1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen kineski premijum SUV Exeed LX
Predstavljen kineski premijum SUV Exeed LX
1

Predstavljen kineski premijum SUV Exeed LX

495
1
Podelite sa prijateljima:

Podmarka kompanije Chery je prošle nedelje predstavila krosover namenjen situiranoj klijenteli na matičnom, kineskom tržištu. Radi se o SUV-u srednje veličine pod nazivom Exceed LX, a kao takav će se na tržištu nadmetati s konkurentima koji će nositi, to jest već nose bedževe marki Wey i Lynk & Co. 

Prvopredstavljeni model nove luksuzne marke Exeed TX, kao i verzija istog s produženim međuosovinskim rastojanjem TXL, razvijeni su na zasebnoj M3X platformi, a koja je opet koristila neke segmente tehnologije kompanije Jaguar Land Rover.

Novi Exeed LX je zasnovan na modelu Chery Tiggo 7 koji je debitovao u Kini pre tri godine, a što se Evrope tiče, prisutan je još u Ruskoj Federaciji. Oba pomenuta modela koriste jedinstvenu šasiju i unificiranu karoseriju. Čak je i međuosovinski razmak od 2.670 milimetara identičan na oba modela. Jedine (i minimalne) razlike u osnovnim karakteristikama između velikoserijskog i luksuznog kineskog krosovera odnose na spoljne gabarite. Na primer, dužina prestižnog Exceeda iznosi 4.533 umesto 4.470 milimetara do koliko dobacuje narodni model Cherija.

Ipak, što se stila tiče, tu su se dizajneri svojski potrudili da Exeed načine što neobičnijim. Poseduje višeslojnu rešetku hladnjaka, LED rasvetu na prednjem kraju vozila kao i točkove veličine 19 inča. Putnički prostor velikoserijskog i premijum “Kineza”, skoro da se može reći, nemaju dodirnih tačaka.

Dakle, unutrašnjost Exceeda je obložena kožom a brojni su i detalji koji podsećaju na prirodno drvo. Tu su i dva ekrana koja po dijagonali zauzimaju 12,3 inča. Uobičajeno je da jedan monitor daje uvid u vozačke informacije dok je drugi namenjen kontroli funkcija multimedijalnog sistema.

Exeed LX omogućava vozaču i putnica da radom klima uređaja upravljaju putem dva rotaciona tastera ili putem ekrana oseljivon ga dodir, a u svemu tome se vidi da su dizajneri bili inspirisani onim što nude vozila kompanije Jaguar Land Rover. Što se opreme tiče, tu su adaptivni tempomat, sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila, autonomno parkiranje i još štošta nešto.

Ispod haube narodnog krosovera Chery Tiggo 7 može se naći atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara, a tu je i turbo jedinica od 1,5 litre. Ovaj motor razvija 156 konjskih snaga dok je transmisija samo u vidu ručnog menjača. Kod modela Exceed LX, menjačka kutija je automatska ali je moguće naručit i CVT menjač.

Pogonska jedinica iz starijeg modela TX je preneta i u novi LX krosover. Radi se o četvorocilindarskom turbo motoru komercijalne oznake 1.6 TGDi koji isporučuje 197 kojskih snaga. Taj konkretan motor je uparen sa sedmostepenim „automatikom“ koji poseduje dve spojnice. Kao i kod velikoserijskog Tigga 7, jedini par pogonskih točkova je onaj ispred vozača.

Na matičnom tržištu će se novajlija pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima već za koji dan, odnosno početkom septembra. Nastup u Rusiji je izvestan već od sledeće godine, dok se za ostala evropska tržišta još uvek ništa ne zna, barem ne u afirmativnom smislu.  Jasno je da problem pravi ekološka, a moguće i bezbednosna regulativa.

AutoRepublika

(495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

kinezi svake sedmice predstavljaju low cost vozila, više nego sony i samsung pametne telefone, jedino je šteta što su ograničeni samo na kinu i rusiju