1. Home
  2. Vesti
  3. VW grupa gotovo udvostručila profit iz 2017.
VW grupa gotovo udvostručila profit iz 2017.
0

VW grupa gotovo udvostručila profit iz 2017.

598
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je izašla sa opreznim poslovnim procenama za 2018. godinu, nakon što je skoro udvostručila profit prethodne godine, kao rezultat rekordnih prodajnih rezultata robnih marki Audi i Porsche, ali i kao posledica ozbiljnog smanjenja rashoda Volkswagen divizije.

Poslovni profit VW grupe je porastao na iznos od 13,8 milijardi evra, što je dramatičan porast u odnosu na isti pokazatelj od prošle godine, koji se zaustavio na sumi od 7,1 milijarde evra, naveo je VW u saopštenju za javnost, objavljenom u petak. Stopa povrata investicija je porasla na 6% sa prošlogodišnjih 3,3%.

Poslovni profit pre ukalkulisavanja vanrednih stavki, porastao je za 17%, na ukupan iznos od 17 milijardi evra. Vanredne stavke se odnose na troškove vezane za dizelgejt, a koji su za 2017. godinu iznosili 3,2 milijarde evra. Povrat dobiti kroz prodaju, pre obračuna vanrednih stavki, porastao je na 7,4% sa prošlogodišnjih 6,7%.

VW je izdvojio par rizika vezanih za svoje poboljšane finansijske pervormanse, koje uključuju još potencijalnih rashoda povodom dizelgejta, kao i blago usporavanje globalnog ekonomskog rasta.

“Gledajući u budućnost, mi se suočavamo, kao deo celokupne industrije, sa velikim izazovima i radikalnim promenama”, izjavio je u pisanoj formi, prvi čovek VW grupe Matijas Miler.

VW očekuje da povrat od prodaje za 2018. bude u rasponu između 6,5 i 7,5%, dok se očekuje i porast prihoda u odnosu na iskazane u 2017. godini, do 5%. Međutim, prognoza se oslanja na mnoštvo pretpostavki koje mogu da dovedu do značajno drugačijih rezultata tekuće godine.

Kao jedan od razloga, navodi se pooštravanje emisione regulative, zatim nestabilni kursevi razmene stranih valuta, kao i težnje proizvođača automobila ka istiskivanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem i davanje primata elektromotorima. Prisutan je i dalje faktor dizelgejt, koji je umanjio ukupan profit VW grupe u značajnoj meri, u prethodne dve godine.

„Ovo je jedna oprezna prognoza, pogotovu ako se uporedi sa rezultatima od lani. VW ne želi da istrčava sa nerealnim očekivanjima”, izjavio je Jirgen Pajper, analitičar kompanije Bankhaus Metzler.

Rekordne isporuke automobila

VW je naveo da je isporuka 10,7 miliona vozila tokom prethodne godine, podigla prihode za 6,2%, na ukupan iznos od 231 milijarde evra. Navedeno je i očekivanje da će ovogodišnje isporuke, blago prevazići rekordne cifre iz 2017. godine.

Tokom prošle godine, proizvođač je značajno smanjio troškove u svojoj izvornoj, Volkswagen divizilji, postižući dogovor sa sindikatima, krajem 2016. Na ovaj način, eliminisano je hiljade radnih mesta, kako bi se održala stopa profita na visokom nivou.

VW je budžetirao iznos od 20 milijardi evra do 2030. godine, za troškove razvoja električnih verzija svih 300 automobila, kamiona i autobusa, koji će nositi oznake različitih divizija unutar grupe.

 

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments