1. Home
  2. Vesti
  3. Mate Rimac: Teslini električni automobili mnogo bolji od nemačkih
Mate Rimac: Teslini električni automobili mnogo bolji od nemačkih
3

Mate Rimac: Teslini električni automobili mnogo bolji od nemačkih

1.44K
3
Podelite sa prijateljima:

Mate Rimac je u razgovoru za Reuters izjavio da nemački električni automobili i dalje nisu na nivou modela koje nudi Tesla. 

Rimac je govorio o budućnosti električnih vozila, ali i o sve više novih superautomobila koji za pogon koriste isključivo električnu energiju. Jedan od takvih modela je i Pininfarina Battista. Mada je ovo prvi samostalno razvijen model čuvenog italijanskog dizajnerskog studija, za većinu delova okrenuli su se već proverenim dobavljačima. Tako će elektromotor koji će pokretati ovo čudo od automobila stići upravo iz Rimčeve kompanije.

Razvoj hrvatskog proizvođača automobila nije prošao neopaženo od strane velikana, te je tako Porsche prošle godine kupio 10% udela ovog startapa. Mate ipak ne očekuje preveliku zainteresovanost Porschea za dalju saradnju.

„Pogoni koji daju više od 700 kW snage su zapravo proizvod za određenu nišu. Porsche se fokusira na što veću prodaju. Iskreno, ne verujem da poseduju kapacitete da se koncentrišu na svaku moguću tržišnu nišu“, kaže Rimac.

Ipak, na pitanje gde su danas nemački električni automobili naspram pionira Tesle, Rimac je imao interesantan odgovor. „Osam godina nakon što su se Nemci upustili u sferu električnih modela, Tesla i dalje ima bolje automobile nego što je recimo Audi e-tron ili Mercedes EQC“, rekao je Hrvat.

Kao razlog za lošiji uspeh nemačke automobilske industrije na ovom polju, Rimac navodi neodlučnost. „Nisu Nemci glupi pa da ne znaju da naprave električni automobil, problem je što se nisu tome potpuno posvetili. I dalje koriste SUS motore i idu ka elektrifikaciji“, navodi Mate Rimac.

Činjenica je da do sada nemačke marke su pokušavale da iskoriste šasije i platforme već postojećih modela za konverziju u električni automobil. Ovakav pristup mada finansijski daleko jeftiniji očito nije dao dovoljno dobre rezultate, stoga je većina proizvođača krenula putem razvoja novih platforma samo za električne modele.

VW već ima spremnu MEB arhitekturu, a u završnoj fazi priprema je i nova platforma za premijum modele sa pogonom na električnu energiju koju će prvo koristiti Porsche i Audi. Slične projekte imaju i Mercedes i BMW.

Nakon plasmana ovakvih, namenski dizajniranih električnih automobila biće jasnije mogu li Nemci da se odupru električnoj ofanzivi koju predvodi Tesla i imaju li snage da skinu američku marku sa trona u ovom segmentu.

AutoRepublika 

 

(1442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Nisu Nemci glupi da ne znaju da prave racunare,televizore ,mob.telefone ali ih nema nigde!

La_Linea

Mate Rimac, „genijalac“, „izumitelj“ i „inovator“, novi Nikola Tesla, čiji je otac Ivan Rimac, koji je bio predsjednik nadzornog odbora Rimac automobili, a koji od javnosti poznatih afera iza sebe ima Slavoniju DI, Sibinj, RIM I ZOV, HNK Hajduk Split, utaju poreza u Njemačkoj, prilaznu cestu za Lidl, gdje se cifre penju na stotine milijuna, ako ne i milijardi kuna… Otac koji je povezan sa najvišim državnim službenicima koji ga štite poput Todorića, koji je „posudio“ Mati novce koje mu je ovaj vraćao s kamatama, gdje su se služili offshore pranjem novaca i sudjelovali u Mossac Fonseca – Panama Papers… Pročitaj više »