1. Home
  2. Glas Republike
  3. „Antitestosteron“ pokret kao epidemija – Ženeva sa manje lepih hostesa (video)
„Antitestosteron“ pokret kao epidemija – Ženeva sa manje lepih hostesa (video)
4

„Antitestosteron“ pokret kao epidemija – Ženeva sa manje lepih hostesa (video)

1.48K
4
Podelite sa prijateljima:

Me Too pokret (ili „#MeToo„), postao je naširoko poznat u oktobru 2017. godine, kada je Tarana Burk prvi put iskoristila ovu frazu na društvenim mrežama u kontekstu skretanja pažnje javnosti na seksualne prestupe i neželjeno ponašanje muškaraca prema ženama, sa posebnim naglaskom na takve događaje koji se odigravaju na radnom mestu. Veoma brzo je usledila i podrška glumice Alise Milano. Tema je postala veoma aktuelna širom sveta, a medijski izveštaji o neprikladnom ponašanju muškaraca prema ženama, uključujući i automobilsku industriju, postali su veoma česta pojava. Po ovom neslavnom pitanju, posebno se, navodno istakao Ford. Ni “najbrži cirkus na svetu” nije ostao imun, pa smo nedavno ostali i bez grid devojaka.

Kao posledica svih trendova, odnosno brige nad integritetom žene, Me Too pokret je postao svetski poznat sa mnogobrojnim javno objavljenim pričama unesrećenih žena. Verovali ili ne, sličnim tekstovima su se oglasile Gvinet Paltrou, Ešli Džad, Dženifer Lorens i Uma Turman.

Kroz Me Too pokret, isplivala je na površinu i činjenica je jedan od šest muškaraca bio subjekt seksualnog uznemiravanja od strane žena, međutim, retki su muškarci koji su uopšte pristali da pričaju na ovu temu. Trend uspostavljanja žena kao vrhunskih bića na planeti, započeo je dosta ranije u odnosu na navedeni pokret, a kao prirodna reakcija ugroženih muškaraca, tokom 2016. godine, zaživeo je i omasovio se pokret „Muškarci koji idu svojim putem“ (Man Going His Own Way – MGTOW), a koji je promovisao život heterogenog muškarca bez žene, kao vid odbrane od sveopšte histerije u pogledu “zaštite” žena.

Hostese na Salonima automobila ćemo gledati u rubrici „Istorija“.

Godinu dana ranije, dve plavuše u uskim srebrnim mini suknjicama, i potpeticama višim od klirensa izloženih automobila, šetale su oko Ssangyong Motor Co. vozila na Salonu automobila u Ženevi.

Kada se kapije ovogodišnjeg ženevskog salona budu otvorile u četvrtak, “obe lutke” južnokorejskog brenda – a što je nadimak po kome su poznate u javnosti, biće na nekom drugom mestu, a njih će zameniti muški i ženski prezenteri, odeveni u sportsku garderobu, koju je proizvođač protumačio najprikladnijom za promociju game pikap i ostalih vozila na štandu.

Ssangyong svakako nije jedini brend koji je potpao pod globalni pritisak od strane opisanog #MeToo pokreta. Još veći od južnokorejskog proizvođača, Toyota Motor Corporation i Nissan Motor Corporation su najavili da će napustiti “koketa” koncept u Ženevi. Na ovaj način, pokrenuta je lavina promena usmerena ka tome da se muškarci privuku ka automobilima bez (zlo)upotrebe ženske seksualnosti.

“Vremena su se promenila,” rekla je Sara Dženkins, portparol Nissana za Švajcarsku, koji je prekinuo praksu angažovanja atraktivnih devojaka za ulogu hostese. “Zvuči potpuno smisleno da angažujemo specijaliste za proizvode koje prodajemo, umesto korišćenja lepotica. Mi prodajemo automobile.”

Male crne haljinice

Lexus, luksuzni brend najvećeg pojedinačnog proizvođača automobila Toyote, potvrdio je da je već otkazao potpisane ugovore sa atraktivnim modelima koje su trebale da se pojave u Ženevi. Fiat Chrysler Automobiles je javnosti ponudio slično obaveštenje u kome se navodi da su i oni otkazali ugovore sa lepoticama, upravo zbog straha od kritika koje bi usledile od strane pokreta #MeToo. Proizvođač Maseratija, Jeepa i Alfe Romeo će, u budućnosti, koristiti i muškarce i žene za potrebe promocije, ali značajno diskretnije odevene u odnosu na prethodne godine, navode neimenovani izvori iz kompanije.

Kada se samo prisetimo istog salona, ali izdanja za 2017. godinu, kada je Alfa Romeo na svom štandu imao žene u kratkim crnim suknjicama koje su cupkale oko, tada novog krosovera Stelvio. Pored njih, veselo su kružile lepotice “zalutale” iz šezdesetih godina prošlog veka, oko Fiata 500. Na obližnjem Lexus štandu, žena ogoljenih ramena je stajala uz jedan od izloženih sedana.

