1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ferrari poklonio pobedu Mercedesu
Ferrari poklonio pobedu Mercedesu
0

Ferrari poklonio pobedu Mercedesu

264
0
Podelite sa prijateljima:

Trka za VN Nemačke je opravdala očekivanja, bar što se obrta i uzbuđenja tiče. Dok su neki ostali razočarani, drugi su uzeli ono što ime je dato „na tacni“.

Luis Hamilton je startovao sa 14. pozicije, da bi na kraju prvi prešao ciljnu liniju. Na taj način je Britanac ponovo vodeći u generalnom plasmanu, što u najvećoj meri može da zahvali Sebastijanu Fetelu.

Nemac je startovao s pol pozicije, uspevši da zadrži vođstvo, da bi ga izgubio od Kimija Raikonena. Naime, Finac je imao raniji odlazak u boks i uspeo je da nadoknadi vreme.

Dvadeset krugova pre kraja, deo piste je bio „istuširan“ iznenadnim pljuskom, što je dovelo do toga da su neki vozači otišli u boks po intermedijum pneumatike. Ipak, vodeći su ostali na smešama za suvo, a profitirao je Hamilton na ultramekim gumama, značajno smanjivši razliku.

Trku je praktično (uz neke druge faktore) odlučio sam Sebastijan Fetel, kojem je Kimi Raikonen prepustio poziciju nakon timske naredbe. Nemac je uživao u lagodnom vođstvu od osam sekundi, da bi sve njegove nade za prvom pobedom u Hokenhajmu pale u vodu kada je bespotrebno skliznuo sa staze i završio u zaštitnom zidu u krivini 13.  Fetel je bio očigledno isfrustriran, udarajući pesnicama o volan.

Fetelovo izletanje je rezultiralo izlaskom bezbednosnog automobila, a u tim trenucima i Mercedes i Ferrari su se odlučili da vodećim vozačima promene gume. Raikonen i Botas su izašli na stazu na ultramekim pneumaticima, dok je Hamilton odlučio da ostane na pisti, na gumama koje su prošle 11 krugova. Verovatno šokirani Fetelovim izletanjem, u boksu Ferrarija su sa zakašnjenjem reagovali prilikom pozivanja Raikonena u boks, što ih je verovatno koštalo ako ne pobede, onda dodatnih poena svakako.

Sa svežijim pneumaticima, Botas koji se našao na drugom mestu je odmah napao Hamiltona. Bio je očigledno brži, ali je iz boksa stigla naredba da zadrži poziciju.

 

U tim trenucima je bilo jasno kako će se trka završiti. Hamilton sada ima 17 poena prednosti u odnosu na Fetela, kojeg je greška koštala pobede. Da li će to ostaviti traga na mentalnu snagu Nemca, ostaje nam da vidimo u sledećoj trci u Mađarskoj, jer bi gubitak ovih poena mogao skupo da košta Fetela u krajnjem zbiru.

Botas i Raikonen, Finci kojima su timovi zabranili da se bore za pobedu, zaokružili su podijum. Takođe, Mercedes je ponovo vodeći u konkurenciji konstruktora, sa osam poena ispred Ferrarija.

Maks Ferštapen se igrao sa prelaskom na intermedijum gume, ali nije ništa izgubio, niti dobio. Ostao je na četvrtom mestu. Njegov kolega iz Red Bulla, Danijel Rikijardo, morao je da odustane nakon otkazivanja motora.

Niko Hulkenberg je bio peti za Renault, ispred Romana Grožana iz Haasa (obojica su se kockali sa intermedijum gumama pre vraćanja na ultrameke).

Serhio Perez i Esteban Okon su doneli poene za Force Indiju sa sedmim, odnosno osmim mestom. Markus Erikson je bio deveti za Sauber, dok je osvajače poena kompletirao Brendon Hartli iz Toro Rossa.

Kevin Magusen je bio gubitnik u avanturi sa intermedijum gumama, dok se Karlos Sainc zbog kazne (preticanje za vreme bezbednosnog automobila) sa desetog preselio na dvanesto mesto.

Stofel Vandorn iz McLarena je bio 13., dok su poslednji u plasmanu bili Pjer Gasli iz Toro Rossa i Šarl Leklerk iz Saubera.

Fernando Alonso je još jednom odustao, pridruživši se vozačima Williamsa.

Na kraju, ono što je bacilo senku na ovu trku su timske naredbe, kao i izostanak kažnjavanja Luisa Hamiltona, koji se iz ulaza u „pit lejn“ vratio na stazu, presekavši čak i zelenu površinu. Da je bio u pitanju bilo koji drugi vozač na gridu, do kažnjavanja bi gotovo sigurno došlo. Definitivno je Veliku nagradu trebalo da dobije vozač iz Finske, uz svo poštovanje prema Hamiltonu i njegovoj fenomenalnoj vožnju na Hokenhajmringu. Da li je u pitanju Raikonen ili Botas, nije toliko ni bitno, jer na ovaj način se „ubija“ sportski duh i u ovako posrnuloj Formuli 1. Ovakva politika će da otera sve malobrojnije (istinske) ljubitelje „najbržeg cirkusa na svetu“, koji se pretvorio u korporativno nadmetanje, u kojem sportska etika znači vrlo malo, dok makijavelistički pristup sve više nadvladava.

Pavle Barta

VN Nemačke 2018. (Hokenhajmring):

1 Lewis Hamilton (Gbr) Mercedes 1hr 32mins 29.845 s

2 Valtteri Bottas (Fin) Mercedes 1:32:34.380

3 Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 1:32:36.577

4 Max Verstappen (Hol) Red Bull 1:32:37.499

5 Nico Hulkenberg (Ger) Renault 1:32:56.454

6 Romain Grosjean (Fra) Haas 1:32:58.716

7 Sergio Perez (Mex) Force India 1:33:00.401

8 Esteban Ocon (Fra) Force India 1:33:01.595

9 Marcus Ericsson (Swe) Sauber 1:33:02.207

10 Brendon Hartley (Nzl) Toro Rosso 1:33:04.042

11 Kevin Magnussen (Den) Haas 1:33:04.764

12 Carlos Sainz (Spa) Renault 1:33:12.914

13 Stoffel Vandoorne (Bel) McLaren 1:33:16.462

14 Pierre Gasly (Fra) Toro Rosso at 1 Lap

15 Charles Leclerc (Mon) Sauber at 1 Lap

16 Fernando Alonso (Spa) McLaren at 2 Laps

Odustali: 17 Lance Stroll (Can) Williams 53 kompletirana kruga, 18 Sebastian Vettel (Ger) Ferrari 51 kompletiran krug, 19 Sergey Sirotkin (Rus) Williams 51 kompletiran krug, 20 Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 27 kompletiranih krugova

Najbrži krug: Lewis Hamilton 1min 15.545 s 66. krug

Generalni plasman vozača:

1 Lewis Hamilton (Gbr) Mercedes GP 188 

2 Sebastian Vettel (Ger) Ferrari 171 

3 Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 131 

4 Valtteri Bottas (Fin) Mercedes GP 122

5 Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 106 

6 Max Verstappen (Hol) Red Bull 105

7 Nico Hulkenberg (Ger) Renault 52 

8 Fernando Alonso (Spa) McLaren 40 

9 Kevin Magnussen (Den) Haas 39

10 Sergio Perez (Mex) Force India 30 

11 Esteban Ocon (Fra) Force India 29 

12 Carlos Sainz (Spa) Renault 28 

13 Romain Grosjean (Fra) Haas 20

14 Pierre Gasly (Fra) Toro Rosso 18

15 Charles Leclerc (Mon) Sauber 13

16 Stoffel Vandoorne (Bel) McLaren 8 

17 Marcus Ericsson (Swe) Sauber 5

18 Lance Stroll (Can) Williams 4 

19 Brendon Hartley (Nzl) Toro Rosso 2

20 Sergey Sirotkin (Rus) Williams 0 

Generalni plasman konstruktora:

 1 Mercedes 310

2 Ferrari 302

3 Red Bull 211

4 Renault 80

5 Force India 59

6 Haas 59

7 McLaren 4

8 Toro Rosso 20

9 Sauber 18

10 Williams 4

 

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments