1. Home
  2. Vesti
  3. Menjač najskupljeg automobila u istoriji završio na sudu
Menjač najskupljeg automobila u istoriji završio na sudu
1

Menjač najskupljeg automobila u istoriji završio na sudu

990
1
Podelite sa prijateljima:

Retki Ferrari GTO iz 1962., našao se usred sudske bitke koja se vodi za njegov menjač.

Naime, najskuplji automobil na svetu je predmet rata koji se vodi u Vrhovnom sudu u Londonu. Umešane strane su poznati diler i američki kolekcionar automobila, koji se bore za prava na menjačku kutiju ovog retkog oldtajmera.

Automobil koji je u pitanju je Ferrari 250 GTO iz 1962. Kupio ga je Gregor FIsken, pedeset petogodišnji trgovac superautomobilima. U vreme kada ga je „pazario“, on je znao da vozilu nedostaje originalna menjačka kutija. Međutim, on je verovao da će originalna komponenta biti pronađena i isporučena nešto kasnije.

Prodavac klasičnog Ferrarija je Bernard Karl, advokat iz Vašingtona. On smatra da je logistika isporuke delova prekršila uslove koji stoje u ugovoru, te da Fisken više ne poseduje prava na unikatni menjač. Zapravo, Karl potražuje 500.000 dolara od Fiskena na ime troškova vezanih za lociranje i pronalaženje komponente, koja se nalazi u salonu klasičnih automobila u Americi.

Sa samo 39 primeraka, proizvedenih od 1962. do 1964., Ferrari 250 GTO je pravi kolekcionarski san. Fisken je za vozilo platio 44 miliona dolara, što je najveća „cifra“ ikada javno verifikovana za jedan automobil. Dotični četvorotočkaš je drugi proizvedeni GTO, a ima iza sebe bogatu istoriju. Učestvovao je 1962. na 12 časova Sebringa u Floridi. Vozili su ga Fil Hil i Olivije Gendebjen. Bio je prvi u klasi i drugi u apsolutnom poretku.

Fiskenova kompanija, Gregor Fisken Ltd (GFL), koja se bavi prodajom klasičnih automobila, otkupila je automobil 2017. Odmah nakon toga, on ga je prodao anonimnom kolekcionaru za gomilu novca.

Sve je išlo kako treba dok Karl Fiskenu nije prosledio poruku da menjač ne može da se podigne iz prodajnog salona dok se ne isplati 25.000 dolara. Spor je nastao oko toga ko treba da isplati navedenu sumu za menjač i pošalje ga u Englesku, kao i gde će on završiti. Karl je izjavio da je menjač bio u Kaliforniji, i da je Fisken odbio da ode po njega, što je navodno prekršilo ugovor.

AutoRepublika

(990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

I mi što nemamo para mislimo da je ovim što imaju lakše… vidiš bato šta su muke..nije ni njima lako

bdw 250GTO je lepotan…..