Portparol sajamske manifestacije, inače dama, izjavila je da su izlagači potpuno slobodni da biraju način na koji će predstaviti njihova vozila. Neki verovatno neće menjati ustaljene vidove promocije. To će pružiti priliku ženama da i dalje šalju tajne signale muškarcima, kao i prethodnih godina, zabacivanjem kose preko ramena, i sličnim gestovima, u želji da se dodvore svojim poslodavcima, gladnim profita. Ovakvu praksu je opisao možda i najbolje do sada, jedan radnik koji se ove godine neće pojaviti u Ženevi.

Akcija – reakcija

Transformacija kroz koju prolaze najveće automobilske kompanije u svetu, predstavljaju refleksiju #MeToo pokreta, koji se ubrzano udaljava od svojih holivudskih korena. O tome smo više rekli u uvodu ovog članka, ali nikada nije naodmet da još jednom naglasimo žal za grid devojkama, koje su nekako počele da ugrožavaju vrednosti koje promoviše brend u čijem se vlasništvu nalaze prava na organizaciju trka u okviru Formule 1.

Promene koje su, na ovu temu, zahvatile automobilsku industriju, nalaze svoje uporište i u bazi kupaca, koja se očigledno menja u korist žena. Prema jednom istraživanju, tokom decenije koja prethodi 2016. godini, broj kupaca automobila ženskog pola, je porastao za fascinantnih 66%, što je tri puta veći skok u odnosu na muške kupce. U Nemačkoj i Francuskoj je situacija slična, odnosno 33% i 37% je žena, među kupcima novih vozila.

Eliminisanje promoterki na manifestacijama ovog tipa, nije nikakva novost za neke proizvođače. Možemo da uzmemo Peugeot za primer. “Posetioce će na našem štandu na Salonu automobila u Ženevi, dočekati i muške i ženske hostese, čiji će zadatak biti informisanje zainteresovanih,” kaže portparol Pjer Oliver Salmon u svom mailu sa obaveznim haštagom #nocarbabes (bez lepotica oko automobila). “PSA grupa ne želi da degradira pripadnike niti jednog pola. Za nas su muškarci i žene ravnopravni.” Da li to znači da mi, poklonici ženske lepote, svojim simpatijama degradiramo ženski pol, dragi Peugeot?

Lokalni rival Peugeota, kompanija Renault SA se ponela slično. Ni njima nije bitan pol prezentatora, ali im je važno da izabrani budu dovoljno visoki, kako bi bili što uočljiviji, kako navodi njihov portparol. Možda bi ovde dobro došao neki haštag uz poruku Stop harrassing short people.

Čak i italijanski proizvođač pneumatika Pirelli & C. Spa, čuven i po svom “umetničkom” kalendaru, primenjuje revidiran pristup. Na ovogodišnjoj manifestaciji, modeli će se pojaviti u crnim pantalonama, tokom dana rezervisanih za novinare, umesto blještavih haljina iz 2016. godine. O ovom dostignuću modernog doba, javnost je obavestio portparol Pirellija.

Lamborghini, proizvođač sportskih automobila koji se nalazi u vlasništvu Volkswagen grupe, je takođe odustao od promoterki (verovali ili ne), koje su se mogle videti uz model Huracan, pre samo dve godine. Zameniće ih prezenteri oba pola.

Sve ide ka tome da će ubuduće biti poželjno potisnuti prirodu, i predstaviti se u nekom metroseksualnom ili hermafrodit izdanju.

Bilo bi nam drago da u komentarima izrazite svoje mišljenje o ovoj „novokomponovanoj“ pojavi, uz sugestiju da pročitate knjižicu naslovljenu „Osam smrtnih grehova civilizovanog čovečanstva“, autora Konrada Lorenca. Pronaći ćete odgovor na ovo pitanje u jednom od poglavlja…

AutoRepublika

 

 

(1483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vrlo kompleksna tema …

Zvezdan

Ma jeste, naravno, samo kako do sada nije bila na dnevnom redu 🙂

Ercegovac

Вама из редакције свима редом опраштам, због тога што нисте ову тему прије покренули .
Овој фрчкавој у зимској јакни не бих опростио.

ПС: мада мислим да јој смрди из уста 😉

J4ZZ3R

Kakvih kod nas „prodajnih savetnika“ ima hostese uopste nisu lose resenje, makar ne ocekujes puno od kvalitetnih informacija 🙂

Svet postaje sve licemernije i bolesnije mesto, umesto slobode i oslobadjanja od medijskog i svakog drugog mraka, internet i drustvene mreze stvaraju generacije zombija, laznih heroja, duplih standarda i laznih vrednosti