1. Home
  2. Zelene strane
  3. I Španci bi da zabrane automobile koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem
I Španci bi da zabrane automobile koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem
0

I Španci bi da zabrane automobile koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem

164
0
Podelite sa prijateljima:

Vlada u Madridu priprema predlog zakona parlamentu koji bi trebalo da uvede zabranu korišćenja automobila sa SUS agregatom na tlu ove zemlje od 2040. godine. 

Ukoliko ovaj predlog parlament prihvati Španija će se pridružiti čitavom nizu zemalja u Evropi koje planiraju sličan potez. Premijer ove zemlje, Pedro Sančez, navodi da je predlog samo deo plana povodom ublažavanja posledica klimatskih promena. On navodi da je jedan od najvećih problema saobraćaj odnosno transport, kao i da je plan da od 2040. godine u ovom pirinejskoj zemlji bude zabranjena prodaja vozila koje direktno emituju ugljen-dioksid prilikom korišćenja.

Velika Britanija i Francuska već su usvojile sličnu zabranu takođe za 2040. godinu, a ukoliko se ovome priključe i druge vodeće zemlje EU, pre svega Nemačka, izvršiće se veliki pritisak na naftnu industriju na globalnom nivou.

Deo javnosti, ali i parlamenta Britanije čak je predlagao pomeranje pomenutog roka za 2032. godinu, ali je ovaj predlog odbačen, pre svega zarad očuvanja domaće automobilske industrije.

Cilj zvaničnog Madrida je da smanji emisiju štetnih gasova na nivo za 20% manji od onog koji je izmeren u toj državi 1990. godine. Rok predviđen za ovo smanjenje ističe 2030. godine. Plan EU je da na teritoriji cele unije dođe do smanjenja emisije štetnih gasova za čak 40% do 2030. godine.

 

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments