1. Home
  2. Liste
  3. Top 17 najpopularnijih modela A segmenta u Evropi (2018.)
Top 17 najpopularnijih modela A segmenta u Evropi (2018.)
7

Top 17 najpopularnijih modela A segmenta u Evropi (2018.)

959
7
Podelite sa prijateljima:

A segmentom dominiraju Italijani bez ikakve greške. Sa kumulativnih preko 362.000 primeraka, modeli Fiata prevazilaze po prodajnim rezultatima, sledeća četiri modela na listi, u zbiru, naravno.

Sami tiraži u kojima se plasiraju vozila najmanjeg automobilskog segmenta su otprilike nešto ispod polovine realizacije primeraka iz segmenta iznad, a što dovodi u pitanje opstanak celokupne tržišne niše.

Zato je Volkswagen i najavio verovatno povlačenje modela Up iz prodaje, a što bi verovatno dovelo do toga da ni (praktično) rebrendirani, odnosno sestrinski modeli Citigo i Mii pođu stopama patronske marke. Dodatno, implementacija skupih sistema za prečišćavanje goriva, prilično je nemoguća misija u ekonomskom smislu, s obzirom na ogromno učešće troškova u proizvodnji mališana.

Ipak, postoje i proizvođači koji segment smatraju važnim, jer zbog svoje cenovne pristupačnosti, uvode mlade kupce, odnosno one koji po prvi put kupuju nov automobil, u svet marke. Zato se i sama profitabilnost opstanka u segmentu, tumači u mnogo širem kontekstu, od onog koji uvažava interes kratkoročno generisanog profita, kako to uostalom (dokazano) prefirira Volkswagen.

Evo liste modela sa brojem isporučenih primeraka tokom prošle godine, a očekujemo vaša zapažanja u komentarim

1. Fiat 500 194,000 – što je rekord u 11 godina proizvodnje
2. Fiat Panda 168.697
3. Volkswagen UP! 98.824
4. Toyota Aygo 92.878
5. Renault Twingo 86.964
6. Hyundai i10 83.824
7. Kia Picanto 75.100
8. Smart Fortwo 63.443
9. Peugeot 108 57.828
10. Citroen C1 52.449
11. Opel Karl 47.886
12. Suzuki Ignis 44.469
13. Opel Adam 41.361
14. Škoda Citigo 37.943
15. Smart Fotfour 35.991
16. Suzuki Celerio 20.857
17. Seat Mii 13.161

AutoRepublika

(959)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Vozim UP! od 2012, a patim za 500 Lounge kad god ga vidim 🙂 , ali buduci da UP zuji do skole i nazad 4 puta na dan trpecu zelju jer 500 em nema zadnji par vrata em nema mesta pozadi. I da nedavno zatvorih vrata na jednom Fiatu 500, al tupo lupi pljas 🙂 Up! je po meni pravi narodni auto tj Volkswagen kakav bi trebao biti, praktican, prostran, povoljan, a opet i na neki nacin funky.. .. Drug koji je kosarkas se odusevio sa prostorom kada je seo, a mislim da porodica sa jednim ili dva manja deteta… Pročitaj više »

Balkanboj

Da sam imao toliko reklamacija na nov automobil znaš kako bih ga napucao.
Nogom.
I osvrnuo se više ne bih.

Odesza

Daj nemoj to govno od Upa…stvarno treba čekati novi UP,tj.e-up…
A 500 je ionako lifestyle automobil,pa je Buba prava za usporedbu…

Pomponije

Ja sam vozio UP-a nedelju dana na moru. Stvarno se lepo vozi, i pravi je zvrk do nekih 70-80 km/h.

Vozio sam i Aygo, I slažem se Jazzer sa tobom. Mislim da je UP „vozačkiji“ automobil, s tim da je Aygo pouzdaniji.

Ali ako ćemo realno, Aygo je do te mere uprošćen, da je teško da ima šta i da se pokvari. Uz sve to, kvalitet enterijera je za tri stupnja lošiji nego kod VW.

J4ZZER

E da na Aygu se NISTA nije pokvarilo, mada je snajka ucila da vozi na njemu i nema sta mu nije radila… TOYODA

Zoca

Ne isplati se proizvoditi malisane u VW grupaciji a isplati proizvodnja Dukati motocikala?

J4ZZER

Ma VW ima monopol u Evropi i Kini, ali ne klasični, vec marketinski tipa APPLE… Apple moze da vuce HD ekran 3 godine i da naplacuje memoriju kao da je od platine zato sto je APPLE… Moze dva puta da digne cenu top modela u roku od tri godine i svi ce ga kupovati i pricati kako im je super APPLE.. VW moze da predstavi tablu iz Dacie u Polu i T Rocu i svi ce ga kupovati jer je… DAS AUTO. Ja Upa nisam uzeo sto je VW, jeste me. Izmaltretirao, ali je objektivno, sem pouzdanosti kralj klase. Jedino… Pročitaj više »