1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz GLB koncept predstavljen
Mercedes-Benz GLB koncept predstavljen
0

Mercedes-Benz GLB koncept predstavljen

540
0
Podelite sa prijateljima:

Krosoveri su trenutno u centru pažnje a proizvođači automobila žele da svojom ponudom pokriju svaku kategoriju, iako su često razlike u dimenzijama između dva modela gotovo neposrojeće. Jedan od takvih četvorotočkaša je i novi Mercedes-Benz GLB, a on treba da popuni prazninu između postojećih krosovera GLA i GLC.

Predstavljen na ovogodišnjem Salonu automobila u Šangaju, GLB je trenutno samo koncept, ali su realne šanse da u serijsku proizvodnju bude pušten već sledeće godine.

Glavni detalj ovog koncepta je njegov proterenski izgled, a nemački proizvođač vozila smatra da, iako možda ne nudi više prostora od manjeg krosovera GLA, će privlačiti potpuno drugačiju grupu kupaca koji vole da siđu sa asfalta i uživaju i u terenskim avanturama. GLB deli platformu i većinu mehanike sa spomenutim GLA, kao i manjim hedžbekom – A klase, ali je već na prvi pogled jasno da je dizajn inspirisan većim modelima kao što je na primer G klasa.

To se posebno odnosi na “off-road“ gume i nosače na krovu, mada bi serijski model u standardnoj verziji mogao da bude nešto civilizovaniji. On je i za 7,2 centimetra duži od više puta pominjanog GLA, a najveća razlika je u visini gde je novitet za čak 26,7 centimetra viši, čak i od većeg GLC-a (ukupna visina iznosi 172,5 cm). S druge strane, u tradicionalnom nemačkom poduhvatu, dizajn je gotovo identičan ostalim modelima kompanije i ne donosi neku revoluciju.

Mercedes kaže da GLB pokreće 2,0-litarski turbo benzinac sa isporukom više od 224 konjske snage, a ona se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. Vozač je u stanju da izabere režim vožnje, pa tako u Sport i Comfort režimu, čak 80% obrtnog momenta se prenosi samo na prednje točkove, a u Off-Road režimu je ravnopravno raspoređen priliv snage na točkove obe osovine.

Očekuje se da će serijski model pružati još nekoliko opcija, uključujući i hibridni AMG koji se trenutno ugrađuje u modele A35 i CLA35. Za evropsko tržište u ponudi bi trebali da budu i dizeli.

Po pitanju enterijera, braon  boja možda ne daje impresiju premijum vozila, ali iz kompanije kažu da je stil gotovo identičan onom iz B klase i da je već sada spreman za serijsku proizvodnju. Drugi red sedišta se može lako pomeriti tako da oslobodi dodatni prostor u trećem redu sedišta, koji je dovoljno veliki za dve odrasle osobe.

Serijski model bi mogao da debituje već krajem ove godine dok bi proizvodnja startovala sledeće leto.

AutoRepublika

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments