1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Rapid (2019.) napušta budžet filozofiju – konkurisaće Golfu
Škoda Rapid (2019.) napušta budžet filozofiju – konkurisaće Golfu
0

Škoda Rapid (2019.) napušta budžet filozofiju – konkurisaće Golfu

11.46K
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda planira da malo razdrma tržište porodičnih automobila, lansiranjem potpuno nove verzije modela Rapid Spaceback za 2019. godinu. Ovaj automobil će predstavljati alternativu za takmaca unutar game Octaviju, ali i Opel Astru i Ford Focus.

Aktuelni Rapid ne može da se pohvali dobrim prodajnim rezultatima, izuzev na matičnom tržištu. Nasuprot Rapidu, Octavia beleži odličnu prodaju, a verovatan razlog tome su nešto veći gabariti u odnosu na ostale predstavnike C segmenta, što je kupce dodatno odvraćalo od Rapida.

Sa novom generacijom Rapida, doći će i do izmene ekonomske strategije proizvodnje i ponude ovog modela. Kompanija napušta ideju da ovaj model predstavlja ponudu jeftinog hedžbeka, već će se kvalitetom materjala i stajlingom približiti kultnom, sestrinskom modelu VW Golf.

Sledeći Rapid se neće pojaviti u fastback verziji. Jedino će Spaceback dobiti naslednika, pa je verovatno da će taj model biti konvencionalnijeg izgleda. Ovakav pristup može da dovede i do toga da novitet ne krasi “stakleni” poklopac prtljažnika kao što je slučaj sa aktuelnim modelom. Vrlo je moguće da se naziv Spaceback čak i ne pojavi u imenu naslednika.

Sadašnje pokolenje Rapida počiva na modifikovanoj verziji PQ26 platforme, ali će naslednik preći na MQB A0, koja je dizajnirana unutar VW grupe, za vozila nižih segmenata. Koriste je i SEAT Ibiza i VW T-Roc, a biće upotrebljena i za buduću generaciju Fabije.

Škoda je obezbedila pravo korišćenja produžene verzije MQB A0 platforme, za budući Rapit kao i za krosover koji će nastati na osnovu koncepta Vision X, koji je nedavno predstavljen na Salonu automobila u Ženevi. Prema najavama, serijski model neće značajno odstupati od konceptnog rešenja, a proizvođač se dvoumi oko naziva noviteta. Biće jedan od ova dva: Amiq ili Anuq.

Međuosovinski razmak koncepta Vision X iznosi 2.645 milimetara, i kao takav je za 25 milimetara duži od aktuelnog Golfa. Pod pretpostavkom da i naredna generacija Rapida bude tih gabarita, trebalo bi da ponudi dovoljno prostora za porodičnu upotrebu. Unapređenja u kabinskom prostoru, ergonomska, i u pogledu kvaliteta upotrebljenih materijala, lansiraće novi Rapid u pravo sestrinsko vozilo Octaviji. Drugim rečima, Rapid će delovati kao podvarijanta Octavije, a ne Fabije, kakav je slučaj sada.

Lista agregata koje će koristiti Rapid narednog naraštaja, sastojaće se od trocilindarskog jednolitarskog turbo benzinca, rasprostranjeng kroz VW grupu, sa izlaznom snagom od 85 do 115 konjskih snaga, kao i od 1,5-litarskog četvorocilindarskog motora od 150 ks.

Od dizel opcija, tu je jedinica zapremine 1,6 litara. Vrlo je verovatno da će Rapid dobiti i sistem blagog hibridnog pogona.

Alan Favej, direktor prodaje i marketinga Škode, potvrdio je u Ženevi da marka menja pristup sa novim Rapidom. “Uprkos svim aktuelnim dešavanjima sa tržištem krosovera, segment porodičnih hedžbek vozila ostaje veoma važan. Evropa je najvažnije tržište za ovu kategoriju automobila, čini mi se,” rekao je on.

“Trenutno je naša pozicija na tržištu veoma slaba u segmentu gde je aktuelni Rapid Spaceback, to moramo da priznamo, Videćete, već sledeće godine ćemo da isturimo novi Rapid, koji će sigurno biti uspešniji.

“Biće jasno da je u familijarnom stablu krosovera koji će nastati iz modela Vision X, ali smo sav trud usmerili na to da se kao takav, dopadne drugačijem profilu kupaca. Očekujem da ćemo sa novim Rapidom dobiti novi polet na terenu na kom Golf dominira.”

Još je dodao: “Imamo prazninu između modela Fabia i Octavia, a nju smo pokušali da popunimo sa modelom Spaceback, koji se nije istakao na tržištu. Ubeđeni smo da će nova generacija biti uspešnija.“

“Octavia ima profil limuzine, a tako će i ostati. To nam otvara prostor za uvođenje u ponudu porodičnog hedžbeka, pozicioniranog iznad modela Fabia, ali ipak ispod Octavije. To je ono na čemu radimo.”

Novi Rapid bi trebao da doprinese boljem imidžu marke. Veruje se da i šef Škode Bernar Majer ima ličnog interesa u razvoju sledeće generacije Rapida.

foto: Autoexpress.co.uk

(11463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments