1. Home
  2. Vesti
  3. Porscheovi i Audijevi dizelaši emituju nekoliko puta više štetnih gasova nego što je to deklarisano
Porscheovi i Audijevi dizelaši emituju nekoliko puta više štetnih gasova nego što je to deklarisano
6

Porscheovi i Audijevi dizelaši emituju nekoliko puta više štetnih gasova nego što je to deklarisano

632
6
Podelite sa prijateljima:

Spiegel prenosi istraživanje Instituta za kontrolu emisije štetnih gasova koji je testirao nekoliko premijum modela.

Predmet ispitivanja bio je 3,0-litarski dizel motor Volkswagen grupacije koji je svoju primenu našao u velikom broju modela unutar grupe.

Porsche Panamera opremljena ovim agregatom izbacivala je 1.498 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, što je 8,3 puta više od dozvoljene emisije za Euro5 vozila, što nije čak ni najnoviji standard. Valja napomenuti da je istraživanje za Panameru vršeno pri spoljašnjoj temperaturi između 10 i 14 stepeni.

Institut za kontrolu emisije štetnih gasova vrši testove na stazi dugoj 32 kilometra u Berlinu, gde se prolazi i faza urbane vožnje, ali i deo na autoputu.

Porsche Cayenne sa istim motorom koji je prošao softverski zahvat zarad smanjenja emisije štetnih gasova takođe je prekršio Euro6 normu koju nominalno poštuje. U stvarnom svetu ovaj automobil izbacivao je po kilometru 340 miligrama azotnih oksida što je daleko više od dozvoljene granice od 80 miligrama. Kada je automobil bio u sport režimu vožnje, uprkos tome što je vozač vozio isto kao i pre toga, količina izbačenih azotnih oksida bila je dvostruko veća nego pređašnji zabeleženi rezultat.

Audi SQ5 sa istim trolitarskim dizel motorom takođe je emitovao višestruko više azotnih oksida, čak 441 miligram po pređenom kilometru!

Dakle, Nemci su dokazali da uprkos ažuriranju softvera, trolitarski dizel motor i dalje emituje mnogo više štetnih gasova nego što to stoji „na papiru“.

AutoRepublika 

(632)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Pa da li ima nešto dobro za Panameru i Kajena? Pre par dana je bila vest o problematičnom menjaču, potom mogućnost samozapaljivanja i sada i ovo? Šta je sledeće? Očigledno da sada već dugotrajni “izlet” van 911 varijanti, sem kratkotrajne finansijske dobiti, ne donosi ništa dobro.

Zvezdan Božinović

Kako da ne. Odlično je to što je cena proizvodnje Panamere i Cayenna skoro pa identična sa uporedivim VW i Audi modelima, samo što su Porscheovi primerci značajno skuplji u prodajnim salonima, kao što su još i značajnije skuplji s aspekta redovnog i vanrednog održavanja. Dakle, ovo je više nego (kratkoročno) super za proizvođača.

TNT

Ostaje nam da se nadamo da neće biti slična priča i sa Urusom za par godina – sada su uglavnom hvalospevi o dobroj prodaji. Mala digresija – @Don je izgleda u pravu – kako god išlo Alfi, sve je izgleda bolje od onoga da se upadne u VW koncern.

Don

Ja sam uvijek u pravu 😉

Don

Vjerujem da je tako i sa vw i njihovom cevkom.

126P

Mnoge muče gasovi. Tu nena efikasne medicine.