1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rang lista velikoserijskih marki u kategoriji lojalnosti kupaca – Australija
Rang lista velikoserijskih marki u kategoriji lojalnosti kupaca – Australija

Rang lista velikoserijskih marki u kategoriji lojalnosti kupaca – Australija

796
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je obnovio svoj ugled na australijskom tržištu nakon poznatog skandala sa dizelom i ponovo je postao marka kojoj su kupci velikoserijskih automobila najlojalniji, zaključak je izveštaja koji je pripremila kuća Roy Morgan, a koji nosi naziv Automotive Currency Report.

“Na osnovu studije koju smo sproveli, kao istraživačka kompanija, a koje je zasnovano na oko hiljadu intervjua obavljenih svakog vikenda, možemo da zaključimo da poslednji podaci iz juna, ukazuju na to da se 61,5% ispitanika koji su se predstavili vozačima vozila iz game VW-a, izjasnilo da će ponovo kupiti vozilo iste  marke u naredne četiri godine.”

Ovakav rezultat je lansirao Volkswagen na sam vrh tabele koja prikazuje marke sa najlojalnijim kupcima, ispret Toyote (59,6%), Mazde (57,6%), Subarua (54,4%), Honde (50,9%) i Hyundaija (47,7%).

Poslednji put kada se desilo da nemačka marka bude lider na ovom polju, bilo je u septembru 2015. godine. U tom trenutku, čak dve trećine ispitanika se deklarisalo kao ponovni kupac vozila sa oznakama VW na poklopcu motora.

Ali, u roku od samo par meseci taj procenat je pao na ispod 50, zbog poznatih okolnosti koje su dovele do toga da je zaista puno vremena trebalo da se liderska pozicija povrati.

Analzirajući cifre koje su dostupne za prethodni petogodišnji period, direktor komunikacija kompanije Roy Morgan, Norman Moris je izjavio za GoAuto da je Volkswagen postepeno gradio svoju poziciju kako bi dospeo na vodeću poziciju u septembru 2015., pre nego što je skandal isplivao u javnost.

Tada su neposredno iza Volkswagena, drugo i treće mesto zauzeli Subaru i Toyota sa rezultatom od 58,1 dok je Mazda bila na četvrtoj poziciji sa 54,4%. Hyundai i Honda su tada okupirale peto i šesto mesto: 45,9 i 44%.

Moris je naveo da je VW zabeležio posebno dobre rezultate u drugom kvartalu ove godine, što je i dovelo do povrata trona. Od tada, predstavljanje novih modela, napredak tehnologije i maloprodajne ponude koju su obuhvatale i privremeno uvođenje petogodišnjeg garantnog perioda, doprineli su napretku marke i omogućili snažnu poziciju za očuvanje liderskog mesta. Ipak, Moris primećuje da je veoma mala razlika koja deli nemačku marku od Toyote, Mazde i Subarua.

Navedene tri japanske marke su dugo vremena provele na vodećim pozicijama. Na primer, 2010. godine Subaru, Toyota, Mazda i VW su zabeležili sledeće rezultate: 63,1%; 58,9%; 57,5% i 56,5%.

Govoreći o još nekim trendovima koji su karakteristični za tržište Australije, Moris je naveo da rezultati ukazuju da 20,6% ispitanika koji su izrazili želju za kupovinom novog automobila u narednih dvanaet  meseci, svoju potragu sužava na malo vozilo (uključujući i segment krosovera), dok je njih 7,7% izjavilo da razmatra nabavku vozila srednje veličine. Samo 3,6% učesnika istraživanja je najavilo kupovinu velikog automobila.

Što se tiče krosovera, primerci SUV-a srednje veličine su najprimamljiviji kupcima. Ukupno 16,6% ispitanika se opredelilo za kupovinu iz ove kategorije, dok je njih 13,3% u potrazi za velikim krosoverom.

(796)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesklub.rs

Ti kupci sto unapred bez testova voznje znaju sta ce kupiti nisu bas nesto bitan izvor informacija… vw je objektivno pravi primer za prosecnog proizvodjaca u svemu(osim dizajna koji je nepostojeci, dakle tu su najgori sigurno), sve ostalo dal pozitivno ili negativno je vec subjektivan deo. I one pricu ukusi su razliciti su smesne, valjda postoji i neukus 🙂

J4ZZ3R

Pratim par australijskih auto medija i neverovatna mi je njihova ljubav prema HYUNADIju?!

Vole i Mazdu, e tu ih vec razumem 🙂