1. Home
  2. Vesti
  3. Sedam finalista za Evropski automobil godine 2020. – Ko ima najveće šanse?
Sedam finalista za Evropski automobil godine 2020. – Ko ima najveće šanse?
9

Sedam finalista za Evropski automobil godine 2020. – Ko ima najveće šanse?

4.55K
9
Podelite sa prijateljima:

Nakon formiranja šireg izbora od 35 automobila, žiri je odabrao sedam finalista za prestižni naslov „Evropskog automobila godine 2020.“. Ko ima najveće šanse?

Šampion za 2019. je, kao što znamo, Jaguar I-Pace. Ko će ga naslediti, saznaćemo 2. marta, uoči otvaranja Salona automobila u Ženevi. Međutim, izbor za 2020. je ušao u finalnu fazu s otkrivanjem liste finalista, koja se kao i obično sastoji od sedam imena.

Da podsetimo, žiri se sastoji od 60 novinara iz automobilske branše, iz 23 evropske zemlje.

Ipak, nije lako predvideti pobednika. Često tu ne odlučuje opšti kvalitet vozila već vladajući trendovi, na koje nisu imuni ni evropski novinari. Dobar primer je upravo Jaguar I-Pace, prošlogodišnji pobednik, koji ni u svojoj klasi nije među najboljima, a uz to košta prilično papreno. Čak su ga čitaoci nekih renomiranih magazina stavili na poslednje mesto među finalistima, ali na neki volšeban način, on je osvojio srca novinarskog žirija.

Hajde da se upoznamo sa finalistima.

BMW serije 1

Ovaj model je nosilac tehnološke revolucije, bar što se bavarskog proizvođača tiče. Konačno, usvojena je platforma s prednjim pogonom, što na kraju krajeva i jeste bolje rešenje za automobile C segmenta. Samim tim, menja se silueta vozila, koje sada odlikuje kraći prednji deo, dok je enterijer u skladu sa BMW-ovom tradicijom.

Šanse ovog Bimmera bismo okarakterisali kao prosečne, jer žiri poslovično nije naklonjen premijum markama, mada je eto, električni Jaguar došao do titule. Međutim, BMW nikada nije osvojio naslov najboljeg automobila u Evropi, što možda može i da mu bude adut.

Ford Puma

Mada je ovo ime bilo vezano za mali kupe, sada ga je preuzeo jedan krosover. Ipak, i on forsira atletski izgled, uz posedovanje praktičnog aspekta, svojstvenog modelima s povišenim klirensom.

I njegove šanse bismo ocenili kao prosečne. Interesantno je da je jedini SUV/krosover u finalu (2018. ih je bilo tri, 2019. dva). Međutim, podsetimo da su SUV/krosoveri pobedili u poslednje tri godine, tako da je za očekivati da žiri ove godine skrene pogled na drugu stranu.

Peugeot 208

Ovaj atraktivni model iz B segmenta smo već testirali, tako da ga nećemo previše opisivati. Poseduje i električni derivat, praktično prvi ambiciozni Peugeotov projekat tog tipa.

Kakve su mu šanse? Pa, možda je malo previše originalan i avangardan za konzervativnu porotu. Uz to, Peugeot je već pobeđivao 2014. i 2017., a tu je i Clio…

Porsche Taycan

Nemačka marka jasno kaže da će njena budućnost biti električna. Nakon tržišnog uspeha s „plug-in“ hibridima, Porsche je lansirao i čisto električni Taycan, dostupan u tri verzije: 4S, Turbo i Turbo S, koji isporučuju od 530 do 721 ks, uz najavljenu autonomiju do 463 kilometra.

Šanse su mu po nama gotovo nikakve, imajući pre svega u vidu cenu, koja glatko nadmašuje 100.000 evra. Ipak, to nije smetalo Jaguaru I-Pace da trijumfuje ove godine.

Renault Clio

Francuski model iz B segmenta je jasna demonstracija Renaultove filozofije – evolucija spolja, revolucija iznutra. Clio 5 spolja u velikoj meri liči na četvrtu generaciju. Međutim, iznutra je napravljen veliki skok, kako što se izgleda tiče, tako i kvaliteta. Implementirane su nove tehnologije, a hibrid će biti predstavljen 2020. Test ovog modela možete pročitati OVDE.

Clio ima veoma dobre šanse za pobedu. Već je bio na tronu s prvom generacijom 1991., kao i trećom 2006. Dakle, pobeđuju „neparni“, tako da su šanse više nego solidne.

Tesla Model 3

Predstavljen u proleće 2016., Tesla Model 3 je krenuo s isporukama u Evropu početkom 2019. Otuda njegovo učešće na izborima za 2020. Dostupne su tri verzije, s autonomijom do 560 kilometara, uz početnu cenu od 49.600 evra (bez subvencija).

I njegove šanse su prilično velike. Poseduje jake adute, poput električnog pogona i korektne cene za svoju klasu, uz sportske atribute koji su za sobom ostavili nemačke premijum sportiste.

Toyota Corolla

Nakon dve generacije Aurisa, naziv Corolla se vratio na evropsko tlo. Nova generacija je dostupna isključivo kao hibrid, ali kupci ipak mogu da biraju između dva motora, sa 122 i 184 ks. Pored toga, japanski model konačno poseduje karakter, nakon bezličnog Aurisa.

Šanse za pobede su joj prosečne. Prednost se ogleda u pripadnosti segmentu, jer žiri prosto voli automobile iz niže srednje klase, u kojoj su pobeđivali Golf, 308 i Astra (2013., 2014. i 2016.). Međutim, konkurencija je jaka, a Corolla ne deluje previše nametljivo.

Na kraju, ono što je indikativno je odsustvo modela iz VW grupe. Nemački konglomerat možemo okarakterisati kao gubitnički, jer su očekivanja bila visoka. Škoda je računala na dva modela, Kamiq i Scalu, a VW na T-Cross. Da, tu je Golf 8, ali ga je kasni dolazak na tržište eliminisao iz konkurencije. Mogao bi da pokuša u izboru za 2021., ali šta tu ima da traži pored ID.3? Ono što je takođe pomalo iznenađujuće je što se u finalu nisu našli Opel Corsa i Nissan Juke 2.

AutoRepublika

(4545)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Maleni Peugeot bi dobio moj glas 🙂

Mercedesklub.rs

208, jer je jedini u potpunost nov model ovde, sve ostalo je vec vidjeno osim elektricnog Porschea, koji kako stvari stoje nije dorastao zadatku. Jedino mi smeta cena kod 208

Dikh tu kava

Dvoumim se između Tajkana i Klija.. Popoviću Saša, znam da ovo čitaš, daj otkupi licencu, uvrsti gi u Zvezde Granda, i udahni svež smisao ovoj suludoj manifestaciji..

moron

Glas za Clio. U verziji sa EDC ili 6MT.

Гавран

Добија највероватније клио, мада модел 3 није да нема шансе. Лично, пежо ми је баш симпатичан, али када бих гласао, то би био Тесла.

Slagjan

Toyota

Лом

Корола

Boško Mihajlović

Možda će zvučati neobično, ali ja sam za ,,FORD“-a.

Zoran

Ne moze pobediti 208, nema pet zvezdi na NCAP testu. Clio ili BMW 1