1. Home
  2. Vesti
  3. Indija stimuliše reciklažu starih vozila i kupovinu elektromobila
Indija stimuliše reciklažu starih vozila i kupovinu elektromobila
0

Indija stimuliše reciklažu starih vozila i kupovinu elektromobila

254
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Indije su predložile set amandmana postojećih propisa, posebno onog dela koji se tiče registracije motornih vozila, koji će, ukoliko budu usvojeni, olakšati odricanje vlasnika od vozila starijih od petnaest godina, kao i njihovu dalju reciklažu, a sve u želji da se izvrši što dinamičnija tranzicija ka električnim automobilima.

Nacrt amandmana predviđa polugodišnji tehnički pregled za vozila starija od 15 godina, umesto primene roka od jedne godine, koji ostaje da važi za novije četvorotočkaše.

„Ministarstvo je objavilo nacrte amandmana zakona kojim se reguliše registracija motornih vozila (CMVR – Central Motor Vehicles Rules), s ciljem favorizovanja električnih vozila i postavljanja mehanizma olakšane reciklaže vozila koja su starija od 15 godina,“ stoji u dokumentu koji je izdalo ministarstvo za transport i saobraćaj.

Ne samo što je predviđena udvostručena frekvencija obavljanja tehničkog pregleda starijih vozila, već su i naknade za obavljanje istog uvećane, pa tako za vozila sa manuelnim menjačem ona iznosi oko 15,65 evra, dok je za primerke opremljene “automatikom” ona postavljena na nivo od 26 evra.

Baterijska vozila su izuzeta iz obaveze plaćanja naknade za vršenje tehničkog pregleda i izdavanja registracionog sertifikata. Pored toga, pošteđeni ove obaveze su i vlasnici novih automobila koji vlastima predstave sertifikat o predaji otpadu ljubimca starijeg od 15 godina.

Predložene ismene se trenutno nalaze u procesu javne rasprave a nakon eventualnih korekcija će ući u proceduru eventualnog usvajanja.

Povrh toga, indijske vlasti su smanjile opštu stopu poreza na promet motornih vozila sa 12% na svega 5%, ako se na mestu agregata nalazi elektromotor. Izmena ove odredbe stupa na snagu od 1. avgusta 2019. godine.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments