1. Home
  2. Vesti
  3. Le Figaro: Nekoliko stotina hiljada Renaultovih motora je očajne izrade
Le Figaro: Nekoliko stotina hiljada Renaultovih motora je očajne izrade
70

Le Figaro: Nekoliko stotina hiljada Renaultovih motora je očajne izrade

18.51K
70
Podelite sa prijateljima:

Motor koji je problematičan je ugrađivan u brojne modele marki Renault, Dacia i Nissan. Francuska grupa za zaštitu potrošača, UFC-Que Choisir, javno je osudila „zaglušujuću tišinu“ kao reakciju proizvođača, dok se slučajevi zakazivanja ovog motora množe.

Naime, ova francuska agencija za zaštitu potrošača upozorava na defekte na motorima koje je proizveo Renault a koji su ugrađeni na najmanje 400.000 vozila navedenih marki, prodatih samo u Francuskoj, dok ih u Evropi ima više od 600.000. Radi se o motorima 1.2 TCe i 1.2 DIG-t Euro 5 tipa H5, koji se nalaze pod haubama brojnih modela alijanse: Clio (najpopularniji automobil u Francuskoj), Captur, Mégane, Kadjar, Duster, Lodgy, Dokker, Qashqai, Juke i Pulsar.

Prema podacima koje je izneo UFC-Que Choisir, motori o kojima se radi su proizvedeni u intervalu od kraja 2012. do sredine 2016. godine, a pokazuju tendenciju utroška prevelikih količina motornog ulja. Ovo može dovesti do „preteranog trošenja izduvnih ventila što utiče na prerani odlazak motora u penziju,“ navode u asocijaciji.

Problem je dodatno naglašen u situacijama u kojima prevladava gradska vožnja, a UFC Que Choisir procenjuje da bi trošak popravke motora mogao dostići ukupnu cifru od skoro 10 hiljada evra po vozilu.

Prema navodima koje je izneo francuski Le Monde pozivajući se na AAA Data, oko 160.000 motora koji su pod uvećanim rizikom od kvara je prodato u Francuskoj i u Evropi, dok poverljivi dokument, koji je štampan na memorandumu Renaulta, govori o nekih 600 hiljada potencijalnih problema iz 2015. godine. Sve pogonske jedinice koje su pogođene ispunjavaju Euro 5 standarde.

Grupa vlasnika vozila koja su doživela problem sa ovim agregatima je organizovana u okviru „Žrtve lošeg Renault-Nissan motora“ pod sumnju dovodi i jedinice koje bi trebalo da zadovoljavaju Euro 6 normativ, a u tom slučaju broj sumnjivih vozila raste na 1,3 miliona. Prema procenama Renaulta, normalno je da do 100.000 kilometara 2% motora iskaže problem, što je kilometraža koja je za mnoga od ovih vozila na pragu.

Renault planira da pomogne u rešavanju problema čak i nakon isteka garantnog roka

Renault je odgovorio na navode agencije AFP ističući da „problemom nisu pogođena sva vozila koja koriste TCe A.2 motore.“ Proizvođač upozorava javnost na činjenicu koja govori o tome da prekomernu potrošnju ulja može izazvati mnoštvo faktora, sam tip lubrikanta, uslovi eksploatacije, neadekvatno održavanje….

Portparol francuske kompanije je u tom smislu izjavio da će, odnoseći se prema brojnim faktorima, Renault najverovatnije doneti odluku o pružanju podrške unesrećenim vlasnicima problematičnih vozila, čak i nakon isteka garantnog perioda.

Osuđujući ponašanje Renaulta, pomenuta francuska organizacija za zaštitu potrošača poziva proizvođače da sprovedu obimno povlačenje vozila sa tržišta kako bi se izvršila korektivna intervencija o trošku kompanije. UFC-Que Choisir je poslao pisma odgovarajućeg sadržaja i na adrese Dacije, Nissana, Mercedesa.

AutoRepublika

(18509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

70 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo je već realan problem, koji značajno može da upropasti korisnički ugodjaj. Teško je zamisliti veći horor za vlasnike. Plus, izvestan pad rezidualne vrednosti.

Rade

Neverovatno je da Reno na ovom motoru nije uspeo da iskoristi neprikosnoveno Nisanovo znanje vezano za benzinske motore. Sramota, zaista!

Maki

A vw tfsi kao ne trose ulje, znaju i oni da povuku ulje i to malo vise

Kitokaska

a ni jedan brend necadi kao wv,kaznu i dan danas placaju astronomsku i u SAD i Evropi,zajedno sa audijem,skodom,seatom…

da11

Kod tsi motora se dosipa ulje a benzin se po nekad provjeri.

BB

Pričam ja sa čovjekom koji vozi službenu oktaviju 1.2 TSI, kaže troši 0.8 litara ulja (prešla možda 50.000km) na 100 km. Pred istek garancije ode u servis da ga „sredi“. Veli serviser: pa predviđeno je po uslovima garancije da troši do 1l/100km. Znači, svake 4000 km ti promiješ ulje u motoru…

Slavko

I time se mislilo na dobrobit korisnika, automatski nema potrebe za malim servisom. 😀 Nego, kanda niko nije bezgresan sa ovim malim turbo motorima. Videcemo kad prodje godine-dve kakvi ce biti ovi masovni 1.0 tsi, tce I ovaj Fiatov. Valjda su nesto naucili (ako su hteli). Sto se tice konkretno malih TSI motora, prosle godine kad sam gledao Scalu sam prevrnuo net ne bi li nasao nesto za 1.0 TSI. I ne nadjoh neke masovne probleme kao sto je slucaj sa 1.2, 1.4 I 1.5. I igrom slucaja, pricam sa poznanikom, zna sefa jednog ovlascenog Skoda servisa, I pita ga… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
hans

kupis bmw i boli te uvo !!

don

tek ces onda da fasujes. Poznati su i njihovi problemi na vlastitim ali i motorima koje su radili u kooperaciji sa Francuzima.

moron

Da, za onaj BMW-PSA benzinac 1,4 i 1,6 baš zlih glasova ima ( lanac i „pomozi Bože“, ali, njegov VANOS ( što mu je Ahilova peta) je smrt – ako ti se desi ). Opet, svaki proizvodjač ima po neki zloglasni motor (ili više njih ). I samo je pitanje da li će da te posluži sreća ili neće …

Mad Max

Ovo su prvi renault turbo benzinci koji su mogli da koriste 5W-30 gradaciju ulja. Problem je verovatno u neodgovarajućem mazivu i verovatno je priča naduvana. 5W-*40, i problem je rešen

Rade

Niskootporne karike i retko ulje dovode do povećane potrošnje ulja. I sve to zbog boljih rezultata na testovima potrošnje goriva. Ništa čudno za novije benzince. Možda ovaj troši nešto više od ostalih, ali u suštini to je to. Treba imati u vidu i da su intervali zamene dugi kao nikada do sada.

Balkanboj

Koliko se sećam priče, Opel je na motorima 2.0 i 2.2 dti pre skoro dve decenije imao isto problem povećane potrošnje ulja u motoru. „problem“ je bio taj što su stubline cilindara bile previše ispolirane te je ulje pomalo prolazilo između karika i stubline zida u komoru za sagorevanje. Nikakvo habanje karika i potrošnih delova nije bilo konstatovano. Znači, češća kontrola nivoa ulja, litar u gepeku za doliti i vozi. I naravno izmena ulja na godinu dana nezavisno da li je automobil prešao 10j, 15k , ili više kilometara. Iako je proizvođač za oba automobila koja imamo propisao izmenu na… Pročitaj više »

moron

Ima li naš „gospodin Rajković“, svima nama dragi Peki, nekih dodatnih informacija „iz prve ruke“?

Perica Rajkovic

Dobro jutro dragi Gospodine Moron 🙂

Nazalost, nemam dopunske informacije, no kako danas idem po restililizovani Twingo, pokusacu da nesto iscupam…
Glasno razmisljam, da li je mozda Renault pozurio da lansira novi 1.3, i brze bolje zameni 1.2, bas zato sto je znao za problem?
U svakom slucaju losa reklama za proizvodaca, nadam se da ce biti dovoljno pametni i dati uputstva ovlascenim servisima o besplatnoj opravci ili zameni agregata.

moron

Veoma „interesantna“ tema. Svakodobna. Svim proizvodjačima se dogadjaju gafovi, samo je pitanje na koji način neki proizvodjač reaguje kada ga otkrije. Verujem da je svakom od njih moguće nači primer kada je reakcija izostala ili bila neodgovarajuća, a u oba slučaja svakako na štetu korisnika/vlasnika.

Mad Max

Mislim da je cela priča prenaduvana, posebno jer ja zaista nisam čuo za nešto slično. Stvar je u motornom ulju niskog viskoziteta, koji su koristili servisi (pojedini neadekvatno pretpostavljam) i dug servisni interval.
Radi ovoakvog problema nema potrebe menjati tip motor, već promeniti tip klipova i karika, recimo. Mislim da to nije uzrok zamene na1,33, već nova tehnološka rešenja i smanjena potrošnja goriva. Čak mislim ako je 1,2 trošio ulje i 1,33 će isto iz istog razloga….
Kažem, ovo je prvi reni turbo benzin koji koristi 5w-30, a ranije je to stroigo zabranjivano.

Rade

Za turbo benzince samo ulje sa standardom RN0710. Nemaš 5w-30 sa tim odobrenjem.
Problem postoji. Potrošnja može da se umanji novim softverom motora koji klapnu gasa drži otvorenom dok motor radi pod inercijom (kada se zapravo najviše troši ulje) kako bi se sprečio vakum koji isisava ulje ispod brisajuće karike.

Renault Terminator

Kod mene u Cliu je stari 1.2 8v…17 godina star motor,radi kao sat,nije mu tesko ni za Srbiju da ode kada treba,nikakvih problema za sada sa njim nema.
Eto,ne mora ona narodna uvijek da vazi, „iver ne pada od klade daleko“.Obruka taj 1.2 TCe caleta?…

moron

Viskozitet ulja ne može biti „izvinjavajući razlog“ za eventualni problem ( ako problem postoji, a “nekog dima ima” ). U periodu koji se pominje kao sporan za navedene motore ( 2012-2016. ), mnogi proizvodjači ne samo da su za svoje benzince koristili 5W-30 (npr, opel astra 1,4 turbo ), već i 0W-30 ( npr. Fiat 0,9 Twinair ), a mislim da su neki čak i 0W-20 ( ne mogu ruku u vatru da stavim šta je bilo u pitanju, ali, pročitao sam sigurno za neka kola u njihovom upustvu, možda je honda, ne mogu sada da se setim brenda kola,… Pročitaj više »

Rade

I misliš da svi oni ne „cugaju“ ulje? 🙂
0w-20 je kao voda. Mora da probije negde.

moron

Koji motor troši koliko i kog ulja, to „ne znam“ ( mada, veoma je interesantna i to tema ( a, recimo, „fobija“ 1,0 TSI, sa oko 43 kkm „u nogama“, sa uljem 5W-30 predje 15 kkm, izmedju dve zamene, bez dosipanja )), ali, nisam još čuo da se govori o eventualnoj potrebi zamene nekih polumotora kao posledice upotrebe ulja 5W-30, a kao navodno neadekvatnog ulja u smislu gustine.

Rade

Na 1.2 TCe servisni interval ide i do 30.000 km, zavisno od tržišta. Nema ni svaki 1.2 TCe potrebu za dolivanjem između dve zamene, dosta zavisi od uslova i stila vožnje.
Kod ovog motora je uočena povećana potrošnja goriva pri dužim vožnjama na malom gasu ili bez gasa (pod inercijom). Zato je Reno izdao novi softver koji stvara uslove u tim režimima da se ulje manje troši.

moron

Kada kupujemo nova kola, svi upitamo ne samo koliko koštaju servisi pojedinačno i koji su servisni intervali ( nekako više volimo čuti da je „godina ili 30 kkm“, nego da nam kažu „godina ili 10 kkm“ ), kao što znamo upitati i koliki je ukupan trošak redovnog planskog održavanja na 120 ili 150 kkm, pa više volimo u tom planu pročitati da piše da redovni servisi na tom intervalu ukupno koštaju, recimo, 1.200, nego, da koštaju 2.000, ali, neće nam toliko smetati ili nećemo možda ni pogledati da je taj plan „minimalnih troškova“ baziran na zameni filtera klime na svake… Pročitaj više »

Rade

Reno je dugim servisnim intervalima upropastio prve serije Lagune 2 sa dCi motorima. Zato su se neretko viđale sa oblakom belog dima kao ovde na cover slici u drugom članku. 🙂

moron

Izmedju ostalih, i reno. Ali, i mnogi drugi. „Takmičili“ su se pre, alii sada, ko će da propiše što duži servisni interval. U toku trajanja garancije eventualne posledice se za uobičajeni ritam eksploatacije verovatno neće pokazati.

Rade

Ispada da smo mi na Balkanu privilegovani. Kod nas u startu prepolove servisni interval. Kažu suroviji uslovi eksploatacije. 🙂

moron

Da, ali, za samu dugoročnu vitalnost motora ( ako je „prvom vlasniku“ do toga stalo ), bolji su (po meni) baš ti skraćeni, „srpski servisni intervali“. Npr. dosta „zloglasnih“ 1,6 HDI Euro 4 motora je napolju „stradalo“ ( čuveni problem turbine ). Ali, nisam čuo da se to desilo na nekom „srpskom“, koji je održavan u „Veranu“. Napolju je interval bio 30 kkm ( ulje i svi filteri ), kod nas najpre 10 kkm ili godina ( samo ulje motora i filter ulja ) i 20 kkm ili dve godine ( ulje i svi filteri ), a posle uočavanja grdnih… Pročitaj više »

fernando

Na balkanu vlasnici novih ili koju godinu starih auta bolje održavaju svoja auta nego u njemackoj ili nizozmeskoj. Kad sam tamo vidio kakve najčešće gume kupuju gume za svoje nove aute koji su poderali tvorničke set guma ostao sam bez teksta. Nisu to ni gume nekog recimo srednjeg prozivođača tipa domaćeg im nizozemskog vredesteina i sl. nego neke marke za koje nikad nisam cuo. Kod nas je najveci problem kvalitet cesta i kvalitet goriva zbog mnogih malih privatnih pumpi koje nemaju nikakvu kontrolu nad gorivom koje prodaju.

Goran

Vlasnik sam Reno Megana 4 1.2Tce 100ks ,kupljen u junu 2016 god u auto salonu Francuz u Jagodini.Problem imam još od samog početka u vezi potrošnje ulja gde je za ove četri godine dostigao potrošnju 0.4l ili 400gr ulja na 1000km.Smatram da ćete se samnom sloziti da je to van svake pameti kada mi kažu u servisu da je potrošnja prema parametrima Renoa sve do 0.5l na 1000km normalna.Hoću da kažem i vezano za novi softver koji je uradjen ništa se nije promenilo a potrosnja ulja raste.Jednostovno su mi rekli da to ne podleze garanciji sve dok troši ispod 0.5l.

sami

To se ne rešava novim softverom, nego novim karikama, klipovima i hilznama. Pored ostalog, brzo će ti otići i katalizator zbog potrošnje ulja. Moj savet je izvadi malo ulja pa da pređe tih 0,5 litara. Teški su to mangupi u Reno Srbija, servisi su im cirkus, a najgore nemaš leka protiv njih, osim da uzmeš advokata i tužiš ih Na kraju nije teško shebati taj motor totalno pa onda da vidiš šata kažu. Evo ovde svi hvale te renoe a ne shvataju šta je to. Nego, koje ulje trošiš, to jeste reci tačno šta sipaju, ako znaš uopšte?

Renault Terminator

A sta je to?
Kod mene se u porodici Renault vozi vec 30 godina,nikada ni na jednom motor nije otvaran.I svaki je prodan u roku 24h.
Zar je moguce da poslije 30 godina „ne mogu da shvatim“ sta je vozio i vozi i sad moj cale i sto vozima ja?

sami

To bilo nekad za one proste motore, a sad ubacili turbinu i misle da budu VW. Evo pitaj Rada. Katastrofa. Neki dan sam te pitao za ulje jer ovde u servisu ne znaj često šta sipaju

Rade

Ne d’o Bog da bude kao VW. Pomeri se s mesta. 😂
A Renola je pre Fola počela da koristi turbinu. 😄

sami

Nije to do Renoa samo jer mislim da se ovde radi o Nisanovom motoru 1,2 tce. Inače taj Nisan je zlo i krš koga je Reno izvukao iz propasti a eto sad će Reno pući zbog Nisana. Ovaj novi 1,3 tce je renou napravio Mercedes i zajedno ga koriste. To je već motor.

Renault Terminator

Hehe..opet lupas..,
Renault kada je pravio turbo motore sto u F1 sto u automobilima za raju VW nije ni znao sta je turbo.
Oni „ubacuju“ turbine u motor tamo od pocetka 70-ih i to bez prestanka sve do danas..

sami

Nisu dobro Renoovci savladali direktno ubrizgavanje benzina + turbina. Ima vremena, još 2 do 3 generacije motora i biće dobro. Konkretno, ovaj 1,2 tce niti ide niti ima malu potrošnju goriva ali zato ulje dobro srče. Evo ovaj 1,3 iz Mercedesa još malo pa će biti dobar

D_C

Iako su pojedini proizvodjaci imali po neki super redak primerak turbo motora i ranije, prvi takav auto u masovnoj proizvodnji je bio Saab 99, onoliko koliko se to moglo smatrati masovnom prozvodnjom. Medjutim, prvi proizvodjac koji je stvarno omasovio koriscenje turba je zapravo Renault. Njegova prakticno kompletna gama vozila iz osamdesetih godina (osim ocekivano Renault 4) je imala turbo verziju: 5, 9, 11, 18, Fuego, 21, 25, Alpine GTA/A610. Renault je uz Porsche bio jedini proizvodjac u Evropi koji je imao V6 turbo. Sve to u vreme kada su turbo aplikacije u Evropi, cak i kada ih je neko radio,… Pročitaj više »

Goran

Elf 5w40 a sad su prešli na Castrol 5w40 gde nije pokazalo nikakvo umanjenje potrošnje.

Goran

Ne mogu ništa da uradim povodom tužbe jer su se ogradili da je sve do 0.5l na 1000km normalna potrosnja kako je Reno propisao.Na tvoj predlog da odvadim ulje nije rešenje jer oni će u svakom slučaju testirati auto i proveriti tacnu potrošnju.U servisu Jevtovic cars rekli su mi da su imali isti problem sa Kadjarom 1.2tce gde je tosio 0.7l na 1000km gde su i zamenili agregat a to još uvek kod mog auta kako su mi rekli nije moguće .Problem postoji sigurno kod cele serije nekom troši manje nekom više nego ljudi neće da kažu istinu.Ja ne mogu… Pročitaj više »

Rade

Tom motoru bi zapravo pravo rešenje bilo staviti veći karter, pa mu u startu sipaš 6-7 litara kao kod nekih motora i nema da mu misliš.

moron

Pošto si problem prijavio u garanciji, ako ti granicu od 0,5 litara predje tek po isteku garancije, ja bih njih svakako „jurio“, jer se radi o nedostatku koji im je bio poznat, odnosno, svakako im nije nije mogao ostati nepoznat. Zbog sličnog problema sa jednom Nissanom Primerom (prekomerna potrošnja ulja, koja je na kraju (oko godinu dana po isteku garancije) začepila i katalizatotre i ugasila motor), ja sam veoma davno jurio prodavca i (sadašnjeg) uvoznika ( Renault Nissan Srbija ). Protiv prodavca sam dobio, a protiv sadašnjeg uvoznika izgubio, jer se radilo o vozilu koje je bilo prodato neposredno pre… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
D_C

‘Tačno za 15.000km kako su mi rekli interval servisa ja dobijem 6l ulja a svega u motor staje 4.6l.’

Sipanje vece kolicine ulja u motor nego sto je propisano je cesto gore od nedovoljne kolicine ulja a to takodje moze biti jedan od faktora povecane potrosnje istog.

sami

Istoči malo ulja, ili ga teraj uzbrdo pun gas 1-2 dok ne promuti. Sprži krša da dobiješ nov dok je u garanciji!

moron

U garanciji jednog mog vozila „đubar brenda“ (koje uopšte i nije u prvih 100 najvrednijih brendova u 2020. godini), je deklarisana kao normalna potrošnja ulja do 0,5 litara na 1.000 km.
A u „onom drugom“ mom vozilu, koje pripada „vrednijem brendu“ ( koji jeste u tih prvih 100), deklarisano je kao normalno „do 1 litar na 1.000 km“ (isto toliko je deklarisano i kod najvrednijeg automobilskog brenda u 2020. godini).

Tako da ćeš pre kod renoa sa uspehom ostvariti prava iz garancije po osnovu uvećane potrošnje ulja (mada ni reno nije u prvih 100 najvrednijih brendova)

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Rade

Bolje i da troši nego da dodaje. 😂

moron

Pa, za sada ga ne dodaje 😊 Bar nisam primetio da se preliva …

Rade

Došla gadna vremena. Ne znaš da l da si srećan ili zabrinut kad vidiš da na kraju servisnog intervala ulje ti je i dalje na maksimumu. 😃

BB

Pa to je upola manje nego škoda Octavia 1.2 TSI (40-50 kkm), troši 0.8 na sto a „normalno“ je do 1l/100km (moron toliko troši goriva 🤣😂). Znači samo trpanje, nema vađenja…ulja.

moron

Čudno, mi na fobiji TSI 95 posle oko 80 kom ništa i dalje ne dosipamo od zamene do zamene na 15 kkm

Gojko

Da li idalje troši ulje ili ste rešili problem?

Zlatko

Koliko je auto prešao ?

s mile

Sami motori se razvijaju nekoliko godina, pređu što u laboratorijskim što u realnim uslovima ogromne kilometraže, nije mi jasno kako dođe do ovakvih propusta, kako za VW tako i Reno motore… negde se dobrano uštedelo….

Rade

Ovaj „propust“ se javlja kod svih (pisao sam u prethodnim komentarima).
Ali ovo je izgleda deo medijskog pritiska na Renault naročito sada kad su u problemu sa Nisanom i pred potencijalnim spajanjem sa FCA.

Mad Max

Renault motori nisu nikada trošili (primetnu količinu) motorno ulje, čak i do „duboke starosti“.
Ovde se prmenjuju neodgovarajuća maziva i to je činjenica. Možda ima veze i sa ratom koji je u toku Reno – Nisan, a koji će neki rado iskoristiti. Pa nije Renault, ko VW i veći broj japanaca koji vole ulje da piju.

Rade

Japanci, inače, nemaju ama baš nikakve veze sa ovim motorom. 😀 😀

Renault Terminator

Koje ulje na kraju onda sipati u taj 1.2TCe?

Zeljko

Ovo i nije renoov motor nego nissanov (1.2 turbo 130ks), a da je djubre jeste i to tesko i svi beze sto dalje od njega…ne mozes da prodas kola nikada sa ovim motorom a samo cekas da nesto pukne!

Goran

Elf 5w40

J4ZZ3R

Dajte ljudi, niste realni majke mi. Onaj jedan govori o zaveri protiv Renoa, drugi prica kako tri generacije vozi Renoa, onaj treci resio problem promenom ulja (kako se to Reno nije setio). Vratite se malo unazad 1.2tce se VRLO kratko proizvodio i ekspresno je zamenjen. Secam se da kad se pojavio Scenic koji mi je bio VRLO interesantan (dok nisam seo pozadi i udario koleno direktno u stocice pozadi) je samo jednu godinu imao 1.2 tce i posle je promenjen. Nisu blesavi da razviju proizvod i posle ga bace sami ako se moze problem resiti promenom ulja, karika ovog onog…… Pročitaj više »

Rade

1.2 TCe je koristio Scenic 3 od 2012. godine i Scenic 4 do pojave 1.3 TCe. Dakle, dobrih 6 godina.

J4ZZ3R

Scenic 4 ga je koristio GODINU dana, a svejedno PORODICA motora koja traje 6 godina?

Rade

Nastavili bi oni i dalje da nije nastupilo WLTP testiranje. I sam 1.3 TCe je napravljen na osnovi 1.2 TCe. Isto kao što je 1.7 Blue dCi napravljen na osnovi 1.6 dCi. I kod jednih i kod drugih se radi o produženju hoda klipova, otuda i veća radna zapremina.

Miki

Moj cale vozi Nissan Qashqai 1.2 od 2017 i nebrojeno puta je bio u servisu. Taj motor stalno nesto zeza, gubi snagu, trza, gasi se. U samom servisu su mu potvrdili da je motor uzasan.

Miki

Citam komentare dole, malo ostrascene, ali problem postoji. Otac je pre toga imao Qashqai 1.5 dizel i prosao dosta i svasta… Geometar je po struci, sem loseg laka na zadnjem braniku nije imao problema. Ovaj 1.2 ga bas muci.

J4ZZ3R

Taj 1.2 niko ziv ne preporučuje, strasno je pogresio sto nije nastavio sa 1.5dci

Renault Terminator

E da se javim ovde,ova tema je jako interesantna i bice jos dugo aktuelna.Razlog je jednostavan, jer dosta ovih 1.2 TCe motora ima i u Srbiji a ima jedan u Meganeu u Austriji,tacnije kod mene. Pre 10-ak dana stojim ja na semaforu kada mi se upali lampica check engine,zmika.Ja se odseko,priznajem vam najiskrenije,sve mi je u sekundi proslo kroz glavu o ovom 1.2 TCe motoru.Ugasim auto,upalim ga,ona ne svijetli.Auto ne gubi snagu,nista,samo malo cudno radi tada u leru kada nju upali.Prodje par dana poslije toga,ja dosao sa posla,stao pred kucu i ostavim ga malo da radi na leru da malo… Pročitaj više »

kupac

e sad cu namerno da kupim Reno ili Nisan…dzabe su vam dali 30 srebrnjaka da hvalite nemacka i americka auta

Izmenjeno 2 godine pre od strane kupac
Renault Terminator

Slobodno uzmi Renault,ali zaobiđi dotični motor,zašto da te boli glava.Ima Renault u svom asortimanu vrhunske motore,zavisi šta hoćeš i koliko para imaš..od1.5 dCi,stariji 2.0 dCi,ima i novi 2.0 dCi,1.7 dCi,1.6 dCi (verzija sa 130ks ona jača biturbo od 160ks zna praviti probleme),benzinski stariji 1.2 16v,1.6 16v,2.0 16v,noviji 1.4 TCe,1.3 TCe,1.6 TCe,1.8 TCe.

mile

Moje iskustvo sa prodavcem Reno-Megan (Hit auto) je jako lose .bili su nekorektni prilikom prodaje vozila , tokom odrzavanja pa sam otisao od njih .Prica da su spremni pomoci i nakon isteka garancije , mislim da je smisljena obmana kupaca .
losiji su trgovci od renoa/vozila .