1. Home
  2. Vesti
  3. Što teži tovar u dostavnom vozilu, to veći rizik od incidenta u saobraćaju
Što teži tovar u dostavnom vozilu, to veći rizik od incidenta u saobraćaju
0

Što teži tovar u dostavnom vozilu, to veći rizik od incidenta u saobraćaju

198
0
Podelite sa prijateljima:

Novo istraživanje Volkswagena baca (zabrinjavajuće) svetlo na neke statističke podatke.

Naime, izvestan broj vozača vanova ne ostavlja dovoljno prostora za bezbedno zaustavljanje. Čak više od polovine njih nije svesno negativnog uticaja prouzrokovanog teškim teretom.

Po anketi sprovedenoj među vozačima komercijalnih vozila, koju je organizovao Volkswagen, većina preveze oko 500 kilograma dnevno. Takav teret može da produži kočni trag za do 36 odsto pri brzini od 97 km/h, što u prevodu znači dodatnih pet metara prilikom zaustavljanja.

Volkswagen komercijalna vozila, sprovela su seriju testova u MIRA Proving Grounds u Velikoj Britaniji. Ispitivani su različiti vanovi uz različita težinska opterećenja, od praznih vozila do onih natovarenih s 500 kilograma balasta. Vozilo se pri brzinama od 48 i 97 km/h.

Testovi su pokazali da je zaustavna distanca pri brzini od 48 km/h povećana za trećinu (33 odsto), odnosno dodatna dva metra. Pri kretanju brzinom od 97 km/h, kočni trag je povećan za  19 odsto, odnosno pet metara.

Takođe, anketa koju je sproveo VW je pokazala da više od polovine vozača ne bi prepoznalo dužu kočnu distancu prilikom vožnje natovarenog vozila, a samo 17 odsto upitanika je korektno identifikovalo preporučenu kočnu distancu, koju je odredio „Highway Code“.

„Naš ’Radimo sa vama’ program ne uključuje isključivo proizvodnju bezbednih vanova i podršku kupcima u smislu održavanja, već preuzimamo odgovornost prema vozačima, a ovo istraživanje akcenat stavlja upravo na nedostatak znanja, koji može imati teške posledice“, rekao je Karl cu Dona, direktor Volkswagen komercijalnih vozila. „Kočne distance u „Highway Codeu“, bazirane su na savetodavnim standardima i ne uzimaju u obzir težinsko opterećenje.

Naši klijenti iz ovoga mogu da izvuku mnogo koristi. Bez obzira da li su vodoinstalateri, baštovani ili građevinski radnici, naši kupci mogu redovno da prenose pola tone opreme, i treba da znaju da je poželjno da prilagode svoj stil vožnje, jer ih to u suprotnom može skupo koštati.“

AutoRepublika

Izvor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

 

 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments