1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Politički vrh Nemačke upozorava čelnike automobilske industrije pred sastanak u Beloj kući
Politički vrh Nemačke upozorava čelnike automobilske industrije pred sastanak u Beloj kući
0

Politički vrh Nemačke upozorava čelnike automobilske industrije pred sastanak u Beloj kući

181
0
Podelite sa prijateljima:

Najviše pozicionirani saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel je upozorio proizvođače automobila koji se spremaju za sastanak sa političkim rukovodstvom Sjedinjenih Američkih Država, da ne podrivaju napore Evropske unije koja je trenutno u procesu pregovara sa američkom strano u pogledu uspostavljanja uslova koji bi doveli do izbegavanja početka trgovinskog rata između dva ekonomska diva.

Reuters je izvestio da je Anegret Kramp-Karenbauer, inače vodeći u trci za naslednika Angele Merkel na čelu Hrišćansko demokratske unije (CDU), izjavio da je zabrinut zbog planova vrhovnog rukovodstva Volkswagena, BMW-a i Daimlera da se sastanu u Beloj kući sa najviše pozicioniranim američkim političarima, kako bi diskutovali o carinskim uslovima na relaciji Amerika – EU.

„U prošlosti se pokazalo da je jedina šansa da se izbegnu drakonske carinske stope, uspostavljanje jasnog i čvrstog stava, Evropske unije, na primer,“ rekla je ona novinarima Reutersa. „Znajući to, čovek mora da vodi računa da ne podriva naše napore i jedinstvenu poziciju koji imamo u bilateralnim pregovorima sa Amerikancima.“

Predsednik Donald Tramp je prozvao nemačke proizvođače automobila zbog trgovinskih pravila koje on lično doživljava veoma nepoštenim. Tramp već mesecima preti da će uvesti znatno više carinske stope na vozila koja se sklapaju na teritoriji Evropske unije, a koja se kasnije kao takva uvoze na tržište države kojom predsedava u svom prvom mandatu. Ukoliko do toga zaista i dođe, ceo poslovni model prodaje evropskih automobila u Americi, pao bi u vodu.

Nemačka kancelerka je u petak izjavila da je svesna o postojanju poziva i ideje da se čelnici vodećih lokalnih proizvođača automobila sastanu sa američkim zvaničnicima, i naglasila je da je Evropska komisija nadležna za vođenje pregovora sa američkom administracijom o trgovinskim uslovima i carinskim stopama.

Izvršni rukovodioci nemačke automobilske industrije se nalaze u završnoj fazi priprema za saastanak sa američkim ambasadorom u Nemačkoj, Ričardom Grenelom.

Rukovodioci germanskih proizvođača koji vode američke divizije evropskih kompanija su izjavili da je preliminarni plan predvideo da sastanak bude održan u utorak. Sastanku bi trebalo da prisustvuje šef Volkswagen grupe Herbert Dis, šef Daimlera Diter Ceče i rukovodilac odeljenja za proizvodnju kompanije BMW, Oliver Zipse.

Kako navode izvori bliski ovoj temi, plan izvršnih rukovodilaca nemačkih kompanija predviđa izjašnjenje da oni nisu osobe koje bi bile nadležne za vođenje trgovinskih pregovora u ime Evropske unije.

Američki predstavnik za trgovinska pitanja Robert Lajticer i trgovinski sekretar Vilbur Ros u lica koja bi trebalo da prisustvuju sastanku, iako se zvanična potvrda za ovu najavu još uvek očekuje.

Tramp se za sada uzdržao od podizanja stopa carina na evropske automobile, ali frustracije američkih zvaničnika su sve jače, posebno imajući u vidu spori napredak pregovora na relaciji Amerika – Evropska unija.

Grenel je nedavno na jednom skupu u Nemačkoj, izrazio optimizam u pogledu mogućnosti iznalaženja zadovoljavajućeg rešenja u trgovinskim odnosima.

„Da, istina je. Pokušavamo da rešimo trgovinski problem sa automobilima,“ rekao je Grenel. „Gajim visoka očekivanja i pun sam nade da ćemo prevazići neugodnost,“ dodao je on. U samom početku ove priče, ostalo je nejasno da li će Grenel uopšte prisustvovati sastanku.

Da podsetimo da američke vlasti obračunavaju carinske stope na vozila koja se uvoze a imaju zemlju porekla sa teritorije Evropske unije, u iznosu od 2,5%. U suprotnom smeru, carinska stopa iznosi 10%.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments