1. Home
  2. Vesti
  3. AR detektiv: Grand Motors objavio cene za novi Focus
AR detektiv: Grand Motors objavio cene za novi Focus
18

AR detektiv: Grand Motors objavio cene za novi Focus

1.05K
18
Podelite sa prijateljima:

Da li je to evro u međuvremenu gadno devalvirao, a da nam to niko nije rekao? Da li su nove ekološke norme i novi motori možda doneli ovo sumanuto poskupljenje? Ili smo mi možda samo ostali „levo“ tržište sa kojim svako može da radi šta hoće? Hajde da vidimo…

Primera radi, Focus karavan u vrhunskom Titanium Business paketu sa 2,0-litarskim dizelom od 150 ks i šestostepenim manuelnim menjačem košta 25.690 evra, dok je prethodnik, iste snage i sa istim menjačem, u vrhunskom Titanium X izdanju (po prethodnom cenovniku), koštao 22.785 evra.

Sada prelaz sa TDCI 120 na TDCI 150, sa sve šestostepenim „manuelcem“, košta 3.100 evra u Titanium Businessu (u nekim paketima i malo više), dok je ranije isti korak bio samo oko 1.550 evra (primer – Titanium karavan).

Sada prelaz sa EcoBoost 125 (1,0 sa tri cilindra) na 150 (1,5 sa tri cilindra) košta oko 1.100 evra (na primer kod Trend Edition Business paketa), dok je ranije bio samo 300 evra (sa 1,0  sa tri na 1,5 sa četiri cilindra – primer: Business karavan).

Nekada je razlika između 1,0 sa 100 ks i petostepenim manuelnim menjačem na 1,0 sa 125 ks i šestostepenim manuelnim menjačem bila 720 evra (primer: paket Trend, HB), dok sada prelazak sa 100 na 125 ks (oba sa šestostepenim manuelnim menjačem) košta 900 evra (Trend, HB).

Za očekivati je bilo da bar AEB bude deo serijske opreme u svim paketima a on je opcija čak i kod najskupljeg modela, kojij košta 28.890 evra (ST Line Business, Karavan, 2.0 TDCI 150, osmostepeni automatski menjač), s tim da je cena opcije kod svih paketa zaista simbolična – 360 evra, i deo je šireg bezbednosnog paketa.

Evo ga prethodni cenovnik

Primera radi, u Sloveniji, čak i bazni Focus ima serijski AEB

Ono što smo odmah uočili je da  sada 1.0 EcoBoost sa 100 ks dolazi uz šestostepeni manuelni menjač, dok je ranije kod Focusa bio uparen sa petostepenom jedinicom (C-Max sa 100 ks je dolazio sa šestostepenim manuelnim menjačem).

AutoRepublika

 

(1046)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

I šta sada sa dežurnim pljuvačima škode? Oktavia premium serijski ima AEB. A ni deset hiljada skuplji novi focus nema.

Mad Max

Rajko, ne znam baš šta je to AEB, ali znam da je za škodu luksuz više od 4 zračna jastuka, kao i bilo kakva dodatna oprema. A enterijer navodi na samoubistvo.
Skoda treba prvo da reši da joj ne gore razne žute lampice, kao za pritisak u gumama, ček engine, i sl…..

Rajko

Ne čudi da ne znaš za AEB jer većina novih vozila u toj klasi to u Srbiji nema. Ima škoda, hyundai, VW i ostali odgovorni brendovi. Drugi ne. A da bi ta četiri jastuka pomogla nesrećnicima koji su u nedavnoj nezgodi na niškom auto putu bili bukvalno spljošteni u sendvič? Ne bi. Ali bi im pomogao adaptivni tempomat oktavie jer ne bi ni udarili u zaustavljena kola ispred njih koja nisu ni mogli da vide zbog guste magle, pa bi iz tako neoštećenih kola možda i brzo pobegli na neko bezbedno mesto pre nego bi ih neko udario pozadi. Koji… Pročitaj više »

Mad Max

Slažem se, Skoda je „odgovorna“ kao i Dacija.
To su dva najodgovornija brenda u Evropi.
Uzgred, AEB jel radi samo napred ili i u rekvercu? Kod Dacije radi i u rikvercu….

Rajko

Ogromna je razlika ta dva brenda.Jedan dobija tehnologiju koja nije nanazadnija u tom trenutku samo ako je nosilac grupacije u stanju teške nužde. Drugi nekada biva čak i promoter najnaprednijih tehnoloških rešenja unutar grupacije ili ima i opremu koja ne može ni da se zamisli u prvoj grupaciji.

Mad Max

Jeste, eto recimo Škoda dobija otpad iz dizajn biroa VW. Došli su dotle da moraju da ukinu rapid od sramote.
Dok istovremeno Dacija ima najsavremeniji motor od Mercedesa i za razliku od Skode ima više motora koji su prosli WLTP.
Opet Škoda je odlična za državne tendere, dobro ide muvačina i podmazivanje sa njom.

Dušan

Teoretski da, malo je drugačije u praksi. Džaba ako šleper iza nema to isto.
I šta veliš… Octavia premium?! Skidam kapu.

Rajko

Ginu i vozači kamiona,zar ne? Velika masa nije garant preživljavanja? Nije argument.

Dušan

Ne razumeš. Šleper kad udara, on presuje bar tri automobila ispred.

Rajko

A voz kada udara na pružnom prelazu, on presuje i deset kamiona! A voz nema AEB. Pa onda ne treba ni kamionu? Ni automobilu na kraju tog lanca presovanja?

Dušan

Ne znam šta bih ti odgovorio.

Rajko

Da bi tenk zgazio voz?

Mad Max

Čoveku sa Skodom se na mačku upalio AEB, pa ga odzada sastavio šleper. Taj AEB na Skodilacima radi preko senzora za parkiranje, skroz nula…. Ne razlikuje mačku od prepreke. Zato ga i guraju, da istroše zalihe i zanove novi tip za VW

Rajko

AEB radi preko parking senzora? Gde to??
„AEB systems use camera, lidar or radar sensors to monitor their environment and detect potential
threats. Complex algorithms analyse sensor data to identify collision partners and in conjunction
with vehicle motion data determine their relative position, speed and hence collision threat“

Mad Max

Kod Skoilaka…… kao i senzori pritiska u gumama što rade preko ESP-a. Tu su skroz pobrkani lončići, a vozači pate. Stradaju od mačke na putu…. Sve je to u skladu sa dizelgejtom, jako snažno, „nemački“ a prevarantski.
Doista, Fobija ima i sa kurblama i ringlama. Platiš alu točkove a dobiješ ratkapne. Čak je gora od Dacije.

Rajko

Adaptivni tempomat škode funkcioniše do brzina od 210 km/h preko prednjih parking senzora??? Šta sve čovek ovde može da pročita,kako maliociozne tvrdnje o naprednom nemačkom inženjeringu.
A čelične felne sa izgledom aluminijumskih ne postoje u VW grupi.Kod dačije,renoa,opela,da.

Mad Max

Toliko su napredni, da više ni valjan motor nemaju da ugrade u auto.
SKODA – sto kudite dobar auto!

moron

Komentar jednog mog dobrog prijatelja na ovu temu je bio da je pogrešno porediti cene prethodnog modela ( u periodu zalaska karijere ) sa cenama novog modela. Načelno možda i jeste u pravu.
Opet, da li je normalno da novi focus karavan TDCI 150 M6 Titanium košta skoro „u dinar“ koliko i Mondeo karavan TDCI 150 M6 Titanium?
Meni to nije normalno.