1. Home
  2. Liste
  3. Lista električnih automobila koji debituju ove godine
Lista električnih automobila koji debituju ove godine
0

Lista električnih automobila koji debituju ove godine

292
0
Podelite sa prijateljima:

Jasno je da će 2019. godina biti veoma uzbudljiva kada se radi o električnim modelima. 

Pritisak na automobilsku industriju povodom elektrifikacije svakog dana je sve jači i jači. Iz mahom političkih razloga koji se kriju iza ekoloških pobuda, juriš ka električnim automobilima je isforsiran i na momente čini se isuviše brz. Nedostatak adekvatne mreže superpunjača koji bi trebalo da niknu na svim putnim „žilama kucavicama“ širom Evrope je ujedno i veliki hendikep ka većoj prodaji električnih automobila.

Ipak, Ilon Mask je nedavno izjavio da će Tesla u 2019. godini pokriti čitav Stari kontinent svojim superpunjačima, a i nemački proizvođači imaju formiranu radnu grupu čiji je cilj postavljanje mreže brzih punjača širom Evrope.

Kako će se stvari sa infrastrukturom odvijati ove godine ostaje da se vidi, ali je evidentno da ćemo u narednih 12 meseci videti pravu „poplavu“ električnih automobila.

Januar

BMW i3 120Ah

BMW će uskoro predstaviti najnoviju verziju sopstvenog električnog modela i3. Mada se i3 pojavio sa velikim očekivanjima, slobodno se može reći da Bavarci nisu zadovoljni prodajnim rezultatima, i da su upravo zbog nedovoljne zainteresovanosti potencijalnih kupaca daleko oprezniji sa budućim potpuno električnim modelima.

Nadolazeća varijanta modela i3 dobiće daleko sposobniju bateriju od 120 Ah koja bi trebalo da obezbedi autonomiju kretanja od 300 kilometara po WLTP ciklusu merenja.

Osim toga, i3 ostaje bez benzinskog generatora koji je korišćen za produžavanje autonomije kretanja.

Mart

Audi e-tron

Audijev prvi električni krosover pojaviće se u prodaji širom Evrope u martu. Predstavnici nemačke marke ne kriju zadovoljstvo zbog velikog broja zainteresovanih, a u prvi plan ističu se tehnološka rešenja poput kamera umesto klasičnih retrovizora. Mada određeni proizvođači forsiraju potpuno drugačiji vizuelni identitet električnih automobila od onih sa SUS motorima, Audi se nije priklonio takvom stavu. E-tron izgleda kao drugi, konvencionalni modeli ove marke, sa nekoliko izuzetaka.

Navodi se da je e-tron sposoban da pređe po jednom punjenju oko 400 kilometara, i to po WLTP sistemu merenja. Osim toga Audi tvrdi se da se na superpunjaču baterija može napuniti do 80% za manje od 30 minuta.

Vozaču je na raspolaganju 410 konjskih snaga i pogon na sve točkove. Prema zvaničnim podacima sprint do „stotke“ obavlja se za 5,7 sekundi, dok je maksimalna brzina 200 km/h.

Kia e-Niro

Kia veruje da će joj u 2019. godini prodaju „pogurati“ ubrzana elektrifikacija game, kao i pojava potpuno električne varijante modela Niro. Kako navode pres zvaničnici Kije, električni Niro može po jednom punjenju preći 450 kilometara, i to mereno po WLTP ciklusu. Prvi testovi koje su odradili britanski stručni mediji hvale Kijinog mališana, a posebno se ističe velika autonomija kretanja.

Korejci tvrde da e-Niro može napuniti bateriju od 80% na punjaču od 100 kW za 54 minutra, kao i da se sprint do „stotke“ obavlja za 7,8 sekundi.

Ipak, glavni adut ovog modela biće cena koja se očekuje da iznosi manje od 35.000 evra.

Jun

Tesla Model 3

Kada je plasiran, Model 3 zamišljen je kao automobil koji će promeniti Teslu i prevesti je dugim putem od malog do velikoserijskog proizvođača automobila. Tako je i bilo, Model 3 je danas najprodavaniji automobil Tesle i sredinom godine zvanično stiže i u Evropu.

Iako su sve mane i vrline Modela 3 već praktično poznate jer je u SAD u prodaji već neko vreme, ostaje pitanje kolika će biti cena ovog automobila u Evropi? Stručnjaci navode da će biti značajno skuplji nego na domaćem tržištu, što bi moglo otežati prodaju ovog automobila na Starom kontinentu.

Jul

Mercedes EQC

Trokraka zvezda u borbu električnih krosover titana ubacuje i svog asa. U pitanju je model EQC koji je u serijskoj varijanti predstavljen prošle godine.

EQC poseduje dva asinhrona elektromotora, po jedan na svakoj osovini, obezbeđujući tako pogon na sva četiri točka. Prednji motor, kako tvrde, služi za efikasnost pri malim i srednjim opterećenjima, dok će motor na zadnjoj osovini služiti za povećanje dinamičnosti i užitka u vožnji. Iz Mercedesa su objavili kako je ukupna izlazna snaga sistema 408 “konja” i 765 njutn metara obrtnog momenta, što je dovoljno da, dve i po tone težak, EQC do „stotke“ lansira za 5,1 sekundu, sa elektronski ograničenom maksimalnom brzinom od svega 180 km/h.

Autonomija prema WLTP protokolu iznosi 400 kilometara.

Avgust

Renault ZOE

Renault je veoma zadovoljan učinkom električnog ZOE, te će ove godine na tržište stići i druga generacija ovog modela. Iako se o njoj ne zna mnogo, Francuzi su potvrdili da će autonomija iznositi najmanje 400 kilometara po punjenju.

Nova iteracija debitovaće na novoj platformi koju je Renault spremio specijalno za električna vozila. Nova arhitektura omogućava upotrebu još većih baterija što će dati veću autonomiju kretanja.

Mada nema nikakvih potvrda očekuju se i veće vizuelne izmene u odnosu na prvu generaciju.

Septembar

Audi e-tron Sportback

Kako kažu u Audiju, električni kupe biće sportski orijentisan model i deliće platformu sa krosoverom e-tron. Nemačka marka je pomalo misteriozna kada se govori o ovom novajliji, ali su određene informacije ipak ustupljene javnosti.

E-tron Sportback raspolagaće sa nešto više od 360 konjskih snaga, imaće autonomiju po WLTP protokolu od 400 kilometara, a ubrzanje do 100 km/h obavljaće se za malo više od 5 sekundi.

Porsche Taycan

Verovatno jedna od najiščekivanijih premijera u ovoj godini, ne samo kada je reč o električnim automobilima, već uopšteno govoreći.

Nemačka marka očekuje da će proizvoditi 20.000 primeraka Taycana u dve smene godišnje, što ukazuje koliko je Porsche samouveren kada je reč o ovom automobilu. Taycanova dva permanentno sinhronizovana elektromotora, raspolagaće sa više od 600 ks, što će obezbeđivati sprint do stotke za manje od 3,5 sekundi. Porsche ima nameru da iskoristi Taycan za obaranje rekorda na Nirburgringu u konkurenciji serijskih električnih automobila, a cilj je vreme ispod 8 minuta.

Taycan će imati voznu autonomiju od preko 500 kilometara sa jednim punjenjem. Međutim, ova računica je izvedena po NEDC-u, što znači da je treba uzeti s rezervom.

Oktobar

Aston Martin Rapide E

Ove godine i Aston Martin se uključuje u arenu električnih automobila. Rapide E koristiće dva elektromotora, a vozaču će na raspolaganju biti ukupno 610 konjskih snaga. Planirano ubrzanje do 100 km/h iznosiće oko 4 sekunde, a britanska marka već je saopštila da će maksimalna brzina iznositi 250 km/h.

Aston Martin navodi da je akcenat postavljen na maksimalnu uštedu u masi, kao i da neće odustati od sopstvene vizije električnih modela sa pogonom samo na zadnje točkove.

Cena još uvek nije poznata.

Kia Soul EV

Još jedna električna premijera za južnokorejskog proizvođača u Evropi u 2019. godini. Električni Soul preuzeće pogonski sklop i bateriju modela e-Niro. Koristiće bateriju od 64 kWh, a ukupna snaga iznosiće 205 ks.

Kia još uvek nije saopštila podatke o autonomiju kretanja, ali se pretpostavlja da će iznositi oko 400 kilometara. Osim autonomije, i cena je i dalje misterija.

Mini Cooper SE

BMW je odlučio i da Mini krene putem elektrifikacije, a prvi e-model britanske marke biće hot heč. Pomalo čudna odluka, ali očigledno je da BMW grupa želi u ponudi pored modela i3 i nešto sportskiji elektromobil, kako bi se pokrilo više tržišnih niša.

Mini Cooper SE je u procesu razvoja već dve godine, a poslednjih godinu dana u toku su testovi. Kako kažu u Miniju, cilj je upravljivost koja je krasila modele te kuće šezdesetih godina prošlog veka, ali još uvek nema više informacija o snazi elektromotora i autonomiji kretanja.

Polestar 2

Kineski kapital i švedsko znanje očito su dobitna kombinacija za Volvo i nedavno osamostaljeni Polestar. Polestar 2 je sedan i očekuje se da će početna cena za ovaj model iznositi oko 35.000 evra. Šveđani su najavili autonomiju po WLTP protokolu veću od 560 kilometara, kao i da će Polestar 2 nuditi vozaču na raspolaganje 410 konjskih snaga.

Novembar

DS 3 Crossback E-Tense

Francuzi najavljuju da će njihov električni krosover biti izuzetno luksuzan, kao i da su se umesto performansi posvetili udobnosti. DS 3 Crossback E-Tense biće postavljen na CMP platformu i koristiće bateriju od 50 kWh.

Autonomija kretanja iznosiće manje od 300 kilometara, ubrzanje do 100 km/h obavljaće se za 8,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi zaista skromnih 150 km/h.

Iz PSA tvrde da će DS 3 Crossback E-Tense biti pod vizuelnim uticajem modela DS 7 Crossback.

Volvo XC40 Electric

Prvi potpuno električni model Volvoa biće e-varijanta krosovera XC40. Šveđani su već potvrdili da neće praviti zasebne električne modele, već da će svaki od konvencionalnih automobila imati i svoju potpuno električnu verziju.

Nema puno informacija o električnom XC40 osim da će deliti delove sa modelom Polestar 2.

Volkswagen ID

Plasiranje modela ID jedan je od događaja godine za Volkswagen. Nemci predvode evropski juriš ka elektrifikaciji, a kako je i WLTP protokol naneo popriličnu štetu ove godine prodaji vozila sa VW značkom na našem kontinentu, jasno je koliki značaj ima nadolazeća premijera modela ID.

Volkswagen je već saopštio da će serijsko izdanje ostati verno konceptualnoj formi koja je prikazana pre dve godine. Hedžbek ID biće postavljen na MEB platformu i u zavisnosti od kapaciteta baterije koju odabere kupac moći će po punjenju da pređe između 400 i 600 kilometara.

Nemci navode da će cenovno ID biti veoma blizak Golfu sa dizel agregatom.

Decembar

Honda Urban EV

Hondin električni mališan dolazi u Evropu krajem godine. Urban EV prvo je debitovao kao koncept 2017. godine na Salonu automobila u Šangaju, a potom je nakon fantastične reakcije publike i stručnih medija Honda najavila da će ovaj automobil ugledati i serijsku proizvodnju.

Japanska marka uveravala je potencijalne kupce da će i serijska izvedba biti verna konceptualnom retro stilu, a pored toga navodi se da će autonomija kretanja iznositi oko 240 kilometara po WLTP sistemu merenja.

Peugeot 208 Electric

PSA grupacija će u 2019. godini ubrzati elektrifikaciju sopstvene game. U Peugeotu polažu velike nade u nadolazeću električnu varijantu malenog 208.

Ovaj električni hedžbek koristiće CMP platformu, i mada Peugeot još nije dao nikakve informacije o snazi sa kojom će raspolagati 208 Electric, rečeno je da će sa jednim punjenjem baterije 208-ica u električnom izdanju biti u stanju da pređe najmanje 300 kilometara.

Što se tiče izgleda, Peugeot je potvrdio da 208 Electric neće biti drugačiji od svoje konvecionalne braće, a nema ni naznaka od odstupanja postavke unutar vozila gde se u instrumentalnu tablu ne gleda kroz volan već preko njega.

Priredio: Đorđe Platiša 

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments