1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR Detektiv: Lek protiv obmanjujućih reklamnih kampanja
AR Detektiv: Lek protiv obmanjujućih reklamnih kampanja

AR Detektiv: Lek protiv obmanjujućih reklamnih kampanja

1.57K
10
Podelite sa prijateljima:

Sigurni smo da ste već primetili brojne reklamne kampanje koje sprovode trgovinska društva angažovana u distribuciji vozila inostranih marki na tržištu Srbije, ali i celog regiona. Ogroman procenat njih ima za svrhu da obmane kupca i navede ga na pomisao da je kupovina robe koja se nudi vanserijski mudar potez. Iz ove priče, uglavnom treba izuzeti distributere luskuznih marki, ali su zato skoro svi drugi u ovoj ili onoj formi uključeni u sistematsko kršenje zakona.

Ovom prilikom vam predstavljamo model prijave tržišnoj inspekciji za slučaj kada distributer oglašava lažne popuste. Slične matrice ćemo pripremiti, u saradnji sa advokatskom kancelarijom, i za ostale frekventne omiljene šeme trgovaca u kojima se kupcima vređa inteligencija, ali i grubo krši zakon.

Poštovani,

Podnosim prekršajnu prijavu protiv privrednog društva Šibicar, doo, Beograd-Zemun, Ugrinovački put 10m, MB, uvoznika vozila brenda „Večito na popustu“ za Srbiju, zbog kršenja člana 16, st. 2. Zakona o oglašavanju ( „Zabranjeno je oglašavanje prodajnih podsticaja kojim se oglašava … prividno sniženje cene robe ili usluga, … ako je ranija cena neistinito prikazana …“ ), što je kažnjivo po čl. 78, st. 1. tač. 6, i st. 3, a za šta se može izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 6 meseci do jedne godine u smislu čl. 79. Zakona.

Naime, gotovo u svim internet medijima u Srbiji dana 28. i 29.01.2019. godine objavljena je vest da je nova „Limuzina“ „stigla u Srbiju“ i po prvi put su objavljene njene „akcijske cene“.

„Akcijske cene“ su javno dostupne na linku ispod:

https://app.kmag.net/files/download/?direct=1&file_id=9b9ccfbe805fb9ea06df2000df9d86c9

Za svaki od modela navedenih u cenovniku, pominje se navodna „preporučena cena“, kao i iznos navodnog „akcijskog popusta“, od 3.500,00 evra ( koji važi za sve verzije ), a za neke modele ( sve verzije sa 1,4 atmosferskim motorom ) i dodatni „promotivni popust“ od 1.500,00.

Pošto navedeni model u Srbiji NIKADA PRETHODNO i nije prodavan i ponuđen kupcima po „preporučenim cenama“ (on uopšte i nije bio u ponudi do navedenog cenovnika), već je odmah sa pojavom modela na tržištu Srbije ponuđen samo po navodnim „akcijskim“ ili i po „promotivnim“ cenama, jasno je da se ovde radi o slučaju iz čl. 16, st 2. Zakona i kršenju izričito zabranjenog načina oglašavanja.

A takav način oglašavanja ( sa navođenjem fiktivnih „ranijih cena“ i fiktivnih „popusta“ ) uvoznik vozila marke „Večito na popustu“ za tržište Srbije dugi niz godina koristi za većinu svojih modela, a samo kao primer ispod je link do nekih važečih „akcijskih cenovnika“, mada u nekim od njih ne nudi „promotvni popust“, već samo „vauu popust“:

https://app.kmag.net/files/download/?direct=1&file_id=0387e752de768f5209f20749c0d910ad

Suština svih oglašenih navodnih “popusta” je ista. Radi se o kršenju zakonom propisanih zabrana i o obmanjujućem oglašavanju cene, jer se sve oglasne poruke (pa i cenovnici) pozivaju na neke “ranije cene” (koje su potpuno fiktivne) i na navodne “popuste”, koji su iskazani u odnosu na te “ranije” ( fiktivne ) cene.

A zakon ( u čl. 11 ) kaže da „Obmanjujuće oglašavanje je zabranjeno“, pri čemu se „Prilikom utvrđivanja da li je određeno oglašavanje obmanjujuće uzimaju se u obzir sve njegove karakteristike, a naročito svaka informacija koju to oglašavanje sadrži u vezi sa … cenom ili načinom obračuna cene …“. To je takođe kažnjivo u smislu čl. 78 i 79. Zakona.

Pošto ovakva politika oglašavanja uvoznika ( odnosno, ovakav način iskazivanja i reklamiranja fiktivnih popusta) traje godinama (a, osim kod uvoznika, u njegovoj arhivi ranijih cenovnika, i preko „Google“ pretrage je moguće naći bezbroj ranijih „akcijskih cenovnika“, koji se baziraju na pokušaju obmane kupaca sa navodnim „akcijama“), kao građanin ove zemlje molim naslovni organ da u granicama svojih nadležnosti napokon preduzme potrebne mere kako bi ovo zabranjeno (i društveno štetno) ponašanje bilo sankcionisano izricanjem odgovarajuće kazne.

Štaviše, zbog činjenice da se zabranjene radnje ponavljaju godinama (uvek iznova i iznova sa novim fiktivnim „akcijama“), smatram da bi u odnosu na uvoznika bilo nužno izreći i zaštitnu meru zabrane obavljanja delatnosti, jer su za to ispunjeni svi uslovi iz Zakona o prekršajima.

Molim da budem obavešten o preduzetim merama. Jer, ako ja kao građanin Republike Srbije imam obavezu da poštujem zakone ove zemlje, smatram da te zakone treba da poštuju i ostali. Uključujući i uvoznika vozila brenda …. za tržište Srbije.

AutoRepublika

Fotografija: DMotion

(1569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Bravo!

TNT

Rade slične stvari i drugi, ali Kijin distributer je “šampion”. Večni nazovi popusti, prodavci u salonu sa šibicarskim pokušajima da se odmah zaključi prodaja, neophodnost registrovanja da bi se sa sajta preuzeo katalog…

Doduše, mislim da bi prema našem zakonu svako Morao da uz nov automobil dostavi i uputstvo na srpskom, a tu mnogi padaju.

Ercegovac

Мала допуна :

Образа немају
А гузици се не боје.

Balkanboj

Na koji način prodati vozilo koje nije „prva želja“ kupca, osim ako mu se ne ponudi ponuda tipa – once in a lifetime.

Balkanboj

Ja sam iskoristio „once in a lifetime“ ponudu pre 4 i po godine i ne mogu da kazem da sam prevaren (barem tada nije bilo ovakvih akcijskih cenovnika, nego se cekalo da bude sajam pa su onda bili realniji popusti). Madjutim, taj extra popust na model koji sam ja kupio traje i dan danas i nije se prekidao jer su verovatno shvatili da bez takvih akcija nema ni prodaje koja je ionako na bednom nivou. E sad, fora u ovom tekstu je (koliko sam shvatio) sto nijedan komad nije prodat po redovnoj ceni, nego je od starta u ponudi akci’ski,… Pročitaj više »

Ercegovac

Све је томе крив FMCG од односно ове квази консултанске фирме(састављене од менаџерских пропалитета) и продавања тог шибицарског знања у павер поинту.

J4ZZER

SEAT jutros objavio akciju za IBICU, sa 16,1k na 13,6 cini mi se. Samo se ne secam da je ikada kostala 16.1k? 1.0 TSI 95ks? Odjednom cak i preskupa Fiesta postaje pristupacna?