1. Home
  2. Vesti
  3. Nastavlja se pad prodaje novih automobila u Evropi
Nastavlja se pad prodaje novih automobila u Evropi
0

Nastavlja se pad prodaje novih automobila u Evropi

600
0
Podelite sa prijateljima:

Pad prodaje novih automobila na Starom kontinentu nastavio se i u novembru. 

Poprilično loš rezultat koji je 8,1% manji u odnosu na isti period prošle godine rezultat je pre svega primene WLTP-a, nesigurnosti povodom izlaska Velike Britanije iz EU, kao i protesta u Francuskoj povodom taksi na gorivo. Proteklog meseca registrovano je 1,16 miliona novih automobila u zemljama članicama EFTA.

Marke sa najvećim padom prodaje stižu iz Volkswagen grupacije. Porsche je zabeležio pad od neverovatnih 67%, a Audi 41%. Volkswagen je „u minusu“ 3,8%, dok su Škoda i Seat za 0,5% prodali više vozila nego u novembru 2017. godine.

I PSA grupa je zabeležila kumulativan pad prodaje. Peugeot je pronašao 6,4% manje kupaca, Opel 8,1%, a Citroen 1,6%. Prodaja Renaulta takođe je u ozbiljnom padu s obzirom na to da su isporučili 16% manje vozila nego lane, ali je Dacia uspela da poveća obim prodaje za čak 14%.

FCA je takođe u minusu za 8%, a izuzetan pad prodaje beleži Alfa Romeo od 47%. Sam Fiat je prodao 11% manje vozila nego prošle godine, ali je Jeep uspeo da stigne do 29% više kupaca nego što je to bio slučaj u novembru 2017.

Ova godina je veoma teška za Ford u Evropi. Proteklog meseca ostvarili su pad prodaje od 8,4%.

Ni azijskim markama nije bilo sjajno u novembru. Pad prodaje beleže Nissan (28%), Honda (14%), Hyundai (5,3%) i Kia (1%). Veću prodaju ostvarila je samo Toyota (3,5%).

Kada je reč o premijum markama, najveći gubitnik je Land Rover koji je prodao 9,4% manje vozila nego lane. Manji obim prodaje ostvario je i BMW za 2,4%. S druge strane, Jaguar je zabeležio rast prodaje od 46%, a isto važi i za Volvo (12%) kao i Mercedes (4,2%).

Ako i decembar bude bio loš za tržište novih automobila u Evropi, ova godina bi mogla se okončati sa manjim brojem prodatih automobila nego što je to bio slučaj prošle godine. Ako se pad prodaje nastavi i ovog meseca i bude iznosio više od 8% tekuća godina će definitivno biti lošija od pređašnje. Kako broj kupljenih novih automobila ove godine ne bi bio manji od onog zabeleženog 2017-e, proizvođači istih moraće da pronađu najmanje 1,05 miliona kupaca u decembru.

 

 

(600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments