1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Jaguar postati isključivo brend za električne automobile?
Da li će Jaguar postati isključivo brend za električne automobile?
0

Da li će Jaguar postati isključivo brend za električne automobile?

150
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo JLR-a razmatra mogućnost da britanska marka potpuno okrene leđa SUS agregatima. 

Prema još uvek nezvaničnim informacijama do kojih je došao Autocar, planeri proizvoda iz JLR-a predložili su strategiju koja uključuje potpuni prelazak Jaguara u električne „vode“.

Jaguar je već ozbiljno zašao u sferu električnih automobila. U naredne dve godine pojaviće se i eletrična varijanta sedana XJ koja bi trebalo da se postavi naspram Porscheovog Taycana ali i Teslinog Modela S.

Prema izloženom planu, modeli XE i XF dolaze do kraja svoje karijere 2023. godine i oba bi mogla biti zamenjena jednim vozilom – električnim krosoverom. Nova generacija I-Pacea planirana je za 2025. godinu, kada će sadašnji F-Pace i E-Pace otići u penziju. Do 2026. godine Jaguar bi trebalo da u ponudi ima većinski električne automobile, s tim da će perjanica kompanije, model J-Pace preživeti do 2027. ili 2028. godine.

Rane procene kažu da bi portfolio od četiri ili pet e-mobila mogao doneti godišnju prodaju od oko 300.000 primeraka, dok je projektovana cifra za ovogodišnji plasman vozila oko 175.000.

Navedeni plan predviđa da fabrika u Kasl Bromviču postane rodno mesto svih električnih Jaguara, kao i da bi svi modeli ove marke bili postavljeni na MLA platformu. Kao podrška ovakvoj strategiji navodi se odlična recepcija modela I-Pace među kupcima, ali i u stručnim krugovima. Pored toga, Jaguar se takmiči u Formuli E, odakle crpi veliko znanje kada su u pitanju baterije i elektromotori.

Autocar navodi nekoliko razloga zbog kojih je veoma moguće da će predloženi plan biti usvojen. Pre svega, Jaguar trenutno doživljava veliki pad prodaje, pogotovo u segmentu sedana koji su velika glavobolja za čelnike ove kompanije. Dalje, britanska marka je pod pritiskom patrona, indijske Tate, da što pre podigne broj prodatih automobila na godišnjem nivou. Uz sve to, prelaskom Jaguara na isključivo električne automobile otvorila bi se mogućnost da Land Rover zadrži upotrebu blagog hibrida kao ključne tehnologije za tu kompaniju.

Zvaničnici JLR-a još uvek nisu davali nikakve zvanične izjave povodom izložene strategije za Jaguar.

 

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments