1. Home
  2. Vesti
  3. Nikola će ponuditi još nekoliko proizvoda osim kamiona
Nikola će ponuditi još nekoliko proizvoda osim kamiona
0

Nikola će ponuditi još nekoliko proizvoda osim kamiona

719
0
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač električnih vozila Nikola je u centru pažnje već neko vreme. Kompanija je debitovala sa prototip modelima električnih kamiona, ali i onim koji koriste FCEV pogonski sklop, odnosno vodonične gorivne ćelije. Proizvođač se očigledno ne zadovoljava postignutim pošto je nedavno prezentovao još dva modela različitih svrha.

Prvi od njih je takozvani ATV terenac koji nosi NZT oznaku. Reč je o manjem terenskom vozilu za eksremni “off-road“, a u prodaji će se pojaviti 2021. godine. To znači da će NZT postati prvi serijski model kompanije i debitovaće dve godine pre kamiona, a najavljena je početna cena od 80.000 američkih dolara.

Nikola napominje da će u početku biti dostupna samo bogato opremljena verzija dok će jeftinije alternative stići kasnije. NZT pokreće agregat od 440 kilovata uz baterije dvostruko manje zapremine nego one ugrađene u kamione iste marke. Baterijske jedinice se nalaze u podu vozila dok je maksimalna snaga preko 550 “konja“.

NZT nije lagan proizvod sa težinom od 2,4 tone, a kompanija je izabrala ogromne 35-inčne felne iz razloga što bi maksimalni obrtni moment od 1.051 Nm u potpunosti “pojeo“ manje gume. On će moći da povuče terete težine do 1.350 kilograma uz maksimalnu nosivost od 180 kilograma.

Sa jednim punjenjem baterija NZT će biti u stanju da pređe 240 kilometara, a na brzom punjaču je potrebno svega dva sata da se one napune. Međutim, na standardnom punjaču od 240 volti ta cifra skače na 15 sati.

Nikola je predstavio i svoj prvi vodeni skuter koji se zove WAV (Water Adventure Vehicle). Proizvođač je proveo tri godine u razvoju, a prema očekivanju najteži posao je bio sprečiti vodu da uđe u teritoriju elektronike. Sa mehaničke strane WAV je gotovo identičan spomenutom NZT-u, ali još uvek nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Naime, Nikola želi da testira reakcije publike, a veruje da će one biti izuzetno pozitivne.

AutoRepublika

(719)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments