1. Home
  2. Zelene strane
  3. Bristol je prvi grad u Velikoj Britaniji koji je zabranio upotrebu dizel automobila
Bristol je prvi grad u Velikoj Britaniji koji je zabranio upotrebu dizel automobila
1

Bristol je prvi grad u Velikoj Britaniji koji je zabranio upotrebu dizel automobila

226
1
Podelite sa prijateljima:

Za sada uvedena je samo parcijalna zabrana, odnosno limitirano kretanje po gradu. 

Bristol je zvanično prvi grad na Ostrvu koji je rekao „ne“ dizelašima. Kako kažu gradski čelnici, na ovo su se odlučili zbog velike zagađenosti vazduha, pogotovo u centralnom delu naselja. Upravo u ovom kraju su tokom radnih dana u popodnevnim časovima mereni višestruko veće količine azotnih oksida u vazduhu od dozvoljenih.

Stvaranje tzv. Clean Air Zone zakazano je za početak 2021. godine kako bi pravna i fizička lica imala dovoljno vremena da se pripreme za ove promene.

Šta tačno zabrana znači? Od 7h ujutru do 15h popodne, svi dizel automobili ne mogu se upotrebljavati u centru grada. Vozači dizel automobila koji se u navedenom periodu ipak nađu u centru naselja biće kažnjeni.

Komercijalna vozila i taksiji koji koriste dizel agregate takođe su predmet zabrane, ali oni mogu da uđu u predviđenu zonu ako plate „ulaznicu“ od 9 funti. Slično je i za autobuse koji moraju platiti čak 100 funti ukoliko žele u centar grada.

Gradske vlasti Bristola najavljuju povećanje broja električnih punjača, kao i više staza za bicikliste, kako bi podstakli ljude da koriste električne automobile, te bicikla i druge sprave koje ulaze u sferu mikro mobilnosti.

Procene su da će za pripremu infrastrukture i sve ostale prateće troškove zarad zabrane dizel automobila u centru grada Bristol potrošiti nešto više od 110 miliona funti.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dosta rigidna mera… Zar je i Euro šesss’ postao „verboten“ ?