1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Melkus RS1000 – Ferrari istočne Evrope (Video)
Zanimljivost dana: Melkus RS1000 – Ferrari istočne Evrope (Video)

Zanimljivost dana: Melkus RS1000 – Ferrari istočne Evrope (Video)

691
2
Podelite sa prijateljima:

U vreme komunizma istočna Evropa se nije mogla pohvaliti velikim brojem automobila koji su bili više od običnog prevoznog sredstva. Luksuzne limuzine su bile rezervisane za političare, sportskih automobila gotovo i nije bilo sa izuzetkom par kupea iz Škode, a većina naroda se morala zadovoljiti Ladom, Trabantom i sličnim proizvodima. A onda je debitovao Melkus RS1000 i promenio standarde … barem sa dizajnerske strane.

Hajnc Melkus je stekao ime u Formula 3 i Formula Junior šampionatu, a krajem 1960-ih godine je odlučio da razvije sopstveni automobil. Na 20-godišnjicu Istočne Nemačke, 1968. godine Hajnc je objavio plan o proizvodnji sportskog automobila pod sopstvenim imenom i RS (Rennsportwagen) oznakom.

Dok su kompanije u Zapadnoj Nemačkoj mogle da proizvode šta žele, u komunističkim državama je vladao zakon planske ekonomije i niko nije video sportski proizvod kao potrebu. Ali Hajnc je iskoristio svoj uticaj profesionalnog vozača i nekako uspeo da dobije dozvolu.

Ceo Melkus RS1000 je razvijan oko Wartburga 353, ali je zatim svaki deo modifikovan. Cela baza je pozajmljena sa modela 353, kao i njegov dvotaktni motor zapremine 992 kubika. Dok je spomenuti agregat razvijao 50 konjskih snaga u Wartburgru, u slučaju RS1000 snaga je porasla na 68 „grla“ zahvaljujući većem karburatoru sa Barkas komercijalnog vana, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Za svoje doba, RS1000 je pružao solidne performance sa ubrzanjem do 100 km/h za 12 sekundi i maksimalnom brzinom od 165 km/h. Trkački modeli su bili još moćniji (118 konjskih snaga) i mogli su da dostignu čak 210 km/h.

Sa dizajnerske strane, Melkus je kopirao popularni Ferrari 250 GTO, posebno u prednjem delu. Cela školjka je razvijena od fibreglasa što je davalo ovom automobilu težinu od svega 750 kilograma ili za čak 200 kilograma manje nego Wartburg. RS1000 je imao jednu veliku manu, a to je što ukupna težina vozača sa prtljagom nije smela preći 200 kilograma.

Da bi postali vlasnik Melkusa bilo je potrebno imati trkačku vozačku dozvolu čime je ovaj automobil jedan od pravih i retkih Rennsportwagen automobila. Njega nije prodavao ni sam Melkus već nemački Automoto savez, a na isporuku se čekalo dve godine.

Tu je zatim bio i problem sa cenom od oko 30.000 maraka ili tri puta više nego tipični Trabant 601. RS1000 nije imao ni ABS ili vazdušne jastuke, a kočenje pri brzini od 100 km/h je zahtevalo neverovatnih 57 metara. Proizvodnja će trajati od 1969. do 1979. godine i u tom periodu, samo 101 primerak Melkusa RS1000 će pronaći kupce.

Na Salonu automobila u Frankfurtu 2009. godine, unuk osnivača kompanije je predstavio moderni RS1000 sa Toyotinim 1,8-litarskim turbo motorom, a proizvodnja je limitirana na 25 jedinica. Tri godine kasnije firma je bankrotirala.

Savetujemo vam da obavezno pogledate video klip, posebno zbog zvučnog efekta.

Zoran Tomasović

 

(691)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Takozvani „vartburdžini“…

Zoca

Svaka cast i cesima i tadasnjim „istocnim“ nemcima koji iza gvozdene zavese potpuno ograniceni resursima ,svim i svacim ,rade na inzinjeringu vozila.Dok je Jugoslavija ,Rumunija I Rusija pa i Poljska ipak prepisivala od zapada.