1. Home
  2. Vesti
  3. Još nije pušten iz zatvora a već uhapšen ponovo po novim optužbama
Još nije pušten iz zatvora a već uhapšen ponovo po novim optužbama
0

Još nije pušten iz zatvora a već uhapšen ponovo po novim optužbama

209
0
Podelite sa prijateljima:

Javno tužilaštvo u Japanu je po novoj optužbi ponovo uhapsilo Karlosa Gona tokom ovog jutra, a nove optužbe se odnose na prenos ličnih gubitaka na teret kompanije Nissan Motor Co Ltd. Iznos pronevere za koju je optužen Gon, po poslednjem delu, iznosi oko 16,6 miliona američkih dolara.

Na ovaj način, potpuno su isparile šanse da bivši predsednik Nissana bude pušten iz zatvora uz kauciju, kako bi se branio sa slobode, što je moglo da se dogodi tokom današnjeg dana. Ovakvu odluku je juče doneo sud u Tokiju. Pored toga, zaposleni u tužilaštvu su izvršili pretres Gonovog prebivališta u Tokiju, u potrazi za novim dokazima, preneli su lokalni mediji.

Ponovno hapšenje bivšeg lidera Alijanse znači da bi on, u skladu sa japanskim zakonima, mogao da bude zadržan u zatvoru još najmanje deset dana, nakon prošlomesečnog hapšenja zbog navodnih finansijskih malverzacija za koje je optužen.

Tužilaštvo u Tokiju je obavestilo javnost da se poslednja optužba odnosi na sumnju da je Gon tokom oktobra 2008. godine, lične gubitke preneo na teret Nissana, u pomenutom iznosu od 16,6 miliona američkih dolara. Gon je prema optužbama, svojim delovanjem Nissanu naneo štetu od ukupno 14,7 miliona dolara, u četiri navrata, u periodu između juna 2009. i marta 2012. godine.

Advokat optuženog, Motonari Ocuru nije bio dostupan za komentar, a i ranije je odbijao da komentariše slučaj Karlosa Gona, izuzev što je ranije naveo da optuženi odbacuje i ove optužbe, navodeći da je na osnovu saveta eksperata odustao od ideje da u prošlosti uradi nešto slično onome za šta je u najsvežijem obrtu optužen.

Sudbinu Karlosa Gona, za sada u potpunosti deli i njegov bivši zamenik Greg Keli kome je juče, takođe sud odbio da produži pritvor a što ga je istinski obradovalo.

“Ovako kako sada stoje stvari, za mene je apsolutno neprihvatljivo,” rekao je Keli nakon što je čuo jučerašnju odluku suda. “Želim da se čuje i moja reč i hoću da sačuvam svoju čast na sudu.”

Maksimalna kazna za oba dela za koja je dvojac optužen iznosi do maksimalno deset godina zatvora uz novčanu kaznu u visini od 10 miliona jena.

Japanski pravosudni sistem se nalazi pod budnim okom svetske javnosti nakon “slučaja Gon”, a svetski pravni eksperti naročito kritikuju mogućnost da osumnjičeni budu (pre)dugo zadržavani u pritvoru, uz dugotrajne seanse ispitivanja koje mogu potrajati do osam časova dnevno, bez prisustva advokata optuženih.

Portparoli Nissana i Renaulta su odbili da komentarišu ponovno hapšenje Gona.

AutoRepublika

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments