1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Porsche razvija softver za superioran AWD sistem za električne automobile
Porsche razvija softver za superioran AWD sistem za električne automobile

Porsche razvija softver za superioran AWD sistem za električne automobile

184
0
Podelite sa prijateljima:

Ovde se zapravo radi o produbljivanju ideja i konstrukcija razvijenih na Balkanu, po svemu sudeći. O sistemu pogona na sve točkove smo već pisali u kontekstu dostignuća inženjera iz Slovenije, a kako je Porsche pazario udeo u kompaniji Mate Rimca, deluje prilično jasno ko je mozak ove operacije.

Prvi elektromobil iz Cufenhauzena je Porsche Taycan s dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka, ali on neće biti jedini. U verziji Turbo S, ovaj luksuzni sedan ubrzava od nule do „stotke“ za svega 2,6 sekundi, a oni koju su ga vozili pričaju i pišu da se s krivinama nosi fenomenalno. Ipak, ekipa inženjera smatra da to može i bolje, a to planira da demonstrira s novim SUV modelom.

Dakle, tehnički deo razvojnog tima radi na sistemu koji koristi čak četiri (umesto dva) elektromotora. Logično, svaki od njih bi bio smešten na zasebnom točku, a to već zvuči nalik onom što karakteriše ideju koji primenjuje i Rimac. Kako bilo, u Porscheu troše silno vreme na razvoj softverskog paketa koji koristi postojeće senzore i sistem nadzora kako bi svaki motor bio pod stalnom i preciznom kontrolom.

Dalje, ideja je da se sistem koristi u električnim krosoverima, a ne u performantnim automobilima. U tom smislu, bezbednosni parametri su vrhunski prioritet, iako u Porscheu tvrde da će novi sistem doprineti tome da se dotični SUV “vozi kao po šinama”, čak i u snežnim uslovima.

To što pominju sneg i fenomenalno ležanje teškog automobila u takvim uslovima, prilično je hrabro od strane proizvođača. Nedostatak trakcije na klizavim podlogama, inženjeri planiraju da nadomeste sistemom koji je dizajniran da nadgleda sve parametre vozila kako bi se obezbedio potpun i permanentan nadzor nad ponašanjem SUV-a u realnim uslovima, a ne samo po klizavici.

To bi trebalo da omogući softveru da reaguje brže kada god detektuje da se točkovi nalaze na vlažnoj i klizavoj podlozi, obezbeđujući odgovarajući nivo snage na svakom zasebnom točkom u deliću sekunde i nezavisno od volje vozača.

Porsche još uvek nije obelodanio niti jedan detalj u pogledu početka komercijalizacije ovog sistema a jedino što je jasno je da se ovaj komad tehnologije upravo razvija. Kada bude gotov, biće moguće koristiti ga na svakom vozilu slične konstrukcije.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments