1. Home
  2. Vesti
  3. Kako će Toyota proizvoditi buduće električne modele
Kako će Toyota proizvoditi buduće električne modele
4

Kako će Toyota proizvoditi buduće električne modele

214
4
Podelite sa prijateljima:

Da bi kreiranje nove game električnih vozila učinila jeftinijim i efikasnijim, Toyota je konstruisala posebnu platformu pod imenom e-TNGA.

Naravno, da bi jedna marka na izvesnoj arhitekturi proizvodila više tipova električnih modela, ona mora biti fleksibilna.

„Ono što sam predlagao je bila ideja o platformi poput daljinski kontrolisanih maketa za zabavu, gde imate bateriju, motor i šasiju, koje mogu biti kombinovane u cilju proizvodnje različitih tipova vozila“, rekao je Kođi Tojošima, glavni inženjer projekta. „Svi delovi automobila se proizvode kao moduli.“

Tojošima je podelio automobil u nekoliko modula, za prednji, središnji i zadnji deo, bateriju i motor. Ideja je da se ovi blokovi mogu kombinovati i kreirati različite karoserijske tipove.

Ovakav pristup će podržati pogon na zadnje, prednje i sve točkove, kaže Tojošima. Ujedno, platforma može biti povećana ili smanjena, u zavisnosti da li treba da se kreira mali, veliki ili automobil srednje veličine.

Centralni modul je taj koji kontroliše dimenzije. On se može produžiti u cilju ugošćavanja većeg paketa baterija.

One mogu varirati od 50 do 100 kWh, dodao je Tojošima. Biće uparene sa dva tipa motora, malim i srednjim. Izlazna snaga će varirati od 80 do 150 kW.

Mali električni modeli bi trebalo da ostvare autonomiju od 300 kilometara. Što se većih vozila tiče, poput zamišljenog krosovera, domet bi mogao da se nađe između 500 i 600 kilometara.

Inicijalno, Toyotini električni modeli će koristiti usluge litijum-jonskih baterija. Međutim, japanska marka računa na revoluciju u oblasti čvrstih baterija. Ova tehnologija obećava lakše, snažnije i bezbednije jedinice, koje će omogućiti širu autonomiju, što bi trebalo da dâ vetar u leđa potražnji za električnim vozilima.

Toyota planira da dokaze svog napretka na planu čvrstih baterija predstavi sledećeg leta.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Čvrste baterije odnosno solid state baterije.
Znači o tome pričam godinama kako to fisker razvija i testira.
I toyota je čekala trenutak kad će BEV imati smisla. Zato iako prvi u EV svijetu od 1995 godine čekali su preko 20 godina za BEV

BojanNeki

Razvukla se ta Fiskerova priča baš dugo ali još uvek je pun entuzijazma, i ja 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=SyBm1_BbquE

Pomera se stanje sa baterijama, pitanje je samo momenta kada će neko da izbaci iz laboratorije nešto upotrebljivije i jeftinije nego postojeće.

Goran Jurković

Gle toyota nebi krenula u BEV da nije došlo vrijeme za to.
Toyota daje 10 godina garanciju na bateriju.
Ako baterija nije dovoljno kvalitetna za to oni ju neće prodavati. Vrlo jednostavno.

BojanNeki

Poslednja rečenica teksta me u stvari najviše zanima odnosno šta je to što Tojota može da pokaže.