1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda uskoro predstavlja novu generaciju rotacionih motora!
Mazda uskoro predstavlja novu generaciju rotacionih motora!
3

Mazda uskoro predstavlja novu generaciju rotacionih motora!

539
3
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka se vraća svojoj tradiciji! 

Dugo se govori o tome da će Mazda plasirati novi rotacioni agregat. Sada imamo i zvaničnu potvrdu jer je ovaj brend na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio fotografiju koja najavljuje premijeru nove generacije rotacionih pogonskih jedinica.

Mazda još uvek ne daje nikakve odgovore na brojna pitanja o tome šta će zapravo da predstave i sve karte čuvaju za premijeru. U igri su dve solucije.

Prvu je izneo šef Mazde, Micuo Hitomi, još 2017. godine na Salonu automobila u Tokiju. Hitomi je tada predlagao da se rotacioni odnosno Wankel motor vrati u upotrebu, ali kao jedna vrsta agregata za ispomoć elektromotorima, odnosno imao bi ulogu stvaranje električne energije.

Druga varijanta jeste da Mazda predstavlja novu generaciju rotacionih motora koji će zaista i naći primenu kao glavna pogonska jedinica u automobilu. Prema poslednjim tračevima koji su se pojavili ovo je sasvim moguće, jer je japanska marka nedavno podnela patentni zahtev u kojem se vide skice novog sportskog automobila.

Ovaj skicirani model prikazan je sa jako malim prostorom predviđenim za agregat. Svojom kompaktnošću, Wankel motor se u potpunosti uklapa u ovu priču.

Uostalom, Mazdini čelnici već neko vreme izbegavaju da daju konkretan odgovor o budućem krunskom dragulju marke, što je dalo povoda za priče o dolasku novog sportskog modela koji bi mogao nositi naziv RX-9.

Podsetimo, Mazdin poslednji serijski automobil koji je koristio rotacioni motor bio je RX-8 čija je proizvodnja okončana 2008. godine.

AutoRepublika 

(539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nije mi jasno da u danasnjem razvoju materijala nije moguce naci odgovarajuci koji bi doprineo dugovecnosti vankel motora.

Bungi

Mazda je sve učinila da Wankel postane dugotrajniji, unaprijedila dihtunge, poboljšala materijale od kojih se pravi rotacioni klip ali džabe .Wankel konstrukcija rotacionog motora ima konstrukcione slabosti-trokutasti rotacioni klip je unutra nazubljen i trči u krug oko nazubljene osovine pokrećući je na taj način.Zbog toga Wankel stvara enormnu količinu toplote, a toplota je bačena(neiskorištena) energija.Wankel zbog ovoga troši enormne količine ulja ali i benzina.Slobodan klip koji nije fiksiran za osovinu onemogućava kočenje motorom i leti nekontrolisano u jako visoke obrtaje.Blok Wankel motora sastoji se od mnogo prstenova pa je bio prisutan i problem zaptivanja koji je Mazda riješila kvalitetnim duhtunzima.Zato… Pročitaj više »

DOn

bolje im je da urade RE tesline turbine po svim njegovim patentima ,1/1, pa da skontaju sta je genije radio i da se sa tim igraju neg da bacaju pare u ove pizdarije.