1. Home
  2. Vesti
  3. Suosnivač Applea odustao od nivoa 5 autonomne vožnje
Suosnivač Applea odustao od nivoa 5 autonomne vožnje
2

Suosnivač Applea odustao od nivoa 5 autonomne vožnje

312
2
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, suosnivač kompanije Apple, Stiv Voznijak, čvrsto je verovao u potpuno autonomna vozila.

Ti robotizovani kruzeri bi pratili i reagovali na put kao ljudi, govorio je on, volan bi bio suvišan deo. Voznijak se nadao da će upravo Apple, oko kojeg su kolale glasine da radi na takvom projektu, biti taj koji će napraviti tako nešto.

Međutim, njegova očekivanja su se od tada promenila. Jednostavno, na putevima postoji previše nepoznanica i nepredvidivosti da bi se autonomno vozilo izborilo s njima, rekao je on. Za sada, veruje Voznijak, rastuća tehnologija će biti bolje iskorišćena da vozačima pruži bezbednost u izvesnim situacijama.

„Odustao  sam od ideje o nivou 5, zaista“, rekao je Voznijak tokom J.D. Power Auto Revolution konferencije u Las Vegasu prošle nedelje. „Čak nisam siguran da će se tako nešto ostvariti tokom mog života.“

On takođe smatra da bi autonomni automobili funkcionisali mnogo bolje „kada bismo modifikovali puteve i imali izvesne sekcije koje su dobro mapirane i držane čistim od otpadaka, bez neuobičajenih aktivnosti i radova na putu.“

Realnost postojećih sistema autonomne vožnje nije u skladu s očekivanjima potrošača, ali Voznijak ne misli da je to njihova greška.

„Ono što smo uradili je da smo zaveli javnost da misli da će automobil biti kao ljudski mozak, da će biti sposoban da zaista shvati nove stvari i kaže ’evo nečega što nisam video ranije, ali znam o čemu je reč, i evo kako bi trebalo to da rešim’“, rekao je Voznijak. „Čovek to može da uradi.“

Ipak, suosnivač Applea je pozitivno reagovao na prvu vožnju u samovozećem automobilu prošle nedelje u Vegasu.

On i njegova supruga su pozvali automobil preko Lyfta, koji se udružio s Aptivom u cilju servisiranja Las Vegas Stripa i zone centra, uz pomoć specijalno opremljenih BMW-a (u kojima su prisutne osobe). Od maja, ovi automobili su prevezli više od 50.000 putnika u „Gradu greha“.

„Odradio je dobar posao“, rekao je Voznijak. „Osećali smo se bezbedno i udobno.“

AutoRepublika

(312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Cvrc Milojka …

BojanNeki

To samo dokazuje ono što sam ponavljao da mnogi proizvođači lažu o dostignućima u ovoj oblasti u svrhu marketinga i kao skrivaju to od javnosti. Tesla motors nasuprot tome pokazuje napredak, i ono što je relativno sigurno pušta u etar odnosno popravljaju i čine vozila svoja vozila daljinskim putem sve boljim. Pri tome Tesle skupljaju ogromnu količinu podataka sa puteva i time omogućavaju da sistem sve više uči tkzv deep machine learning. Na primer već sledeći „summon“ mod, samostalna vožnja po parkinzima i dvorištima, bi trebala da bude mnogo bolja. Oko milion takvih vožnji je bilo pokrenuto od kada je… Pročitaj više »