1. Home
  2. Vesti
  3. U Mazdi svi sanjaju o novom RX modelu
U Mazdi svi sanjaju o novom RX modelu
1

U Mazdi svi sanjaju o novom RX modelu

336
1
Podelite sa prijateljima:

Čovek broj 1 u Mazdi radi sve što može da poploča put za novi RX.

Kada je japanska marka oficijelno objavila povratak kultnog rotacionog motora, to je u isto vreme izazvalo  i sreću i tugu kod automobilskih entuzijasta. Sreća se odnosila na to što inženjeri rade na razvoju novog „Wankela“, ali njegova buduća primena nije naišla na oduševljenje.

Razlog je jednostavan. Umesto željno očekivanog RX-9, ili nečeg sličnog, sa rotacionim motorom ispod haube, agregat je predviđen za produžavanje autonomije u elektrifikovanim modelima.

Naravno, pitamo se – „a šta se dešava sa automobilom pogonjenim SkyActiv-R motorom?“. Ono što je sigurno je da ga nećemo videti u skoro vreme. Akira Marumoto, generalni direktor japanske kompanije, u nedavnom intervjuu je izjavo da je naslednik RX-8 san koji svi u Mazdi sanjaju. Ipak, naglasio je da je poslovna atmosfera trenutno takva da nije pogodna za proizvodnju automobila pogonjenih čisto rotacionim motorima. Marumoto je takođe rekao da je jedan od njegovih zadataka da napravi takav ambijent, u okviru kojeg će san postati realnost, uz konstataciju da se radi o prilično ekstremnom viđenju.

Mada najverovatnije nećemo videti neku Mazdu s Wankel motorom u narednih nekoliko godina, čini se da Japanci aktivno razmišljaju o nekom budućem RX modelu, a mi jedino možemo da se nadamo da će do takvog projekta i doći.

Marumoto nije želeo da ide u detalje ni u vezi sa novim krosoverom, koji treba da se proizvodi u novoj fabrici vrednoj 1,6 milijardi dolara, koju Mazda gradi u Alabami zajedno s Toyotom. „CX-tajna“ se razvija za američko tržište, a po direktoru, radi se o „uzbudljivom proizvodu“.

AutoRepublika

 

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada sam bio baš malo dete, delovalo mi je kao san to što se kod (tadašnje) mazde RX-7 nije menjalo motorno ulje, već se samo dosipalo. A onda sam „postao ekolog“ …