1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2019
  4. Novi Clio – najatraktivniji i najnapredniji do sada!
Novi Clio – najatraktivniji i najnapredniji do sada!
0

Novi Clio – najatraktivniji i najnapredniji do sada!

931
0
Podelite sa prijateljima:

Novi Renault Clio zasijao je pod svetlima ženevskog sajma. 

Mada veći deo automobilske industrije ide ka konstantnom uvećanju novih generacija u odnosu na stare, Renault se nije priklonio takvom stavu. Clio mk5 manji je od svog prethodnika u gotovom svim pravcima. Kraći je 14 mm, a niži za 30 mm jedino je širi od predaka za nemalih 66 mm. Ipak, i lakši je od „četvorke“ za 22 kilograma.

Kod eksterijera vidimo snažan uticaj aktuelne generacije Meganea, dok je unutrašnjost vozila prava mala revolucija. Prvi put, Clio dolazi opremljen deflektorima vazduha na prednim lukovima točkova, što u prevodu donosi manju potrošnju goriva. Kompletni LED farovi su standardni i kod osnovnog modela.

Kabina odaje utisak prestiža uz veoma zanimljiva i inovativna rešenja – poput vertikalno postavljenog ekrana za kontrolu informativno-zabavnog sistema. S druge strane, „na oko“ materijali upotrebljeni u enterijeru čine se kvalitetnijim nego ranije, te ne čude opaske stranih portala koji govore o koraku ka subpremijum segmentu. U prilog tome govori i standardna digitalna instrumentalna tabla.

Kada je reč o paleti motora Clio će imati u ponudi široku lepezu agregata. Uvodna pogonska jedinica je atmosferski 1,0-litarski trocilindraš sa 75 ks. Sledi turbo 1,0-litarski motor u dve konfiguracije sa 100 i 130 ks. Ovaj agregat uparen je sa manuelnim ili CVT menjačem za slabiju verziju, dok snažnija varijanta dolazi opremljena isključivo sa sedmostepenim automatskim menjačem sa duplom spojnicom.

Čast dizelaša braniće 1,5-litarski agregat u verzijama sa 85 i 115 konjskih snaga. Najveća novost je naravno dolazak hibridnog Clija. Ovakav francuski mališan stiže na tržište 2020. godine i koristiće benzinski agregat od 90 ks uparen sa elektromotorom od 40 ks. Hibrid će imati bateriju od 1,2 kWh, a prema informacijama Renaulta moći će da pređe između 40 i 50 kilometara koristeći samo električnu energiju.

AutoRepublika 

 

(931)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments