1. Home
  2. Industrija
  3. Boeing se oslanja na pomoć iz Japana u razvoju e-letilica
Boeing se oslanja na pomoć iz Japana u razvoju e-letilica
0

Boeing se oslanja na pomoć iz Japana u razvoju e-letilica

143
0
Podelite sa prijateljima:

Gigant iz aeronautičke industrije traga za kooperantima u Japanu, a planirano je zajedničko angažovanje u oblastima razvoja motora, lakih materijala i automatizacije proizvodnje.

Boeing će sarađivati sa japanskim kompanijama, univerzitetima i vladom, sa ciljem razvoja tehnologije  lakih materijala za letilice naredne generacije, koje će koristiti električnu energiju kao pogonsko gorivo, a sve sa ciljem redukovanja štetnih emisija.

Najavljena saradnja će produbiti japanski udeo u razvoju avionske industrije, čemu Tokio teži već dugo vremena unazad. Među partnerima Boeinga će se naći Mitsubishi Heavy Industries, angažovan u sklapanju krila za proizvod američke aeronautičke kompanije 787 Dreamliner, kao i u proizvodnji komponenti trupa za seriju aviona tipa 777X.

Prva faza partnerstva će uključivati saradnju iz oblasti električnih pogona. Boeing će sarađivati sa kompanijom GS Yuasa sa ciljem razvoja baterijskih jedinica podesnih za korišćenje u avionskoj industriji.

Kompanije Sinfonia Technology i društvo koje se ne kotira na berzi, Tamagawa Seiki će pozajmiti njihova znanja iz oblasti malih motora, dok će Kjušu Univerzitet uz Nacionalni institute za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju pripomoći u razvoju motora super provodljivosti.

Da bi avionic mogli da se kreću kroz vazduh uz pomoć elektromotora, umesto mlaznih, biće neophodno izraditi ih od materijala koji su lakši. Kompoziti zasnovani na plastici ojačanoj ugljeničnim vlaknima se već koriste za izradu trupa savremenih letilica, kako bi se poboljšala energetska efikasnost. Toray Industries, vodeći svetski proizvođač plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, će sarađivati sa kompanijom Boeing, da bi se kao plod zajedničog rada razvili pristupačni materijali, koji bi ujedno bili i podesni za masovnu proizvodnju.

Na automatizaciji proizvodnje, za saradnju sa američkim gigantom, opredeljene su kompanije Mitsubishi Heavy, Kawasaki Heavy Industries kao i Subaru, koji već proizvodi avione, pored automobila.

Mitsubishi Heavy već sarađuje sa proizvođačem industrijskih robota, kompanijom Fanuc, kako bi se automatizovao proces montaže okvira za trupove letilica, ali i ostalih srodnih procesa. Kawasaki Heavy je već u svojoj kući uveo potpuno automatizovanu tehnologiju koja se oslanja na korišćenje robota u proizvodnji aviona. Zajednički rad sa Boeingom će takođe uključiti veštačku inteligenciju u funkciji automatizovane proizvodnje.

Boeing će potpisati ugovor o saradnji i sa japanskim ministarstvom ekonomije, trgovine i industrije, koje će podržati jače veze između američke kompanije i japanske industrije i naučnih ustanova.

Posredstvom pomenutog ministarstvo, Boeing će stupiti u kontakt i sa proizvođačima elektronike, opreme za precizno merenje koji imaju potencijal za rad na razvoju tehnologija za savremene letilice sutrašnjice. Ministarstvo će takođe subvencionisati razvoj obećavajućih tehnologija.

U periodu nakon Drugog svetskog rata, Japanu je bio zabranjen angažman na razvoju i proizvodnji letilica, tokom trajanja od sedam godina. Ta zabrana je zaustavila razvoj aeronautičke industrije Japana. Iako je Zemlja izlazećeg Sunca majka vodećih svetskih proizvođača automobile, još uvek nije uspela da izrodi konkurenta Boeingu ili Airbusu.

Ipak, japanska teška industrija dobija na značaju, kao dobavljač strukturalnih komponenti za avionsku industriju, a sada se ulažu napori u smislu trenda opšte elektrifikacije, koja se širi i na industriju aviona.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments