1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. STI S209 – „Subaru“ kakvog želimo (GALERIJA)
STI S209 – „Subaru“ kakvog želimo (GALERIJA)
0

STI S209 – „Subaru“ kakvog želimo (GALERIJA)

384
0
Podelite sa prijateljima:

STI je „pojačao“ ogibljenje, instalirao posebne Dunlop pneumatike i Brembo kočnice.

Subaruovi fanovi u SAD mogu da se raduju zbog pojavljivanja čuvenog 22b, WRX STI modela iz 2004., kao i novog reli automobila za takmičenje u Americi.

Subaru je skinuo veo sa prvog vozila S serije u SAD. Naime, japanska marka je lansirala STI S209 na NAIAS-u u Detroitu. Ovaj „frizirani“ model isporučuje 341 ks (nezvanično) iz modifikovanog EJ25 2,5-litarskog turbo boksera. Oni koji budu želeli ovaj automobil u svojoj garaži treba da požure, jer će ih kompanija „preko bare“ plasirati u samo 200 primeraka.

S209 tehnički nije Subaruov model. Zbog temeljnih radova na mehanici, neophodnih da se ovaj automobil kreira, kompanija ga je homologovala kao „STI“ a ne „Subaru“.

STI je značajno modifikovao motor. HKS turbo punjač je zamenio standardnu jedinicu, a implementirani su snažniji kovani klipovi i klipnjače, koji redukuju rotacionu masu. Usisni sistem je revidiran a uz pomoć kontrolera na volanu se aktivira vodeni mlaz hladanjaka. Pumpa visokog protoka i veće brizgaljke, nose se sa većom potrebom motora za benzinom. Novi izduvni sistem ima 17 odsto manji otpor, uz značajnu redukciju mase.

Jedini dostupni menjač je ručni šestostepeni, koji snagu šalje na sve točkove putem čuvenog Subaruovog 4×4 pogona. STI je takođe rekalibrisao režime vožnje, da bi bili u skladu sa revizijama na pogonskom sistemu.

„Višak“ snage se reflektuje i na spoljašnjosti automobila, na kojoj su uočljiva šira krila koja proširuju karoseriju za 43,2 milimetra u odnosu na standardni WRX STI. Takođe, proširen je trag točkova za 15,2 milimetra. Radi boljeg prijanjanja, STI je na BBS naplatke od 19 cola instalirao Dunlop GT600A (letnje) gume dimenzija 265/35. Ove gume je Dunlop specijalno razivo za S209, tako da performantni sedan pruža lateralno prijanjanje preko 1,0 g.

U cilju podizanja upravljivosti na još niši nivo, S209 koristi ulsuge Bilstein amortizera sa krućim oprugama i 20-milimetarskim zadnjim horizontalnim stabilizatorom. Sistem oslanjanja je na obe osovine dodatno ukrućen.

Da bi se velika snaga zauzdala, tu su Brembo kočnice sa unakrsno perforiranim diskovima, šestoklipnim čeljustima napred i dvokliponim nazad, uz pločice visoke frikcije.

AutoRepublika

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments