i to baš zato što ako su npr. sve gume podjednako izduvane, sistem uopšte neće signalizirati pad pritiska. Što je debilizam.

Rade

Za čudo on fercera u uslovima propisani testom, koji je nesumnjivo blag kao što je i NEDC bio blag. Samo što regulatorima nije bio problem da sve redom stave na stub srama samo zato što su motori imali veće zagađenje u uslovima težim nego u zvaničnim testovima. 🙂

Don

A jebga rade i ti u bukvaliste ode. Koji god da sistem koristi, neki k za.merenje tlaka mora imati jer bez toga nema dozvole . Znači, moraju imati sustav za mjerenje tlaka, ovakav ili onakav, ali da ne širimo temu bezveze, vjerujem da je zakonom propisano da auto mora imati zračne jastuke,a ako nije, onda goni i zakon i državu u tri lijepe. Usput b Klasse moja nema sistem za isključenje suvozacevog zračnog jastuka (konkretno moj primjerak). Najj…o sam im se majke, pa prastara koja,Fiat imaju da samo ključem zavrnes ali smeće švapskog -jok. Moraš kupit njihovo dječje sjedalo od… Pročitaj više »

Rade

Nema ni ESP, a prodaje se po zemljama EU. 🙂

Don

Ne znam sta bih rekao na to. Ja im ne bih dao dozvolu za prodaju. Koliko co2 ispušta?

Rade

Preko 200 g/km. A co2 je izgleda bitniji regulatorima u EU od bezbednosnih sistema, jer zbog co2 će se Lada već naredne godine povući sa tržišta EU. Čak i Vesta.

Rade

Taj „zid“ nije toliki problem koliko smeštaj rezervnog točka bukvalno ispred vozača. Smanjuje „zonu gužvanja“ i sila udarca se prenosi baš na taj zid ranije nego što bi trebalo. Chevrolet kada je napravio „svoju“ Nivu na platformi Lade Nive prvo što je uradio to je da je rezervni točak premestio na vrata gepeka.