1. Home
  2. Vesti
  3. Odbijena kaucija, Karlos Gon ostaje u pritvoru
Odbijena kaucija, Karlos Gon ostaje u pritvoru
1

Odbijena kaucija, Karlos Gon ostaje u pritvoru

198
1
Podelite sa prijateljima:

Molba Karlosa Gona se uz kauciju brani sa slobode je odbačena a njegov pritvor produžen. Da podsetimo, bivši šef alijanse je gotovo dva meseca iza rešetaka.

Ovo je danas odlučio Tokijski okružni sud. Gonovi advokati su podneli molbu za odbranu sa slobode prošle nedelje. Sud nije saopštio razlog zbog kojeg je odbio molbu. Na saslušanju prošle nedelje, kada su njegovi advokati zatražili da se saopšte razlozi Gonovog daljeg pritvora, sud je naveo zabrinutost da bi Gon mogao da pokuša da pobegne ili prikrije dokaze. Advokati su se žalili na odluku a odgovor bi trebalo da dobiju sutra.

Ovo je pobeda tužilaca, koji žele da nastave ispitivanje Gona da bi učvrstili optužnicu pred eventualno suđenje.

Hapšenje bivšeg šefa Renault-Nissan alijanse, 19. novembra na tokijskom Haneda aerodromu, uzdrmao je temelje najvećeg svetskog automobilskog saveza. Naravno, nametnula su se pitanja da li će i kako dvodecenijsko francusko-japansko partnerstvo preživeti. Dok je Nissan odmah sklonio Gona sa mesta predsednika, Renault ga je zadržao na poziciji predsednika i generalnog direktora.

Šef Nissana, Hiroto Saikava, izjavio je da bi Renault trebalo da dođe do istog zaključka kao i Nissan i otpusti Gona ukoliko i kada bude imao pristup relevantnim informacijama.

Francuske vlasti su naravno podržale Renaultovu odluku da zadrži Gona na čelu, dok ne postane jasno da će postati „hronično onesposobljen“ japanskom istragom.

Sed i mršav

Vreme provedeno u zatvoru je ostavilo traga na Gonu. On se po prvi put pojavio u javnosti 8. januara, vidno sed i s manje kilograma. U sud je uveden s lisicama i užetom zavezanim oko struka. Gonova supruga je izjavila da je zabrinuta za njegovo zdravlje.

Nije neuobičajeno u Japanu da osumnjičeni provedu dugačak period iza rešetaka pre suđenja. Česta praksa su sukcesivni nalozi za hapšenje po novim osnovama, što lica zadržava u pritvoru.

Pravni eksperti kažu da je reč o strategiji koja za cilj ima priznanje, da bi suđenje bilo lakše. U Gonovom slučaju, sudija je prilikom saslušanja rekao da je razlog produženog pritvora zabrinutost u vezi sa rizikom od eventualnog bekstva, prikrivanja dokaza i ometanja svedoka.

Uglavnom, njegov pritvor bi mogao da potraje još dva meseca.

Gubitak težine

Gon poseduje francuski, libanski i brazilski pasoš dok njegova deca žive u SAD. Njegova supruga je izjavila da on živi u „teškim“ uslovima uz „nepošten tretman“, kao i da vlasti nisu dopustili porodici da razgovara s medicinskim osobljem u pritvorskoj jedinici. Gon je izgubio gotovo sedam kilograma, izjavila je ona.

Japanski tužioci se suočavaju s kritikama zbog odsustva komunikacije i pojašnjavanja u vezi sa slučajem kojeg vode, kao i da se Gon u pritvoru drži bez optužnice duže nego što je to dozvoljeno u Velikoj Britaniji za osumnjičene teroriste. Ukoliko i kada Gonu bude dozvoljeno da se brani sa slobode, njegovo kretanje će verovatno biti ograničeno i biće mu potrebna dozvola suda da napusti zemlju.

Ukoliko se dokaže krivica, svako od Gonovih navodnih dela bi moglo da mu donese do 10 godina zatvora. Nissan je takođe optužio Gona da je zloupotrebljavao finansijska sredstva kompanije, uključujući  izgradnju kuća od Brazila do Libana i unajmljivanje sestre kao savetnika. Tužba ga (još uvek) ne goni oficijelno po ovim pitanjima.

Kada se pojavio na sudu, Gon je rekao da su njegovi potezi bili podržani od strane menadžera u kompaniji kao i spoljnih pravnika. Primera radi, njegovo isplaćivanje nakon penzionisanja su razmatrali pravni eksperti iz Nissana, kao i nezavisni advokati, sugerišući da nije prekršen zakon.

Na još jednu optužbu, da je kompenzovao lične finansijske gubitke uz pomoć Nissanove kase, Gon je odgovorio da nije bilo troška za kompaniju. Bivši šef Nissana je izjavio da je uvek delao s punim integritetom i da nikada u karijeri nije bio optužen za malverzacije.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Daju mu samo pirinač da jede, a ćelija mu je manja od 7m2. Drugo lice Japana – definitivno.