1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan dizelgejt šamar Volkswagenu
Još jedan dizelgejt šamar Volkswagenu
6

Još jedan dizelgejt šamar Volkswagenu

2.81K
6
Podelite sa prijateljima:

Vest je odlična za kupce vozila neke od marki iz sastava Volkswagen grupacije, ali zato u očaj baca rukovodstvo pomenute kompanije. Viši okružni sud u Nemačkoj je doneo presudu prema kojoj je dizel skandal „svesno počinjena prevara“, što će omogućiti duži period u kome će oštećeni kupci biti u prilici da podnesu odštetne zahteve protiv kompanije.

Na osnovu najvnovije presude koju je u slučaju protiv VW grupe objavio Viši okružni sud grada Koblenc, značajno je proširena baza oštećenih lica koja će, zahvaljujući izmenjenim ograničavajućim faktorima, u dužem predstojećem periodu moći da podnesu tužbu protiv nemačke grupacije. Svi su izgledi da je rok za podnošenje odštetnog zahteva pomeren za kraj tekuće godine.

Ovo je prva presuda doneta u Nemačkoj prema čijim navodima je VW grupa označena kao „prevarant s predumišljajem“ zbog prodaje vozila sa manipulativnim softverom za prečišćavanje izduvnih gasova. Odluka suda širom otvara vrata kupcima da zahtevaju povraćaj celokupne plaćene kupoprodajne cene uz jedinu korekciju koja se odnosi na prevaljenu kilometražu manipulisanim vozilom.

Pored toga, rok zastarelosti za podnošenje tužbe ovog tipa iznosi tri godine i kao takav je za godinu dana duži od garantnog roka koji uobičajeno važi u nemačkim trgovinskim propisima koji su na snazi. Pored toga, pomenuti „trogodišnji rok počinje da teče od trenutka kada je Volkswagen obavestio kupca o tehničkom problemu i planiranim modifikacijama softvera kako bi se nepravilnost eliminisala,“ navodi Kristijan Brade, advokat zaposlen u berlinskoj kancelariji Goldenstein.

Predsedavajući sudija veća u Koblencu je čak nagovestio da rok od tri godine počinje da teče od onog trenutka kada je istraga tužilištva protiv proizvođača zaključena, što je još nepovoljnije tumačenje u odnosu na „prevaranta s predumišljajem“.

Iz Volkswagena je stiglo saopštenje u kom se navodi nesaglasnost sa sudskom odlukom i najavljuje se podnošenje žalbe Kasacionom sudu. Ukoliko ni ovde nemačka kompanija ne postigne razumevanje sudskog veća, jedina preostala instanca biće Ustavni sud.

AutoRepublika

(2808)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

VW treba nemilosrdno kažnjavati, naplaćivati odštetne zahteve do besvesti, dok ne propadnu. Ti prevaranti su doneli problem običnom čoveku, uništili kult i oblik automobila koji smo poznavali, a krajnje konsekvence se čak i ne naziru. Sve je moguće.
Poenta je što je tržište počelo da zaboravlja šta nam je VW prevarant počinio. To nikada ne smemo zaboraviti, a ovu elektro histeriju, možemo njima pripisati!

Rade

Znači, rok od tri godine je prošo?

Zoca

Da nisu prekinuli saradnju sa Mercedesom avgusta 2007-me (Blue-Tec) ,,sve bi bilo drugacije.A sve ove sankcije ne verujem da imaju neki efekat po VW,nijedan brend ne prodadose za skoro cetiri godine afere.

Rade

Mercedes bi ih naučio kako se štedi AdBlue. 😉

moron

Dobro su se i setili … Verovatno bi tako nešto moglo i kod nas jer je VW veoma dobro znao kakvu „falš“ robu „valja“ ( „Odredba ugovora o ograničenju ili isključenju odgovornosti za nedostatke stvari ništava je ako je nedostatak bio poznat prodavcu, a on o njemu nije obavestio kupca, kao i kad je prodavac nametnuo tu odredbu koristeći svoj poseban monopolski položaj.“ )

Davor

Vozim VW Tiguana,dizel i volio bi da cijelu grupaciju VW-a,Audi,Škodu kazne do bola.Da,čitam jedan komentar.Oni su najviše krivi za proizvodnju električnih automobila.A znamo da to nisu dobra vozila i mali domet se može proći s njima