1. Home
  2. Glas Republike
  3. Koji modeli će poskupeti ukoliko Evropa i Amerika ne postignu dogovor?
Koji modeli će poskupeti ukoliko Evropa i Amerika ne postignu dogovor?
0

Koji modeli će poskupeti ukoliko Evropa i Amerika ne postignu dogovor?

826
0
Podelite sa prijateljima:

Svedočimo periodu u kojem su tenzije među najistaknutijim akterima globalne ekonomske scene sve izraženije. Svetska trgovinska ravnoteža je narušena, i čini se trajno poremećena, nezadovoljstvom američke administracije uslovima u kojima se odigrava razmena dobara i usluga među državama.

Iako je teško verovati da točak isotrije može da se vrati unazad, donoseći nam ponovo eru protekcionističke ekonomske politike, na kratak rok su posledice moguće. Ne bilo kakve posledice, već tektonski poremećaji nastali usled prekida lanaca snabdevanja samih proizvođača automobila, kao i njihovih dobavljača za komponente.

Kao što smo i ranije pisali, ciklus proizvodnje automobila je veoma složen u svakom smislu. Za potrebe ovog razmatranja, ograničićemo se na teritorijalnu (dis)lociranost svih onih koji svojim proizvodom (uslugom manje bitno) saučestvuju u stvaranju putničkih vozila. Sasvim je uobičajen slučaj, uprkos jasno izraženoj težnji proizvođača za lokalizacijom, da pojedine komponente bivaju dopremane sa drugih kontinenata na lokaciju fabrike za montažu.

Ne moramo da idemo dalje od svima nama poznatog Fiata 500L, čije se vitalne komponente (pogonske grupe i transmisija) dopremaju sa one strane Jadrana, da bi se potom vratile u zemlju matične marke odakle se reeksportuju na treća tržišta. Na stranu to što je stepen lokalizacije proizvodnje u Srbiji, kao što vidimo na očajnom nivou, zamislite kakav bi uticaj napravile eventualne trgovinske, carinske barijere na relaciji Italija – Srbija.

Samo desetak do dvadeset procenata carine, ukoliko bi bile uvedene, dovele bi do potpunog ekonomskog obesmišljavanja kragujevačkih pogona, koji je ionako pod udarom konstantnih kritika u smislu isplativosti za srpsku stranu.

Po ovom pitanju, na sličan način funkcioniše i BMW grupa, sa proizvodnom paletom krosovera koji silaze sa traka fabrike u Spartanburgu. Sve do jedne pogonske grupe se uvoze u SAD iz Nemačke, da bi se potom odatle, instalirane u blještave primerke X serije, vraćali nazad u Evropu, ali i otpremali na druge kontinente.

Ipak, postoji jedna ogromna razlika između primera sa markom Fiat i onog sa markom BMW.

U ekonomskim odnosima Italije i Srbije vlada popriličan stepen uzajamnog razumevanja i ne postoje nagoveštaji da će nešto, daleko bilo, narušiti tu harmoniju. Potpuno je druga priča iza trgovinskih, a nažalost i brojnih drugih, relacija između Amerike i Evropske unije, a onda i Kine i Amerike i Kine i Evrope.

S obzirom na to da se najistaknutije političke ličnosti Evropske unije zalažu za svet bez carinskih barijera, nema straha od trgovinskog rata između Kine i EU. Međutim, pored proizvođača koji su prinuđeni da razmatraju varijante koje se tiču pregrupisavanja pogona i proizvodnih gama, kupci se mogu suočiti sa neplaniranim poskupljenjem modela za koje su, iz ovog ili onog razloga vezani.

Stoga smo rešili da vam predstavimo listu marki i konkretnih modela, čije bi cene mogle da bude više, kao posledica sve izvesnije carinske odmazde na liniji Amerika – Evropa.

Pored pomenutog BMW-a, koji svoje modele: X3, X4, X5, X6 a uskoro i X7 proizvodi u Južnoj Karolini, tu je i Daimler da pojača krosover listu svojim kandidatima: Mercedes-Benz GLE i Mercedes-Benz GLS, koji napuštaju trake pogona u saveznoj državi Alabama. Činjenica da se deo proizvodnje ovih krosovera odigrava, ili će se uskoro odigravati na teritoriji Narodne Republike Kine i Ruske Federacije, ne menja stvari ni najmanje, jer su tamošnja postrojenja prilagođena potrebama isključivo lokalnih tržišta.

Što se ljubitelja luksuznih limuzina tiče, nedavno predstavljeni model izvanrednog dizajna, Volvo S60 se proizvodi, takođe u Južnoj Karolini, a odatle će se izvoziti na ostala tržišta. Sigurno je da inicijalno objavljene okvirne prodajne cene sedana D kategorije, neće moći da tolerišu eventualno viša carinska opterećenja.

Od sportskih automobila, tu je kultni Ford Mustang koji se proizvodi u saveznoj državi Mičigen. Njegova publika u regionu je mala, ali odabrana i verna marki i konkretnom modelu.

Jeep Cheeroke se proizvodi u saveznim državama Ohajo i Ilinois, ali i u Kini, tako da FCA ima ovde dozu fleksibilnosti u pogledu odluke o tome čijih ruku delo, kineskih ili američkih, će uvoziti u Evropu. Slična priča je i sa Grand Cheerokijem koji se proizvodi u Detroitu, Venecueli i Kairu. Jeep Wrangler se sklapa jedino u fabrici u saveznoj državi Ohajo.

Sigurni smo da se niko u našoj regiji neće naći zabrinutim zbog činjenice da se svi modeli Tesle proizvode u Americi, odnosno Kaliforniji, a odatle izvoze na globalno tržište.

Kada sagledamo listu modela sa američkim poreklom koji dospevaju na evropsko tržište, potpuno je jasno zašto Amerikancima nije odgovarao predlog Evropske unije o obostranom ukidanju carina na putničke automobile, jer je lista vozila koja se sklapaju na tlu Starog kontinenta a završavaju u prodajnim salonim preko okeana daleko obimnija.

Bilo kako bilo, iako se u trgovinskom ratu ne prebrojavaju smrtno stradali i ranjeni, ipak to jeste rat, a u ratu, svi su na gubitku.

Zvezdan Božinović

(826)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments