1. Home
  2. Zelene strane
  3. Bosch ulazi u proizvodnju osnovne komponente za FCEV vozila
Bosch ulazi u proizvodnju osnovne komponente za FCEV vozila
1

Bosch ulazi u proizvodnju osnovne komponente za FCEV vozila

186
1
Podelite sa prijateljima:

Snabdevač automobilske industrije, nemačka kompanija Bosch, u partnerstvu sa švedskim proizvođačem Powercell, namerna je da pokrene masovnu proizvodnju gorivnih ćelija koje bi tržištu bile ponuđene najdalje do 2022. godine. Iz ovog poslovnog poduhvata, ortaci očekuju generisanje milijardi evra prihoda.

Dakle, Bosch je angažovan na razvoju tehnologija gorivnih ćelija za teška komercijalna vozila, ali i za putničke automobile, a veliki motiv za uspeh u poduhvatu im predstavlja biznis plan, kojim su projektovani ogromni tržišni potencijali u ovoj oblasti.

Shodno tome, Bosch i Powercell zajednički projektuju „skladište“ (engleski – Stack) za gorivne ćelije koje bi bilo podesno za velikoserijsku proizvodnju, s kojim bi potom načinili ofanzivu na globalnom tržištu. „Skladište“ je srce gorivne ćelije, odnosno prostor u kome se vodonik konvertuje u električnu energiju.

Prema navodima iz kompanije, sistem će biti spreman za isporuku kupcima najdalje do kraja 2022. godine, a zanimljivo je i predviđanje Boscha prema kome će do 2030. godine, čak 20% svih električnih vozila koristiti tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

Za sada, snabdevač šansu vidi u segmentu komercijalnih vozila, a da bi bila podesna i za upotrebu u kategoriji putničkih vozila, tehnologija bi morala da bude značajno manje zahtevna u finansijskom smislu, odnosno morala bi da pojeftini.

Bosch već sada sarađuje sa američkom kompanijom Nikola Motors u oblasti razvoja tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija za kamione. Prošle godine je nemačka firma potpisala ugovor o saradnji sa britanskim društvom Ceres Power kako bi se što pre došlo do maloserijski proizvedenih gorivnih ćelija, ali uz primenu drugačije tehnologije.

Bosch je dugo vremena razmatrao i mogućnost da se uključi u proizvodnju baterija za električne automobile, ali je odustao od ideje usled očigledne neodrživosti u ekonomskom smislu.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Miladin bi reko:kako su se ovi nekažnjeno izvukli iz dizelgejta, evo ne znam.