1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ferrari dominantan prvog dana predsezonskih testiranja
Ferrari dominantan prvog dana predsezonskih testiranja
0

Ferrari dominantan prvog dana predsezonskih testiranja

296
0
Podelite sa prijateljima:

Pauza je gotova, danas je bio prvi zvaničan dan testiranja u Formuli 1. Na stazi su se pojavili svi timovi osim Williamsa, koji je odlučio da propusti današnji test, a u toku dana stigla prilično loša vest za fanove ove ekipe, a to je da će legendarni tim propustiti i sutrašnje testiranje.

U tačno 9.00h po našem vremenu, upalilo se zeleno svetlo i označilo početak ovogodišnjeg predsezonskog testiranja. Prvi problemi dogodili su se svega pet minuta nakon starta, kada je Kimi Raikonenov Alfa Romeo završio zaglavljen u šljunku. Posle restarta, ponovo su svi izašli na stazu i odmah na startu, Fetel u Ferrariju počinje da pokazuje naznake da je ovogodišnji bolid poprilično jak. Nemac je sve vreme vodio po broju pređenih krugova, a u ranim delovima testa postavio je vreme 1:18,161 koje je ostalo kao najbolje do kraja dana. Jedini ko je mogao da parira Ferrariju po broju krugova bio je Mercedes. Red Bull je imao spor start, ali se u toku dana sabrao i Verštapen je odvozao solidan dan za ekipu. Drugu crvenu zastavu dana izazvao je Roman Grožan, koji je parkirao svoj Haas na stazi. Ubrzo nakon nastavka testa, došlo je vreme da vozači i timovi odu na pauzu za ručak. Na preseku stanja pre pauze poredak je bio sledeći:

  1. Sebasitan Vettel, Ferrari, 1:18,161 72 kruga
  2. Sergio Perez, Racing Point, 1:19,944 20 krugova
  3. Valtteri Bottas, Mercedes, 1:20.127 69 krugova
  4. Kimi Raikkonen, Alfa Romeo, 1:20,160 46 krugova
  5. Max Verstappen, Red Bull, 1:20,174 52 kruga
  6. Carlos Sainz, McLaren, 1:20,430 56 krugova
  7. Nico Hulkenberg, Renault, 1:20,980 65 krugova
  8. Roman Grosjean, Hass, 1:21,500 18 krugova
  9. Daniil Kvyat, Torro Rosso 1:21,732

Na pauzi bilo je dosta reči o izvanrednom temu Ferrarija gde su se Toto Volf i Kristijan Horner oglasili tim povodom i istakli da Ferrari izgleda vrlo stabilno u krivinama, da je vreme koje je Fetel postavio strašno brzo, ali da je ovo ipak samo test i da nije poznato s koliko snage i goriva je Ferrari poslao svog vozača na stazu. U ovoj pauzi stigla je i loša vest iz tabora ekipe Williams, koja je potvrdila propuštanje još jednog dana testiranja.

Čim je počeo popodnevni deo testiranja, svi su ubrzo izašli na stazu. U pauzi je došlo do određenih promena koje se tiču vozača. Hulkenberg je svoje sedište prepustio novajliji u timu Renaulta, Rikijardu, a Botas je svoj volan prepustio braniocu titule Luisu Hamiltonu. Na stazi Fetel nastavlja da pokazuje zastrašujući tempo, i dodavajući sve više krugova na svoj konto. On je bio prvi od vozača koji je probio cifru od 100 krugova tog dana. Drugi vozač kome je to pošlo za rukom bio je Maks Ferštapen. Do kraja dana, bila su još dva prekida. Prvi je izazvao Karlos Sainc u McLarenu, čiji je bolid stao na izlasku iz pit lejna. Španac je ipak imao pozitivan rezultat na kraju dana, jer je uspeo da bude najbliži pratilac Sebatijanu Fetelu. Drugu i poslednju crvenu zastavu izazvao je Raikonen, koji je stao nasred startno-ciljnog pravca. Do kraja nije bilo velikih pomeranja u plasmanu i Fetel je ostao nedodirljiv za ostale, bar što se tiče ovog dana testiranja. Poredak prvog dana je izgledao ovako:

1) Sebastian Vettel, Ferrari, 1:18.161, 169 krugova (meke gume)

2) Carlos Sainz, McLaren, 1:18.558, 119 krugova (supermeke gume)

3) Romain Grosjean, Haas, 1:19:159, 65 krugova (meke gume)

4) Max Verstappen, Red Bull, 1:19.426, 128 krugova (meke gume)

5) Kimi Raikkonen, Alfa Romeo, 1:19.462, 114 krugova (meke gume)

6) Daniil Kvyat, Toro Rosso, 1:19.635, 77 krugova (supermeke gume)

7) Sergio Perez, Racing Point, 1:19.944, 30 krugova (meke gume)

8) Valtteri Bottas, Mercedes, 1:20.127, 69 krugova (srednje tvrde gume)

9) Lewis Hamilton, Mercedes, 1:20.135, 81 krug (srednje tvrde gume)

10) Nico Hulkenberg, Renault, 1:20.980, 65 krugova (srednje tvrde gume)

11) Daniel Ricciardo, Renault, 1:20.983, 44 kruga (srednje tvrde gume)

Jednu stvar koju sa sigurnošću možemo reći je da nova pravila nisu toliko uticala na brzinu bolida. Primera radi, Fetelovo najbolje vreme na kraju prošlogodišnjeg testa, bilo je 1:17,182 na hipermekim gumama. Ipak, bez ikakvog razmišljanja može se reći i da je prvi dan testa pripao Ferrariju, imali su najviše krugova i najbrže vreme. Ako se zna da se na trci u Barseloni vozi 66 krugova, to znači da je Fetel odvezao skoro tri dužine trke danas. Red Bull ima ohrabrujući start s novi partnerom, McLaren je imao dobro vreme, lep broj krugova, ali su imali i probleme sa bolidom. Takođe treba napomenuti da je Sainc svoje vreme postavio na mekšim gumama od Fetela. Mercedes nije pokazao ništa od svog tempa, samo je sakupljao podatke i ređao krugove. Alfa Romeo je i pored dva problema pokazao solidan tepo u rukama Kimija Rajkonena, dok su rezultati Renaulta, Racing Pointa i Toro Rossa bili poprilično skromni.

Testiranje se nastavlja sutra u 9:00.

Dušan Topić

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments