1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Great Wall u Frankfurtu predstavio dva koncepta od kojih se plaše na zapadu
Great Wall u Frankfurtu predstavio dva koncepta od kojih se plaše na zapadu
2

Great Wall u Frankfurtu predstavio dva koncepta od kojih se plaše na zapadu

247
2
Podelite sa prijateljima:

Great Wall radi sasvim pristojno u Evropi, mada je ograničen na nekoliko tržišta. SUV i kamioneti su specijalnost ovog kineskog proizvođača, a što se izdanja u Frankfurtu tiče, inženjerima Great Wall Motors Companyja je dozvoljeno da daju kreativnosti na volju.

Pre svega, treba naglasiti da su Wey-X i Wey-S nazvani „Wey“ jer je to marka koju Great Wall planira da u potpunosti elektrifikuje. Haval je još jedan brend kineskog proizvođača, a njegove modele mogu priuštiti kupci u Bugarskoj, Moldaviji i Ukrajini.

Wey je startovao 2016. u Kini, a trenutna gama se sastoji od tri SUV-a. „W“ i „S“ predstavljeni u Frankfurtu su oba u konceptnom izdanju, a potonji se pojavio na Salonu automobila u Pekingu 2018. „S“ je taj koji je privukao najviše pažnje, u najvećoj meri jer je prethodnica modela Wey VV5.

O čemu se zapravo radi? Ukratko, VV5 je kompaktni krosover radnog imena 02 tokom razvoja, a ujedno je najprodavaniji krosover u Kini trenutno, „krvno povezan“ s VV7 i Havalom H6. Međutim, za razliku od serijskog modela sa SUS motorom, Wey-S koncept je električni igrač, opisan kao „dinamičan i moderan“ od strane svojih kreatora.

„S“ dodaje i „pionirsku estetsku tenziju“ u oblasti dizajnerskog jezika, što podrazumeva elegantne LED farove, zatvorenu prednju masku, skrivene ručice vrata i kamere umesto konvencionalnih retrovizora. Slobodno stojeći ekran info-zabavnog sistema i digitalni klaster instrumentacije, najjači su aduti što se enterijera tiče.

„Ispod lima“ se nalaze dva elektromotora, pogon na sve točkove i blizu 350 ks, što Weyu-S obezbeđuje sprint do stotke za 4,9 sekundi. Litijum-jonska baterija pruža autonomiju do 400 kilometara po punjenju, a nivo 4 poluautonomne vožnje zaokružuje listu visokotehnoloških stavki.

S druge strane, Wey-X, stariji od dva koncepta, može da se pohvali nivoom 5 autonomne vožnje. Bar tako kaže Great Wall. U principu, radi se o pomalo čudnoj tvrdnji, s obzirom da nijedan proizvođač na svetu nije u potpunosti ovladao dotičnom tehnologijom. Ipak, koliko god se na zapadu smejali navodima kineske kompanije, bolje da to ne rade po nama, jer ko se zadnji smeje, najsleđe se smeje… Zapadni novinari ovo argumentuju time što su „veliki igrači“ poput Forda objavili da je nivo 5 autonomne vožnje „složeniji nego što se to prvobitno mislilo“.

Wey-X je takođe dominantniji u performansama u odnosu na S, jer do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi, dok mu autonomija iznosi maksimalnih 510 kilometara.

Da li i vi, kao zapadni novinari, mislite da će „jeftina kineska vozila morati još da sačekaju kada je reč o invaziji na Evropu?“. Po nama, to jedino mogu da spreče razno-raznim administrativnim ograničenjima i zabranama.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Slažem se sa vama. Napred Kinezi!

moron

Korektno izgleda. A 400 km autonomije je OK u tom svetu. „Može da prodje“.