1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Lamborghini Countach dobio ime – priča iz prve ruke
Zanimljivost dana: Kako je Lamborghini Countach dobio ime – priča iz prve ruke
1

Zanimljivost dana: Kako je Lamborghini Countach dobio ime – priča iz prve ruke

1.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Informacija dolazi direktno od tvorca ovog automobila.

Opšte je poznato da Lamborghini nazive svojih modela preuzima od imena bikova koji su učestvovali u borbama u arenama, često onih koji su usmrtili svoje mučitelje. To ne čudi, jer je Ferućio Lamborgini bio bik u horoskopu.

Sve je počelo s Miurom, borbenim bikom odgajenim na Miura ranču, kojeg je posedovao Dod Eduardo Miura, Ferućiov prijatelj. Gallardo je naziv pet pasmina koje je koristio Don Eduardo. S druge strane, Islero je dobio naziv po jednom Miura biku koji je ubio matadorsku zvezdu, Manoletea, 1947. Murcielago je verovatno najlegendarniji, jer je preživeo 28 udaraca mačem u borbi 1879.

Međutim, postoji jedan model koji je prekinuo tradiciju. Naravno, reč je o Countachu. Evo priče o ovom modelu iz prve ruke, direktno od dizajnera Marćela Gandinija.

„Kada bismo kreirali automobile u izložbene svrhe, radili smo noću i obično smo bili umorni, tako da smo zbijali šale da bismo održali moral na visokom nivou. Tu je bio i jedan asistent koji je radio s nama. Pravio je brave. Bio je visok dva metra i imao je ogromne šake. On je radio sve sitne poslove. Govorio je gotovo isključivo pijemontski, čak i nije govorio italijanski. Pijemontski je dosta drugačiji od italijanskog i zvuči kao francuski. Jedna od njegovih najčešćih uzrečica je bila ’countach’, što u bukvalnom prevodu znači bolest, zaraza, a on ju je koristio da bi izrazio oduševljenje, čak i divljenje. Imao je taj običaj. Kada smo radili noću, u držanju morala na visokom nivou nam je pomagao njegov borbeni duh, tako da sam rekao da bismo mogli da automobilu damo ime ’Countach’, više iz šale, bez neke ozbiljne namere. U blizini je bio Bob Volas, koji je sklapao mehaniku. Uvek smo pravili operativne automobile, tako da smo na štand mogli da uđemo uz pomoć sopstvenog pogona vozila, što je bilo sjajno.

I tako, iz šale sam upitao Boba Volasa kako to zvuči njegovom anglosaksonskom uhu. On je to izgovorio na svoj način, čudno. Upalilo je. Odmah smo počeli da radimo na bedžu i držali se tog čudnog imena. Međutim, možda je prava sugestija bila ideja jednog od mojih saradnika, mladog čoveka koji je rekao ’hajde da ga tako zovemo’. Tako je začeto ime. Ovo je jedina istinita priča koja stoji iza te reči.“

Kako to obično biva, realne priče nisu toliko „epske“ kao one izmišljene…

(1274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da su ga pravili Srbi inspiracija za ime dosla bi iz srpskog cetvrtog stupnja poredjenja (zvanicno ih ima samo tri): lep, lepsi, najlepsi, lep u p.m.!